Kości to jeden z popularniejszych motywów wykorzystywanych w przygotowywaniu strojów na Halloween czy przekąsek albo wypieków. Ciastka kości można przygotowywać na wiele sposobów, wykorzystując gotowe foremki i lukrując upieczone ciasteczka albo polewając je polewą z białej czekolady. Kostki na słodko, jako dekorację, można też ulepić z lukru plastycznego i wykorzystać jako dekorację do muffinów.
Zobacz też: Więcej pomysłów na Halloween
Dziś zapraszam Was na nieco inne ciastka – kości, ulepione z masy bezowo-migdałowej, o konsystencji przypominającej odrobinę kokosanki. Miłośnicy kokosu mogą zastąpić mielone migdały zmielonymi w blenderze wiórkami kokosowymi. Ciastka są smaczne, ale dość pracochłonne, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się lepić nieduże kostki, dlatego do ich przygotowania warto zasiąść całą rodziną.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 białka (o temperaturze pokojowej)
- 1¾ szklanki cukru
- 1¾ szklanki mąki
- 1½ szklanki migdałów bez skórki lub wiórków kokosowych (zmiksowane)
- 1 łyżeczka skórki z cytryny lub pomarańczy (starta na tarce o drobnych oczkach)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Piana z białek - jak ubić
Jak zrobić
- Białka ubijam z solą na sztywną pianę na najmniejszych obrotach miksera.
- Stopniowo, w niewielkich ilościach, dodaję cukier puder, cały czas ubijając. Kolejne porcje cukru dosypuję, kiedy poprzednie całkowicie rozpuściły się w pianie.
- Do masy dosypuję przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia i migdały lub wiórki kokosowe. Mieszam delikatnie łyżką aż wszystkie składniki się połączą.
- Z gęstej masy formuję kostki dowolnej wielkości. Najlepiej gdy wszystkie będą podobnych rozmiarów, wówczas upieką się jednakowo, w tym samym czasie.
- Zamiast lepienia, można rozwałkować masę na stolnicy i wycinać kostki foremką.UWAGA: Kostki w trakcie pieczenia wyrosną, zwiększając nieznacznie swoją objętość.
- Układam ulepione kostki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez ok. 20 minut.UWAGA: Kostki będą gotowe, kiedy wyrosną, z wierzchu pozostaną białe, a od spodu lekko się przyrumienią. Zbyt mocno wypieczone i zrumienione, zwłaszcza kiedy są małe i cienkie, po wystudzeniu będą twarde jak kamień.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu. Dajcie znać w komentarzach, jak wrażenia po spróbowaniu i pamiętajcie, żeby za długo ich nie piec, bo połamiecie sobie zęby na kolejne Halloween pójdziecie bez charakteryzacji ;).
😉
Wow!! No Dorotko! Zajeb*ście Ci to wyszło! Tyle w temacie! Zarówno przepis jak i cała oprawa, a w szczególności początek!!! Uwielbiam 😀
Dorotko z roku na rok jesteś coraz apetyczniejsza,i jadło by się Ciebie łyżkami 😉 poważnie i bez cukru 😉 :*
Helołinowe, dziękuję dobranoc
Początek jest bardzo fajny 🙂
Rodzina Addamsów :). To jest filmik, który powstał 2 lata temu, kiedy jeszcze byłam szczupła i miałam piękne, długie włosy :).
Będzie :).
Dorotko co to za motyw muzyczny w Twoim filmiku?
Bomba!! 😀 prosty przepis, tylko boję się, że zamaist kości wyjdzie mi zupełnie coś innego:D Ale spróbuję:) Dzięki! Bedzie wiecej przepisów na halloween?:)
boję się 😛
Bardzo pomysłowe 😀 W dodatku wyglądają przepysznie. Muszę spróbować je zrobić.
Świetny przepis 🙂 Muszę podrzucić to żonie.
Przegryzłabym, nie powiem 😉 Pozdrowienia ślę!