Ciasto Shrek, podobnie jak wszystkie ogry, ma warstwy. I z pewnością nie śmierdzi jak cebula ;). To wypiek na biszkopcie z dodatkiem oleju i mąki ziemniaczanej. Możecie też, jeśli wolicie, do przygotowania spodu wykorzystać oczywiście recepturę na biszkopt jasny, bez proszku do pieczenia. Jest to ciasto dość mocno pracochłonne i wymaga sporo czasu oczekiwania na tężenie poszczególnych warstw. Jednak zapewniam, że efekt jest wart starań! Przy odrobinie skupienia upieczecie je bez problemu. Zobaczcie jak zrobić ciasto Shrek: delikatne, o cytrynowo-pomarańczowym posmaku, efektowne, w zielonych barwach.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki
Ciasto Shrek – przepis przysłała mi jedna z Czytelniczek (dziękuję i pozdrawiam!). W zasadzie nie wprowadzałam do niego wielkich modyfikacji. Jedyna rzecz, którą urozmaiciłam to 1 opakowanie galaretki cytrynowej w zamian za 1 opakowanie agrestowej (dodałam galaretkę cytrynową do śmietany). Dzięki temu w cieście są dwa lekko kontrastujące ze sobą smaki.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny albo kilka kropel aromatu do ciast
- 1 szczypta soli
Zielona masa
- 1 l soku o zielonym kolorze (np. z zielonego banana; może być z domieszką jabłka i/lub kiwi)
- 3 opakowania budyniu śmietankowego (na każdym opakowaniu znajduje się informacja, że jest to duża porcja przeznaczona na ¾ l mleka)
Biała masa
- 500 g śmietanki kremówki (36%)
- 1 opakowanie galaretki agrestowej lub cytrynowej (na opakowaniu znajduje się informacja, że jest to porcja przeznaczona na 500 ml płynu)
- ¾ szklanki gorącej wody
Dodatkowo
- 2 opakowania zielonej galaretki (np. agrestowej)
- 800 ml gorącej wody
- 2 opakowania ciastek typu delicje
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Bita śmietana - przepis
- Piana z białek - jak ubić
Jak zrobić
- Białka jajek z dodatkiem szczypty soli ubijam na sztywną pianę, następnie dosypuję cukier i ubijam aż się rozpuści.
- Dodaję żółtka, aromat i olej, delikatnie mieszam łyżką. Stopniowo dosypuję mąkę, cały czas delikatnie mieszam za pomocą łyżki.
- Wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawiam do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piekę przez ok 25-30 minut aż biszkopt wyrośnie i lekko zbrązowieje od góry.
- UWAGA: Absolutnie nie otwieram piekarnika, bo to, co wyrosło, natychmiast bezpowrotnie opadnie! Po upieczeniu nie odrywam ciasta od papieru - zapobiegnie to rozpływaniu się po bokach wierzchniej warstwy galaretki.
- W 1,5 szklanki soku rozpuszczam budynie. Zagotowuję w garnku pozostały sok, dolewam budyniową mieszankę i ponownie zagotowuję, cały czas mieszając.
- Na ostudzony biszkopt wlewam gorącą zieloną masę, wygładzam powierzchnię i odstawiam do ostygnięcia. Następnie jedną obok drugiej układam delicje.
- 1 opakowanie galaretki rozpuszczam w ¾ szklanki gorącej wody i odstawiam do ostudzenia.
- Ubijam śmietankę za pomocą miksera (nie za długo, żeby nie wyszło masło!), dodaję ostudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę, nadal ubijam.
- Wlewam śmietankę na ułożone na cieście delicje, odstawiam do stężenia.
- 2 zielone galaretki rozpuszczam w 800 ml gorącej wody, odstawiam do wystudzenia. Ostudzoną, jeszcze płynną galaretkę wylewam na białą masę na cieście.
