Ciasto arlekin – kolorowe ciasto, które przygotowałam na zakończenie karnawału. Przyrządza się je według standardowej receptury na ucierane ciasto. Lista składników: mąka, jajka, cukier, masło, spulchniacz i mleko oraz skórka cytrynowa). Z kolei metoda nakładania łyżką jest identyczna jak w przypadku znanego i lubianego ciasta zebra lub ciasta tulipan. Raz na rok można pozwolić sobie na małe szaleństwo i upiec takie ciacho ze spożywczymi barwnikami.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze wypieki
Proponuję przygotować je w karnawale, na Sylwestra lub urodziny albo kinderbal. Z pewnością zaskoczy gości swoją wesołą kolorystyką i przyjemnym, cytrynowym aromatem.
Mojego arlekina upiekłam w garnku. Wiecie dlaczego? Chciałam, żeby ciasto wyszło wysokie, więc wybrałam garnek o niedużej średnicy. Dobrze, że udało się je bezproblemowo wyjąć po upieczeniu i wystudzeniu!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1,5 szklanki mąki tortowej (typ 400-450; można wykorzystać też mąkę orkiszową typ 630)
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 300 g masła (1,5 kostki; miękkie)
- 1 szklanka cukru
- ⅔ szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka proszku i 1 łyżeczka sody oczyszczonej zalanej 1 łyżką soku z cytryny)
- barwniki spożywcze (niebieski, czerwony, zielony*)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Zakalec w cieście - jak go uniknąć
Jak zrobić
- Masło ucieram z cukrem na krem.
- Dodaję po 1 jajku, cały czas ucieram, dorzucając kolejne jajko dopiero po całkowitym rozmiksowaniu poprzedniego.
- Stopniowo dosypuję obydwie mąki, cały czas ucieram. Wraz z ostatnią porcją mąki dodaję 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczkę proszku + 1 łyżeczkę sody zalaną 1 łyżką soku z cytryny).
- Stopniowo dolewam mleko, cały czas ucieram na gładkie, delikatnie lejące ciasto.
- Ciasto dzielę na 4 równe części. Jedną pozostawiam niezabarwioną, pozostałe barwię na czerwono, niebiesko i zielono. Kolor nie może być zbyt intensywny – w pieczeniu barwniki „zleją się” i ciasto wyjdzie zbyt ciemne.
- Do garnka wysmarowanego masłem i oprószonego mąką wlewam poszczególne kolory, łyżka po łyżce, w kolejności: żółty-zielony-czerwony-niebieski.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 50-60 minut, z włączonym termoobiegiem. Przez cały czas pieczenia garnek musi być przykryty papierem do pieczenia (ciasto upiecze się równomiernie i zbyt mocno nie popęka od góry).
- Ciasto jest gotowe, kiedy wbity w nie drewniany patyczek po wyjęciu będzie suchy.
Wartości odżywcze
Tak kolorowe i wzorzyste ciasto nie wymaga już dodatkowych ozdób. Jeśli jednak chcecie, polejcie je polewą czekoladową. Będzie jeszcze bardziej „na bogato” :).
superowe ciasto
Ty wiesz że ja też 😀
ładne, ale to chyba sama chemia… z pewnością dziecku bym nie dała 🙁
1 barwnik kosztuje u mnie w miescie az 15 zl.-drogo wiec upieke bez barwnikow
ciasto wychodzi pyszne i jest proste… ja robie rózne kolory i za kazdym razem wychodzi świetne 🙂
polecam to ciasto.jest prze pyszne. zróbcie. naprawde pycha
[..YouTube..] polecam to ciasto.jest prze pyszne. zróbcie. naprawde pycha
Kurcze a mnie wyszedł zakalec ! Dlaczego? Wszystko robiłam tak jak w przepisie ale masa mimo to wydawała mi się za rzadka:( I oczywiście piekłam bez termoobiegu przez prawie 1,5 godz. bo dopiero na tej stronce wyczytałam że ma być z termoobiegiem.Dorotko ratuj bo bardzo mi zalęży żeby to ciasto się udało atak łatwo sie nie poddaje:) pozdrawiam
Proponuję mleko dolać „na oko” – jeśli masa wydaje Ci się za rzadka w stosunku do tego co widać na filmie, mleka możesz dać mniej. Może, zamiast w garnku, będzie Ci łatwiej upiec to ciasto w zwykłej tortownicy 21 cm (ciasto pieczone w garnku wychodzi dość wysokie). Pamiętaj też, żeby po upieczeniu od razu wyjąć je z piekarnika.
