Ciasto gwiazda na Boże Narodzenie, przygotowane według prostej receptury. W rzeczywistości to zwykłe ciasto czekoladowe. Urozmaiciłam je jednak, piekąc w specjalnej foremce i fantazyjnie dekorując. Upiekłam według przepisu na piernik ekspresowy, który nie wymaga leżakowania. Można je ozdobić polewą z białej czekolady lub białym lukrem, a jako wykończenie wykorzystać srebrne perełki cukiernicze, cukrowe gwiazdki i perlisty cukier. Barwiąc lukier na żółty lub pomarańczowy kolor, łatwo wyczarować na takiej smakowitej gwiazdce dodatkowe wzorki. A może lepiej ozdobić je marcepanem? Jest tyle możliwości! Zobaczcie przepis na ciasto gwiazda – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
W tym roku po raz pierwszy gościło na naszym świątecznym stole. Sprawiło sporo radości dzieciakom, które od razu chciały zjeść z niego wszystkie perełki i oskubać z apetycznej, słodkiej warstwy lukru. Wcześniej stało przez 3 dni pod przykryciem, dzięki czemu nabrało wilgoci i dodatkowego aromatu.
Przepis na ciasto gwiazda
Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki piernik z powodzeniem podać od razu po upieczeniu. Wcześniej polecam przełożyć go ulubioną, kwaskowatą konfiturą, marmoladą lub dżemem. Potem tylko pokroić i ze smakiem zjadać. Zobaczcie jak zrobić ciasto w kształcie gwiazdy.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 jajka
- ½ szklanki wody lub mleka
- 100 g masła (½ kostki; roztopione – można zastąpić olejem roślinnym)
- 2 szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 400-450; przesiana – można zastąpić moją uniwersalną mieszanką bezglutenową)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½-¾ szklanki cukru lub miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika (mieszanka cynamonu, imbiru, kolendry, goździków i gałki muszkatołowej)
Lukier
- 2 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Do przełożenia
- 100 g kwaskowatej konfitury, dżemu lub marmolady
Do dekoracji
- srebrne perełki cukiernicze cukier perlisty żółte gwiazdki cukrowe gwiazdka z białej czekolady
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić biały lukier królewski
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Suche składniki przesiewam do miski.
- Dodaję składniki mokre i bardzo dokładnie, intensywnie mieszam lub miksuję całość na gładką masę.
- Przelewam ciasto do foremki (metalowa forma musi być wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką/bułką tartą/kaszą manną) i wstawiam do piekarnika na 45-50 minut. Piekę do tzw. suchego patyczka.
Przekładanie
- Wystudzone ciasto gwiazda przekrawam na dwa placki i przekładam konfiturą, marmoladą lub dżemem.
Dekorowanie
- Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec dodaję stopniowo cukier i sok z cytryny, przygotowując w ten sposób lukier.
- Smaruję ciasto gwiazda lukrem i odstawiam do lekkiego stężenia wierzchniej warstwy.
- Kiedy lukier delikatnie zacznie krzepnąć, dekoruję całość dodatkami: srebrnymi perełkami, perlistym cukrem, gwiazdkami oraz dodatkowym lukrem zabarwionym za pomocą barwnika spożywczego.
- Odstawiam ciasto do całkowitego zakrzepnięcia lukru.
Wartości odżywcze
Ciasto gwiazda przepis
Obok tradycyjnego makowca mojej babci, ciasto gwiazda, podobnie jak ciasto choinka, było miłym i smakowitym uzupełnieniem naszych klasycznych, rodzinnych, świątecznych wypieków. Ciekawa jestem, które bardziej przypadnie Wam do gustu :).
Koniecznie dajcie znać w komentarzach, jak udało się Wam upiec ciasto w kształcie gwiazdy. Oraz jak je udekorowaliście. Może macie jakieś pomysły, którymi zechcecie się podzielić?
„moja” Gwiazda 😉 :*
nie ma to jak piękna Kobieta gotuje smacznie,cudownie,i apetycznie 🙂
Teraz to chyba na prawosławne Święta .’
Chwila grozy, kiedy ciasto przegrywało z grawitacją 😀