- Ciasto Shrek trzymam w chłodnym miejscu aż wierzchnia warstwa całkowicie stężeje, następnie kroję i podaję. Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze
Shrek ma orzeźwiający, cytrynowo-agrestowy smak. Pięknie wygląda na talerzu! Pyszne ciasto, prawda? :).
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udało się Wam je przygotować. Bardzo jestem ciekawa i wierzę, że podbiło serca Wasze i bliskich!
Ta lista składników coś nie pasuje do opisu wykonania… Kiedyś robiłam to ciasto z Twojego przepisu i wyszło super, chciałam do niego wrócić, a tu klops 🙁
Faktycznie, gdzieś zniknęły składniki na masy. Zaraz je dopiszę, dzięki za informację :). W razie czego listy składników są też zawsze podane w filmie :).
Są warstwy przecież. Tylko bez cebuli :D.
hahaha ciasto shrek chyba takie zrobię, ale dlaczego tu nie ma cebuli przecież ogry są jak cebula 🙂
Wtedy chyba warto poczekać aż trochę bardziej stężeje i dopiero wtedy wylewać/wykładać łyżką na wierzch ciasta :).
Ciasto rewelacja, a jutro zamierzam zrobić powtórkę…mam nadzieję, że znowu wyjdzie pyszne ;p
wygląda super, ale jak dla mnie zbyt pracochłonne 🙂
mam pytanie jeżeli ta masa co jest ze śmietaną oraz galaretką jest za rzadka to co zrobić?
Ciasto wyszło super, jest orzeźwiające, a ciasteczka nadają słodyczy. Wszystkim bardzo smakowało. Czytając poniższe opinie bałam się, że galaretka nie wyjdzie, ale na szczęście wszystko poszło zgodnie z planem. Świetny przepis!
Ciasto wg tego przepisu wyszło przepyszne :)))
szkoda ne mam wszystkich składników
W pierwszej kolejności zawsze na komentarze do filmów. Na wiadomości prywatne rzadziej.
Też mam takie katastrofy za sobą, zwłaszcza w przypadku serników na zimno. Teraz zawsze robię tak, że czekam aż galaretka lekko zgęstnieje i dopiero wtedy ją wykładam na wierzch ciasta.
Próbowałem to zrobić ale zakończyło się katastrofą, gdy wylałem zieloną galaretkę na górę, to oddzieliła ona białą warstwę śmietany przylegającą do papieru i cała galaretka poleciała po bokach rozmiękczając delicje i biszkopt, a na górze została sama biała śmietana. 🙂 Nie wiem czemu tak się stało >.>
przysięgam wam ! nie ma lepszego ciasta niż shrek ! nie ma 🙁
moja była teściowa takie robi, niestety niiiiigdy nie zrobie tak jak ona 🙁
mi też wyszły 3 opakowania 🙂 ale ciasto pyszne, dziś robię je 2 raz 🙂
Nie pamiętam. Prawdopodobnie z Rossmanna, ale używam zamiennie kilku marek :).
Co to za papier do pieczenia?tzn jakiej firmy?:)
ooooo zjadła bym
pucha*
Myślę, że możesz użyć wtedy tej samej ilości budyniu co w przepisie i tyle mleka co soku, ale nie testowałam jeszcze takiej wersji kremu w swojej kuchni, więc to na razie tylko przypuszczenie :).
A jakbym chciała zrobić masę budyniową o smaku waniliowym i zamiast soczku dodała taką samą ilość mleka co soku( a może więcej) + 3 budynie czy ta masa będzie odpowiednio gęsta bo teraz chcę porobić różne wersje kolorystyczne tego ciasta?
heh wlasnie upieklam placek 😀 teraz bede czekac na opinie gosci 🙂
pozdrawiam
Aż nie mogę uwierzyć, że są ciasta, których nie tknęłabym nawet na największym głodzie cukrowym, ale to właśnie jedno z nich. W ogóle wszystkie z galaretką doprowadzają mnie do płaczu, bo najczęściej mają dobrą całą resztę. 😀 No chyba, że mogę cichcem tę galaretkę zdjąć…
A to nie były jakieś mniejsze opakowania? 🙂
[..YouTube..] A to nie były jakieś mniejsze opakowania? 🙂
Ciasto wyszło super, wszystkim smakowało, ładne kolorystycznie i ciekawe w smaku ale mi wyszły 3 opakowania delicji a nie 2. Pozdrawiam
[..YouTube..] Ciasto wyszło super, wszystkim smakowało, ładne kolorystycznie i ciekawe w smaku ale mi wyszły 3 opakowania delicji a nie 2. Pozdrawiam
Oj nie, delicje trzeba dać na stężały budyń, bo na ciepłym czekolada się nieładnie roztapia. Mnie galaretek i śmietanki nie zostało, wszystko zużyłam, ale ja mam dużą blachę.
[..YouTube..] Oj nie, delicje trzeba dać na stężały budyń, bo na ciepłym czekolada się nieładnie roztapia. Mnie galaretek i śmietanki nie zostało, wszystko zużyłam, ale ja mam dużą blachę.
w zasadzie trzy zastrzeżenia. Galaretki też za dużo zostaje no chyba że foremka jest większa. Ponadto delicje trzeba dać na ciepły budyń (co widać na filmie ale Pani mówi coś wręcz przeciwnego), żeby się później nie ślizgały po cieście.
[..YouTube..] w zasadzie trzy zastrzeżenia. Galaretki też za dużo zostaje no chyba że foremka jest większa. Ponadto delicje trzeba dać na ciepły budyń (co widać na filmie ale Pani mówi coś wręcz przeciwnego), żeby się później nie ślizgały po cieście.
Przepis bardzo dobry z małym zastrzeżeniem. Za dużo składników na białą masę. Wystarczy 250g kremówki.
[..YouTube..] Przepis bardzo dobry z małym zastrzeżeniem. Za dużo składników na białą masę. Wystarczy 250g kremówki.
Nie robiłam nigdy mieszanki galaretki ze śmietanką w proszku. Wydaje mi się, że może z tego wyjść zbyt lekka pianka i potem możesz mieć kłopot z kolejną, górną warstwą zielonej galaretki.
[..YouTube..] Nie robiłam nigdy mieszanki galaretki ze śmietanką w proszku. Wydaje mi się, że może z tego wyjść zbyt lekka pianka i potem możesz mieć kłopot z kolejną, górną warstwą zielonej galaretki.
Musi być śmietanka kremówka czy np śmietana w proszku?
[..YouTube..] Musi być śmietanka kremówka czy np śmietana w proszku?
To ciacho nie tylko dzieciom smakuje 😉 jest rewelacyjne i przepyszne :)))) no i bardzo proste w przygotowaniu, fakt trzeba odrobine cierpliwości, ale to ciacho jest warte wszelkich starań 😉 wiele razy robiłam i zawsze na dużą blache i coś mi się wydaje , że niedługo znowu zrobie 😉 ja troche zmodyfikowałam a mianowicie daje 2 duże budynie i one w zupełności wystarczają i daje więcej śmietany- 800 g a reszta jak w przepisie, no jeszcze nieraz zamiast mąki ziemniaczanej to dodaje mały budyń waniliowy do biszkoptu wtedy jest aromatyczniejszy 🙂 no i zawsze dodaje proszek do pieczenia do ciasta..a jeszcze tak bez proszku nie robiłam..
To jest trochę trudniejsze ciasto, więc może lepiej spróbuj najpierw przygotować prostszy sernik? http://pozytywnakuchnia.pl/sernik-z-biala-czekolada/
cierpliwości mam aż nad to ,tylko drygu mi brak 🙂
Sylwio, w takim razie ostrożnie, bo to ciasto jest wymagające. Zwłaszcza jeśli chodzi o cierpliwość :).
ja spróbuję zrobić chociaż ostatnio nic mi nie wychodzi:)
Ja tez robiłam kilka razy. Jest przepyszne!
pycha 😉 robiłam już kilka razy !