Fajnie, że się udało. A kolory takie jak trzeba? Bo ja przy pierwszej próbie przesadziłam z barwnikiem i wyszły prawie czarne ;).
[..YouTube..] Fajnie, że się udało. A kolory takie jak trzeba? Bo ja przy pierwszej próbie przesadziłam z barwnikiem i wyszły prawie czarne ;).
[..YouTube..] @KoffanaKicia1 Fajnie, że się udało. A kolory takie jak trzeba? Bo ja przy pierwszej próbie przesadziłam z barwnikiem i wyszły prawie czarne ;).
Ahhh.. udal sie juz myslalam ze zakalec wyjdzie bo drzwiczki taz otworzylam xdd
[..YouTube..] Ahhh.. udal sie juz myslalam ze zakalec wyjdzie bo drzwiczki taz otworzylam xdd
Powinny być dostępne w hipermarkecie, ale jest też sporo sklepów internetowych, które oferują barwniki, formy do pieczenia i inne akcesoria.
[..YouTube..] Powinny być dostępne w hipermarkecie, ale jest też sporo sklepów internetowych, które oferują barwniki, formy do pieczenia i inne akcesoria.
[..YouTube..] @DiDiminihehe Powinny być dostępne w hipermarkecie, ale jest też sporo sklepów internetowych, które oferują barwniki, formy do pieczenia i inne akcesoria.
Bardzo smacznie i kolorowo 🙂 Chciałabym również takie zrobić, ale mam problem bo nie wiem gdzie można kupić takie barwniki?
[..YouTube..] Bardzo smacznie i kolorowo 🙂 Chciałabym również takie zrobić, ale mam problem bo nie wiem gdzie można kupić takie barwniki?
Ale świetny przepis wow , aż ma się ochotę posmakować przez monitor
[..YouTube..] Ale świetny przepis wow , aż ma się ochotę posmakować przez monitor
Bo nie mam tak wąskiej i wysokiej tortownicy, a wtedy najlepiej widać wzorki :).
[..YouTube..] Bo nie mam tak wąskiej i wysokiej tortownicy, a wtedy najlepiej widać wzorki :).
[..YouTube..] @wisienka2509 Bo nie mam tak wąskiej i wysokiej tortownicy, a wtedy najlepiej widać wzorki :).
Nie jestem doświadczoną panią domu więc pozwalam sobie zapytać …. dlaczego ciasto pieczone ma być w garnku?
[..YouTube..] Nie jestem doświadczoną panią domu więc pozwalam sobie zapytać …. dlaczego ciasto pieczone ma być w garnku?
Boskie
Ciaho jest super……!Robiłam je.;-)
Nie mam cytryny 😀 Po prostu je wyszoruję, jak wrócę do domu.
Potraktuj zęby cytryną, najwyżej z niebieskich zrobią się zielone ;).
Ja zrobiłam trójkolorową zebrę córci na imieniny, jest na blogu 🙂 A dziś u mnie dzieci tylko jedzą …
Nie, ja nie robię takich rzeczy, w ogóle nie kupuję barwników 🙂
Myślałam że sama piekłaś. Wiesz, napisali na swojej stronie, że to ciastka o niebieskim smaku, więc coś musiało być na rzeczy 😉
Nie mam pojęcia, spytaj Cupcake Corner Bakery 😀
@Olga a jaki to był barwnik? Będzie dobrze wiedzieć czego nie kupować.
Negatywna reakcja na niebieskie jedzenie jest atawizmem. I wcale nie musi mieć nic wspólnego ze smakiem tegoż – mój niebieski cupcake dzisiaj smakował zupełnie normalnie, bo barwnik był bezsmakowy.
Kwestia wyboru odpowiedniej jakości barwników, których nie czuć w cieście. Poza tym takich ciast nie proponowałam nigdy piec co tydzień. Szkoda, że nie zobaczyłam nigdy Twojej odwrotnej reakcji zachwytu nad ciastami, w których były same naturalne składniki :).
Obrzydliwe, bo nienaturalne, jakby ciasto było nasączone atramentem. Odrzuca na wejściu, stąd mój komentarz 😉
No cieszę się, cieszę… Ale i tak nie tknę 😛 Barwniki jeśli już, to naturalne.
