Nie do końca efekt końcowy odzwierciedla to, co sobie wymyśliłam, ale chyba zgodzicie się, że ciasteczka nietoperze z makiem to dobry pomysł na wypieki z okazji Halloween? Można wykorzystać gotowe ciastka lub upiec samodzielnie, a potem polać polewą z czekolady i obsypać makiem. Na koniec oczka z lukru plastycznego – u mnie upiorne, bo źrenice zrobiłam z nasion złotego lnu. Ale chcąc przygotować nieco bardziej sympatyczne zwierzaki, wystarczą białe oczka z czarnymi źrenicami :).
Zobacz też: Więcej przepisów na Halloween
Jest kilka wersji przygotowania tego halloweenowego przysmaku. Ciasteczka nietoperze ze zdjęcia to czekoladowe ciastka domowego wypieku oraz… nieudane makaroniki, które słabo mi wyrosły i po prostu przekroiłam je na połówki. Całość posklejałam polewą z czekolady, a potem nią całe oblałam. Na koniec posypałam grubo makiem i dołożyłam upiorne oczka.
Ciasteczka nietoperze w łagodniejszej wersji
Zarówno dla sylwetki, jak i dla oka, można przygotować łagodniejszą wersję. Ciastka nietoperze zrobić w całości z czekoladowych ciasteczek i skleić polewą. Bez dodatkowego dekorowania czekoladową glazurą, wystarczą tylko oczka. Mogą być białe z czarnymi źrenicami :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasteczka
- 2 szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 450 lub razowa, albo orkiszowa)
- 4½ łyżki kakao
- 200 g masła (1 kostka)
- ½ szklanki cukru (można pominąć, jeśli całe ciasteczka będą polewane polewą czekoladową)
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
Do dekoracji
- 250 g polewy czekoladowej (lub 50 g, jeśli całe ciasteczka nie będą polewane polewą i obsypywane makiem, a polewa posłuży tylko do przyklejenia skrzydeł i oczek)
- 1 szklanka maku (można pominąć i wtedy wykorzystać mniej polewy czekoladowej)
- czerwony barwnik spożywczy i lukier plastyczny (do wykonania i zabarwienia oczek)
- 40 nasion sezamu lub lnu złocistego (na źrenice do oczek; można też zrobić źrenice z lukru plastycznego)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak roztopić czekoladę
- Jak zrobić polewę czekoladową
Jak zrobić
Ciasteczka
- Masło z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera, na puszysty krem. Cukier jest opcjonalny, ponieważ słodka będzie polewa czekoladowa.
- Dodaję jedno jajko i dokładnie rozmiksowuję na niskich obrotach masę. Dodaję kolejne jajko i znów rozmiksowuję całość.
- Dosypuję suche składniki: mąkę, kakao i sól i miksuję całość na małych obrotach, do połączenia składników i uzyskania gęstej masy.
- Za pomocą dwóch łyżek formuję na silikonowej macie lub papierze do pieczenia okrągłe, płaskie ciasteczka (uwaga, nie za cienkie!), zachowując pomiędzy nimi odległość 2-3 cm. Potrzebuję 20 mniejszych kółek i 20 większych. Najlepiej z ⅓ ciasta robić mniejsze ciastka, a z ⅔ większe.
- Piekę ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8-10 minut. Powinny mieć miękki, wilgotnawy środek i suche boki.
- Od razu wyjmuję ciasteczka z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Kiedy silikonowa mata/papier do pieczenia przestygnie, przekładam ciasteczka na kratkę i cierpliwie czekam na ich wystygnięcie.
Dekorowanie
- Większe ciasteczka przepoławiam i układam obok siebie tak, żeby miały kształt skrzydeł nietoperza. Przylegające do siebie brzegi smaruję polewą czekoladową i nakładam na nie mniejsze ciasteczko. Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.
- Całe ciasteczka polewam polewą i posypuję makiem. Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.UWAGA: Można pominąć ten krok, wtedy nietoperze będą w kolorze ciasteczek.
- Doklejam oczka i źrenice za pomocą polewy i odstawiam ciasteczka do lodówki. Wyjmuję przed podaniem.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy przygotujecie wersję z makiem, czy może postawicie na brązowe ciastka nietoperze? Dajcie znać, jak Wam wyszły!