Uwielbiam 🙂
Nie wiem czemy ale zauwazam delikatne podobnienstwo do Renaty Dancewicz .
[..YouTube..] Nie wiem czemy ale zauwazam delikatne podobnienstwo do Renaty Dancewicz .
Moja mama robi shreka i wygląda o niebo lepiej. galaretka i masa mają bardziej energetyczny kolor,jest wiekszy i lepiej sie prezentuje. Może to po prostu uboższa wersja. Shrek mojej mamuśki rozpływa sie w ustach,prezentuje się na 6 i bardzo wszystkim smakuje.
Co do pytania związanego z biszkoptem: biszkopt potrzebuje serca przy jego robieniu, ale nie przejmuj się Agato biszkopt powinien być troszkę suchy by masa nie wpadła w niego:D
U mnie z kolei galaretka wpłynęła pod budyń, tworząc swego rodzaju kolejną warstwę 😉
Ja widzę, że co osoba to inny efekt. Nie mniej jednak każdy tak samo pyszny 🙂
[..YouTube..] U mnie z kolei galaretka wpłynęła pod budyń, tworząc swego rodzaju kolejną warstwę 😉
Ja widzę, że co osoba to inny efekt. Nie mniej jednak każdy tak samo pyszny 🙂
To ja już nie wiem wobec tego co mogło być przyczyną. Moja galaretka, jak spłynęła za pierwszym razem, podniosła całe ciasto do góry i była zupełnie na spodzie – trzeba ją było zeskrobywać z blachy ;).
[..YouTube..] To ja już nie wiem wobec tego co mogło być przyczyną. Moja galaretka, jak spłynęła za pierwszym razem, podniosła całe ciasto do góry i była zupełnie na spodzie – trzeba ją było zeskrobywać z blachy ;).
Ciasto pieczone było w papierze. Papieru też nie odrywałam po upieczeniu w żadnym momencie. No nic, nie ważne.
Dziś nastąpiła degustacja. Słów nam wszystkim zabrakło. Dlatego nie martwcie się, jeśli galaretka trafi tam, gdzie nie powinna. Biszkopt dzięki temu jest przepyszny 🙂
Dzięki za wstawkę. Pozdrawiam.
[..YouTube..] Ciasto pieczone było w papierze. Papieru też nie odrywałam po upieczeniu w żadnym momencie. No nic, nie ważne.
Dziś nastąpiła degustacja. Słów nam wszystkim zabrakło. Dlatego nie martwcie się, jeśli galaretka trafi tam, gdzie nie powinna. Biszkopt dzięki temu jest przepyszny 🙂
Dzięki za wstawkę. Pozdrawiam.
Fantastyczne! Trzeba spróbować 🙂
[..YouTube..] Fantastyczne! Trzeba spróbować 🙂
Tak jak już napisałam – za pierwszym razem po upieczeniu biszkoptu oderwałam papier do pieczenia od ciasta i wtedy galaretka wylała się bokami i wsiąkła pod spód. Tak samo będzie kiedy upiecze się to ciasto całkowicie bez papieru do pieczenia – biszkopt odejdzie od blachy, a galaretka z wierzchu przeleci szparami po bokach na dno. Czyli: obowiązkowo pieczemy biszkopt w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i absolutnie nie odrywamy go od ciasta po upieczeniu :).
[..YouTube..] Tak jak już napisałam – za pierwszym razem po upieczeniu biszkoptu oderwałam papier do pieczenia od ciasta i wtedy galaretka wylała się bokami i wsiąkła pod spód. Tak samo będzie kiedy upiecze się to ciasto całkowicie bez papieru do pieczenia – biszkopt odejdzie od blachy, a galaretka z wierzchu przeleci szparami po bokach na dno. Czyli: obowiązkowo pieczemy biszkopt w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i absolutnie nie odrywamy go od ciasta po upieczeniu :).
Pierwszy raz robiłam to ciasto i galaretka również wylądowała na spodzie.
W sumie nie wiem dlaczego.
Papier był odpowiedniej wielkości, galaretka odpowiednio schłodzona…
Cała masa z nad delicji uniosła się.
Ciasto i tak pewnie wyszło pyszne, a biszkopt wilgotny.
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło 😉
Może dałabyś jednak wskazówkę, co mogło być nie tak
lub jak to zrobiłaś, że za drugim razem wyszło Ci już ok.
[..YouTube..] Pierwszy raz robiłam to ciasto i galaretka również wylądowała na spodzie.
W sumie nie wiem dlaczego.
Papier był odpowiedniej wielkości, galaretka odpowiednio schłodzona…
Cała masa z nad delicji uniosła się.
Ciasto i tak pewnie wyszło pyszne, a biszkopt wilgotny.
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło 😉
Może dałabyś jednak wskazówkę, co mogło być nie tak
lub jak to zrobiłaś, że za drugim razem wyszło Ci już ok.
No i mam problem… zapomniałam dodać oleju do warstwy biszkoptowej. Zobaczymy co z tego wyjdzie…
aha dziekuje nie wiedzialam nawet o istnieniu takich budyniow;). Juz mam jasnosc.
mam pytanko w przepisie podano; 3 duze budynie na 3/4l mleka ktos moze to rozwinac, wyjasnic?!
Kaju, budynie są sprzedawane w opakowaniach przeznaczonych do rozpuszczenia w 1/2 l mleka (mniejsze, standardowe torebki) lub na 3/4 l mleka (większe torebki).
A ja zdejmuję skórkę z biszkoptu i wylewam gorący budyń (2 opakowania 0,5 na butelkę soku) ,biszkopt jest wtedy wilgotny ;-D
:)pyszne…wszystkim bardzoo smakowało Zroobiłaz z tego przepisu
[..YouTube..] :)pyszne…wszystkim bardzoo smakowało Zroobiłaz z tego przepisu
Mam jedno pytanie…
Dodaje się do ciasta proszek do pieczenia ??…
Nie trzeba, biszkopt wyrasta na pianie z białek, ale możesz dodać 1 łyżeczkę „na wszelki wypadek” 🙂
Wygląda bajecznie 🙂
Tylko nie bardzo rozumiem czemu na zdjęciu jest taka cienka spodnia warstwa a biszkopt z 5 jaj wychodzi gruuuby. Na filmie zresztą to widać…
Proszę o szczerą odpowiedź.
Może nie do końca wystygł jak nałożyłam zieloną warstwę i oklapł pod jej ciężarem? Ciężko mi stwierdzić na 100%, bo piekłam to ciasto baaardzo dawno :).
Ciasto przepyszne i bardzo proste w zrobieniu 🙂
[..YouTube..] Ciasto przepyszne i bardzo proste w zrobieniu 🙂
Ciasto bardzo dobre, ale czemu zielona warstwa odpada beznadziejne od biszkoptu.. 🙁 A biszkopt jakiś suchy mi wyszedł, nie wiem, czy innym kucharkom też?
A zielony budyń nie ugotował się trochę za gęsty? Może dlatego odchodził od biszkoptu i go nie nawilżył.
Całkiem możliwe:/ Wszystko wyszło, tylko ta jedna rzecz nie….
takie ciacho robi często moja babcia, pycha 😀
[..YouTube..] takie ciacho robi często moja babcia, pycha 😀
robię to ciasto od dawna i wszystkim bardzo smakuje:)) normalnie pycha z pomarańczowym Kubusiem też jest super:)
[..YouTube..] robię to ciasto od dawna i wszystkim bardzo smakuje:)) normalnie pycha z pomarańczowym Kubusiem też jest super:)
ale zajebiaszcze xdd ^^. <3.
[..YouTube..] ale zajebiaszcze xdd ^^. <3.
Pewnie tak. Ale za to biszkopt miałaś wilgotny i miękki, trzeba spojrzeć na to z tej strony :). Jak się utnie za mało papieru, zawsze lepiej dociąć jeszcze kawałek i przyłożyć, a po upieczeniu ciasta i przed wlaniem galaretki można go nawet dokleić taśmą.
[..YouTube..] Pewnie tak. Ale za to biszkopt miałaś wilgotny i miękki, trzeba spojrzeć na to z tej strony :). Jak się utnie za mało papieru, zawsze lepiej dociąć jeszcze kawałek i przyłożyć, a po upieczeniu ciasta i przed wlaniem galaretki można go nawet dokleić taśmą.
[..YouTube..] @magosiai Pewnie tak. Ale za to biszkopt miałaś wilgotny i miękki, trzeba spojrzeć na to z tej strony :). Jak się utnie za mało papieru, zawsze lepiej dociąć jeszcze kawałek i przyłożyć, a po upieczeniu ciasta i przed wlaniem galaretki można go nawet dokleić taśmą.
ale ja położyłam papier tylko myślę ze dlatego ze ta blacha była za niska i z jednej strony uciełam za mało papieru i za papier wleciała ta galaretka
[..YouTube..] ale ja położyłam papier tylko myślę ze dlatego ze ta blacha była za niska i z jednej strony uciełam za mało papieru i za papier wleciała ta galaretka
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia ale ja położyłam papier tylko myślę ze dlatego ze ta blacha była za niska i z jednej strony uciełam za mało papieru i za papier wleciała ta galaretka
@magosiai Bo trzeba piec z papierem do pieczenia i absolutnie po upieczeniu
biszkoptu nie odrywać go od ciasta. Moje pierwsze podejście do Shreka też
skończyło się galaretką na spodzie :).
[..YouTube..] Bo trzeba piec z papierem do pieczenia i absolutnie po upieczeniu biszkoptu nie odrywać go od ciasta. Moje pierwsze podejście do Shreka też skończyło się galaretką na spodzie :).
[..YouTube..] @magosiai Bo trzeba piec z papierem do pieczenia i absolutnie po upieczeniu biszkoptu nie odrywać go od ciasta. Moje pierwsze podejście do Shreka też skończyło się galaretką na spodzie :).
[..YouTube..] zrobiłam wyszło pyszne tylko cała galaretka z góry wylała mi się pod biszkopt ;( ale ciasto i tak pycha
a ja dałam sok multiwitaminowy i truskawkową galaretkę czyli zrobiłam Kubusia Puchatka 🙂
Można jeszcze zrobić masę budyniową z niebieskim barwnikiem, a galaretkę na wierzchu czerwoną i będzie Papa Smerf 🙂
ja upiekłem ciasto fiona do tego ciasto potrzebne są
6 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duży sok pysio pomarańczowy
3 budynie śmietankowe
2 op.delicji o smaku pomarańczy
2 galaretki pomarańczowe
Jak jest Shrek to jest i Fiona 🙂 o kolorze pomarańczowym.
@bladoniebieski23 Można też fix, o ile komuś nie przeszkadzają polepszacze.
Wystarczy też dobrze schłodzona śmietana z lodówki i schłodzone tam również
miska do śmietany i końcówki miksera :).
[..YouTube..] Można też fix, o ile komuś nie przeszkadzają polepszacze. Wystarczy też dobrze schłodzona śmietana z lodówki i schłodzone tam również miska do śmietany i końcówki miksera :).
[..YouTube..] @bladoniebieski23 Można też fix, o ile komuś nie przeszkadzają polepszacze. Wystarczy też dobrze schłodzona śmietana z lodówki i schłodzone tam również miska do śmietany i końcówki miksera :).
ciasto bardzo dobre ,ja tylko do śmietany dodałam śnieżkę aby lepiej się
ubiła,,,,,,,
[..YouTube..] ciasto bardzo dobre ,ja tylko do śmietany dodałam śnieżkę aby lepiej się ubiła,,,,,,,
mam pytanie jak takie ciasto wyciąga się z formy ?
Ja go nie wyjmuję z formy. Po tym jak galaretki już zastygną, kroję na kawałki i wyjmuję każdy z osobna, taką płaską łopatką do krojenia żółtego sera. Najtrudniej jest z pierwszym kawałkiem, reszta idzie łatwo :).
Aha to teraz wiem będę robić to ciacho pysznie wygląda pozdrawiam
Zrobiłam Shreka wczoraj, dzisiaj został wypróbowany… Jedna rzecz, którą bym dodała, to nasączenie biszkoptu… Poza tym ciasto inne, ciekawe, smaczne i chyba nie może się nie udać 🙂
co to znaczy zwykła smietana…ubic mozna tylko slodka pelna smietane ( chyba na opakowaniu pisze ze jest do ubijania) …musi po prostu miec odpowiednia zawartosc tluszczu , czyli wiecej niz 30%
A co powiesz na tzw. Double Creame (48,5%) – to dopiero jest bomba! Ale jaka pychotka! Hehehe
Dziękuję Wam za niezawodną pomoc 🙂
Ale po co ubijać, skoro jest już gęsta?
Ale tak, stężeje, tak jak napisałam na blogu.
tu nie mam doświadczenia – ale co do ubijania trzeba dodać trochę soli – szczyptę – wtedy podobno każda śmietana lepiej się ubija 🙂
Ja chyba też kiedyś, dawno temu, ubiłam kwaśną śmietanę – jeszcze pod okiem nieżyjącej już babci. Ale z kolei nie jestem pewna czy stężeje z galaretką.
wygląda na to, że się ubija 😉
ubijałm już 18 % i 30% – nigdy nie było problemu:)
Kwaśna śmietana się nie ubija.
Czasami zastępowałem „ŚMIETANĄ” 30% [lub dwUDZIESToparo] i się ładnie ubijała, ale nie jestem pewien czy smak będzie ok (do słodkich owoców lekko kwaśna śmietana pasuje)
też nie próbowałam, ale może się da, zwykłą kwaśną tylko bardziej tłustą, dodać trochę cukru i dłużej ubijać, próba nie strzelba najwyżej nie wyjdzie 🙂
Czy śmietanke30% do ubijania, można zastąpić zwykłą śmietaną ;>
Nie jestem pewna czy kwaśna śmietana stężeje z galaretką – nigdy nie próbowałam tego połączenia :).
Ja mam przepis na śmietanowca – taki niby sernik na zimno, ale ze śmietanki 12% + żelatyna – zastyga bez problemu. Z galaretką też powinna, tylko trzeba mniej wody dać.
Stężeje, tak jak serek homo w serniku na zimno.
Tylko smak będzie ZUPEŁNIE inny. Nie polecałabym.
ciasto rewelacyjne pycha teraz tylko podaje znajomym przepis
A czy można śmietankę 36% zastąpić 30% ?? nigdzie nie mogę znaleźć tej smietanki :(.
Można, o ile masz taką sprawdzoną, która na pewno się ubije :).
[..YouTube..] również robiłam to ciastko z Kubusiem i Pysiem. Pyyychotka. 😉
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia również robiłam to ciastko z Kubusiem i Pysiem. Pyyychotka. 😉
[..YouTube..] Dziękuje za przepis i zapraszam do mnie .
Kocham gotować naprawde a ten shrek wypadł świetnie na stole gdy przyszli goście !!
jaki sok uzyłaś do budyniów????
[..YouTube..] Żebym pamiętała 😉 Robiłam to ciasto już 3 razy, za każdym razem na innym soku. Na pewno Kubuś i Pysio (zielony banan z domieszką bodajże jabłko) i wydaje mi się, że również Tymbark zielony banan (bez domieszek).
[..YouTube..] @TheMisia005 Żebym pamiętała 😉 Robiłam to ciasto już 3 razy, za każdym razem na innym soku. Na pewno Kubuś i Pysio (zielony banan z domieszką bodajże jabłko) i wydaje mi się, że również Tymbark zielony banan (bez domieszek).
[..YouTube..] jaki sok uzyłaś do budyniów????
Ciasto pyszka. Muzyka w tle tooo? 🙂
Robiłam shreka – pyszny
[..YouTube..] Robiłam shreka – pyszny
@Grzegorz muszę podszlifować umiejętności w pieczeniu, wtedy się zobaczy ;). @Magda no ja myślę :D.
Test na 6 🙂 pyycha
jadlem je bardzo dobre 🙂
Czy jest szansa na Ciasto Czesio? Ewentualnie Ciasto Maślana lub Ciasto Konieczko? Ciasta Anusiak nie proponuję.
Przepraszam bardzo, robiłam wszystko zgodnie z przepisem…. No i nie wyszło 🙁
A dokładniej…. nie wyszła ta masa zielona, z sokiem.
Zrobiłam wszystko jak należy, rozprowadziłam budynie w szklance soku,
resztę zagotowałam, wlałam budynie, zagotowałam…..
I niestety na drugi dzień (ciasto na noc zostawiłam w lodówce)
okazało się że ta masa jest zupełnie płynna. jak kisiel 🙁
co zrobiłam źle?
Bardzo proszę o odp : [email protected]
Może to kwestia budyniu? To był taki standardowy, do zagotowania na mleku czy błyskawiczny? Robiłam wczoraj znowu to ciasto i tym razem nakręciłam filmik. Zielona masa też wyszła mi nieco rzadsza niż poprzednio, ale płynna jak kisiel nie była.
myslę, zeudami siezrobicszreka. mam bojowe adanie: zrobić ciasto na uroczystość pasowania na przedszkolaka
Agato, w takim razie życzę powodzenia i żeby zielona galaretka z góry ciasta nie spłynęła na spód, tak jak to miało miejsce u mnie :).
Twoje ciasto ma przywołać wiosnę. I dobrze, bo już dość tej zimy. Nawet na diecie wiosennej oczyszczającej można bez wyrzutów zjeść kawałeczek Twojego ciasta, bez obawy, że zmienimy się w Shreka… 🙂
mikimama (pati): dziękuję za podesłany link do przepisu na alternatywnego Shreka, który zamienił się u Ciebie w Papę Smerfa: http://czerwieniblekit.blox.pl/2009/10/Kubusiowy-deser.html
:). Dostajesz ode mnie nagrodę (przepis kwalifikował się do konkursu „Na 1000 sposobów”) – zestaw oliw. Na mailu ustalimy szczegóły wysyłki :).
Bardzo fajnie wyglada ten Shrek 🙂 Musze wyprobowac ten przepis.
Pozdrawiam, Margareta
P.S. Gratuluje postepow w podrzucaniu nalesnikow 🙂
Swietne ciasto. I ta zielen, taka optymistyczna .))
Moja mam tez robila to ciasto i byla zachwycona jego wygladem 🙂
Pozdrawiam.
Czy takiemu Shrekowi można się oprzeć? Super ciasto 🙂
Fajowe ciasto 🙂 I ma bardzo adekwatną do wyglądu nazwę 🙂 Podoba mi się 🙂
fajne te warstwy
zielone oczywiście naj i wcale nie taka do końca zniknita
Asiejka: na samej górze powinna być jeszcze jedna zielona warstwa i tej właśnie nie widać ;).
A od dzisiaj w przepisie są zaktualizowane zdjęcia i zielona warstwa jest już tam gdzie być powinna :).