@Olga te barwniki żelowe nie barwiły zębów, na szczęście. Ciesz się że nie masz aparatu na zębach, to by dopiero był kłopot :). @Aleksandra ja tu nic obrzydliwego nie widzę. A słowo arlekin ma kilka znaczeń i można w ten sposób nazwać różne ciasta, więc nie sądzę, że na świecie jest jedno jedyne i słuszne ciasto arlekin z owocami w bitej śmietanie :).
Ja właśnie walczę z niebieskimi zębami od barwników… Nigdy więcej nie tknę niczego barwionego, fuj.
Obrzydliwość. Prawdziwy Arlekin to tort biszkoptowy pokryty owocami w bitej śmietanie!
piękna ta tęcza;-)
: )
poprostu wyglada świetnie ! , a także smakowicie z pewnością go wkrótce zrobię . 🙂
mam nadzieję że nie długo doda pani orzechowca ponieważ baardzo go lubie . czekam z niecierpliwościa Marika 🙂 ;*
zapraszam na moj kanal .. i postawienia komentarzu ..
Zasubowałam ,bo kanal jest naparwde super. .
[..YouTube..] zapraszam na moj kanal .. i postawienia komentarzu ..
Zasubowałam ,bo kanal jest naparwde super. .
Bardzo Ci dziękuję za komplement i oczywiście wzajemnie :).
[..YouTube..] Bardzo Ci dziękuję za komplement i oczywiście wzajemnie :).
[..YouTube..] @pepsysxd Bardzo Ci dziękuję za komplement i oczywiście wzajemnie :).
eee tam, to nie ma nic do rzeczy 🙂 piękno jest w nas, a nie tam w pudrze albo innym rozświetlaczu-polepszaczu 😀
bo nie widziałaś mnie zaraz po przebudzeniu 😉
[..YouTube..] bo nie widziałaś mnie zaraz po przebudzeniu 😉
[..YouTube..] @pepsysxd bo nie widziałaś mnie zaraz po przebudzeniu 😉
Piękne ciacho Dorotko:) aż narobiłaś mi smaka… ale w poście dyjeta ścisła… 😉
buuuuu… będę płakać…..
za*eb*scie niezdrowe ciasto. zal!
Piękne kolory – bardzo inspirujące 😉
[..YouTube..] Piękne kolory – bardzo inspirujące 😉
wygląda bajecznie ;p
super dla dzieci
[..YouTube..] super dla dzieci
jesteś piękna 🙂
Te moje żelowe akurat nie nadają, zresztą nawet jeśli, skórka z cytryny skutecznie sobie z nim radzi :).
ciasto wygląda niesamowicie, jak tęcza 🙂
@Kamil nie, u mnie jest konsumpcja z dojazdem własnym ;). @Agnieszka 18 cm, zwykły garnek 1,5 l do zupy. Piekłam je za pierwszym razem w tortownicy o średnicy 21 cm, ale wyszło niższe. Skojarzyłaś dobrze, bo arlekin, oprócz błazna i klauna, jest również określeniem czarno-białego psa (podobno). @Dorota ja tam w nim nic strasznego nie widzę. @Karolina nie zrób mojego błędu, który popełniłam piekąc pierwszy raz i nie zabarw zbyt mocno ciasta. Jak się te kolory potem mieszają, wychodzi ciemna kupa zamiast wzorków ;).
Piękne to Twoje ciasto. Metoda podejrzewam ta sama co w przypadku zebry – podziwiam ludzi, którzy mają tyle cierpliwości. Cudowne.
Metoda dokładnie ta sama, tylko kolorystyka inna. Zebrę upiekę po urlopie, już od dawna mam ją w planach. Piekłam to ciasto dwa razy – raz bez filmowania i fotografowania – w sumie przygotowanie potrwało wtedy 20 minut, więc nie tak długo jak by się to mogło wydawać, na szczęście :).
Wygląda fantastycznie! 🙂
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2011/03/images.jpg[/img]
Bożenko, dziękuję za bukiet! Jaka to okazja? Bez okazji? 🙂
Pięknie wygląda. Muszę kupić barwniki i w końcu upiec takie ciasto.
Przerost formy nad treścią.Zwykła babka z masą sztucznych barwników.
Jasne, bo barwników jest tu co najmniej 10 razy więcej niż samego ciasta.