fbpx
Czytasz właśnie
Ciasteczka nietoperze z makiem

Ciasteczka nietoperze z makiem

Ciasteczka nietoperze

Nie do końca efekt końcowy odzwierciedla to, co sobie wymyśliłam, ale chyba zgodzicie się, że ciasteczka nietoperze z makiem to dobry pomysł na wypieki z okazji Halloween? Można wykorzystać gotowe ciastka lub upiec samodzielnie, a potem polać polewą z czekolady i obsypać makiem. Na koniec oczka z lukru plastycznego – u mnie upiorne, bo źrenice zrobiłam z nasion złotego lnu. Ale chcąc przygotować nieco bardziej sympatyczne zwierzaki, wystarczą białe oczka z czarnymi źrenicami :).

Zobacz też: Więcej przepisów na Halloween

Jest kilka wersji przygotowania tego halloweenowego przysmaku. Ciasteczka nietoperze ze zdjęcia to czekoladowe ciastka domowego wypieku oraz… nieudane makaroniki, które słabo mi wyrosły i po prostu przekroiłam je na połówki. Całość posklejałam polewą z czekolady, a potem nią całe oblałam. Na koniec posypałam grubo makiem i dołożyłam upiorne oczka.

Ciasteczka nietoperze w łagodniejszej wersji

Zarówno dla sylwetki, jak i dla oka, można przygotować łagodniejszą wersję. Ciastka nietoperze zrobić w całości z czekoladowych ciasteczek i skleić polewą. Bez dodatkowego dekorowania czekoladową glazurą, wystarczą tylko oczka. Mogą być białe z czarnymi źrenicami :).

Zobacz też
Suflet czekoladowy

Ciasteczka nietoperze - przepis

Ciasteczka nietoperze

Urocze ciasteczka nietoperze na Halloween, z czekoladowym lub bezowym środkiem i dekoracją z polewy czekoladowej i maku.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 40 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 1 godzina 5 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: ciasteczka nietopeprze, ciastka nietoperze
Liczba porcji: 20 sztuk
Kalorie: 210kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasteczka

  • 2 szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 450 lub razowa, albo orkiszowa)
  • łyżki kakao
  • 200 g masła (1 kostka)
  • ½ szklanki cukru (można pominąć, jeśli całe ciasteczka będą polewane polewą czekoladową)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka

Do dekoracji

  • 250 g polewy czekoladowej (lub 50 g, jeśli całe ciasteczka nie będą polewane polewą i obsypywane makiem, a polewa posłuży tylko do przyklejenia skrzydeł i oczek)
  • 1 szklanka maku (można pominąć i wtedy wykorzystać mniej polewy czekoladowej)
  • czerwony barwnik spożywczy i lukier plastyczny (do wykonania i zabarwienia oczek)
  • 40 nasion sezamu lub lnu złocistego (na źrenice do oczek; można też zrobić źrenice z lukru plastycznego)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Ciasteczka nietoperze bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić mąką bezglutenową
Ciasteczka nietoperze bez jajek - 1 jajko można zastąpić połówką dojrzałego, zmiksowanego lub rozgniecionego za pomocą widelca banana
Przydatne poradniki:
  1. Jak roztopić czekoladę
  2. Jak zrobić polewę czekoladową

Jak zrobić

Ciasteczka

  • Masło z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera, na puszysty krem. Cukier jest opcjonalny, ponieważ słodka będzie polewa czekoladowa.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 1
  • Dodaję jedno jajko i dokładnie rozmiksowuję na niskich obrotach masę. Dodaję kolejne jajko i znów rozmiksowuję całość.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 2
  • Dosypuję suche składniki: mąkę, kakao i sól i miksuję całość na małych obrotach, do połączenia składników i uzyskania gęstej masy.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 3
  • Za pomocą dwóch łyżek formuję na silikonowej macie lub papierze do pieczenia okrągłe, płaskie ciasteczka (uwaga, nie za cienkie!), zachowując pomiędzy nimi odległość 2-3 cm. Potrzebuję 20 mniejszych kółek i 20 większych. Najlepiej z ⅓ ciasta robić mniejsze ciastka, a z ⅔ większe.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 5
  • Piekę ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8-10 minut. Powinny mieć miękki, wilgotnawy środek i suche boki.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 6
  • Od razu wyjmuję ciasteczka z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Kiedy silikonowa mata/papier do pieczenia przestygnie, przekładam ciasteczka na kratkę i cierpliwie czekam na ich wystygnięcie.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 7

Dekorowanie

  • Większe ciasteczka przepoławiam i układam obok siebie tak, żeby miały kształt skrzydeł nietoperza. Przylegające do siebie brzegi smaruję polewą czekoladową i nakładam na nie mniejsze ciasteczko. Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.
  • Całe ciasteczka polewam polewą i posypuję makiem. Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.
    UWAGA: Można pominąć ten krok, wtedy nietoperze będą w kolorze ciasteczek.
  • Doklejam oczka i źrenice za pomocą polewy i odstawiam ciasteczka do lodówki. Wyjmuję przed podaniem.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (ok. 30 g) | Kalorie: 210kcal (11%) | Carbohydrates: 27g (9%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 21mg (7%) | Sód: 132mg (6%) | Potas: 73mg (2%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 15g (17%) | Witamina A: 250IU (5%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 81mg (8%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ciastka nietoperze
Ciastka nietoperze

 

Ciekawa jestem, czy przygotujecie wersję z makiem, czy może postawicie na brązowe ciastka nietoperze? Dajcie znać, jak Wam wyszły!

Ciasteczka nietoperze - przepis
Ciasteczka nietoperze – przepis
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom