Od dłuższego czasu marzyło mi się upiec ciasto z borówką amerykańską. Chciałam zrobić takie samo jak blueberry pie, które wieczorami, w małej, nowojorskiej kawiarni, zjada główna bohaterka filmu „My Blueberry Nights”. Podczas jej wizyt i wielogodzinnych rozmów zakochuje się w niej główny bohater, właściciel kawiarni. Potem ona wyjeżdża, a on na nią czeka. Cały czas przygotowuje jej ulubione ciasto, na wszelki wypadek, gdyby nagle wróciła. Pokażę Wam dziś jak zrobić ciasto z borówką amerykańską czyli przepis na blueberry pie.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki
Na plan zdjęciowy „My Blueberry Nights” wszystkie ciasta dostarczała nowojorska cukiernia Baby Cakes, specjalizująca się w przygotowywaniu wypieków dla alergików i diabetyków oraz wegan. Bohaterowie dyskutowali w jednej ze scen o serniku i szarlotce oraz o tym, czemu tak się zdarza, że nikt nie chce pysznego ciasta z borówkami. Ale, podsumowując, to film nie tylko o jedzeniu i miłości! Obejrzyjcie, bo z pewnością Was zaskoczy!
W ramach promocji filmu udostępniono nawet listę składników słynnego ciasta:
Ciasto z borówką amerykańską
z filmu „My Blueberry Nights” („Jagodowa miłość”)
Nadzienie:
- 2½ szklanki świeżych borówek amerykańskich
- ½ szklanki syropu z agawy
- ¼ szklanki mąki skrobiowej z roślin z rodziny marantowatych (tzw. arrowroot)
Ciasto:
- 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (razowej)
- ⅓ szklanki oleju
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ⅔ szklanki mleka ryżowego
Moje ciasto, ze względu na trudną dostępność wielu z powyższych składników będzie nieco inne, ale również nie będzie zawierać jajek. Można przygotować je ze zwykłej bądź razowej mąki. Ponieważ testuję wypieki razowe, zwykłą mąkę tym razem odłożę na bok. Można też wykorzystać jeden z innych przepisów na plastyczne, kruche ciasto. Z pewnością zaskoczy Was potem soczystym nadzieniem i kruchym wierzchem! To typowy amerykański placek z wilgotnym środkiem. Uwielbiam!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 1½ szklanki mąki tortowej lub razowej
- 200 g masła (1 kostka; zmrożone przez ok. 30 minut w zamrażarce)
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżeczki cukru lub cukru pudru
- ½ szklanki bardzo zimnej wody
Nadzienie
- 6 szklanek borówki amerykańskiej
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g masła (¼ kostki)
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 szczypta cynamonu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kruche ciasto
Jak zrobić
- Zmrożone masło ucieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do miski z masłem dodajemy przesianą mąkę, cukier i sól.
- Delikatnie mieszamy składniki i szybko wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo, w trakcie wyrabiania, zimną wodę.
- Odstawiamy przykryte lub zawinięte w folię ciasto do lodówki na min. 1 godzinę.
- Wszystkie składniki na nadzienie (oprócz masła) delikatnie mieszamy w misce.
- 1/3 ciasta wykładamy na dnie, a 1/3 wylepiamy boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostałą, 1/3 część rozwałkowujemy, podsypując mąką, na kształt koła o średnicy tortownicy. Na środku robimy kilka niedużych nacięć, przez które w trakcie pieczenia będzie mogło wydostawać się gorące powietrze.
- Owoce przekładamy do tortownicy wylepionej ciastem. Na wierzchu układamy małe kawałeczki masła i przykrywamy rozwałkowanym kołem z ponacinanego ciasta. Zlepiamy brzegi koła z ciastem wylepionym na bokach tortownicy.
- Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 °C i pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut.
- Ciasto kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Wartości odżywcze
Pewnego dnia pojadę do Nowego Jorku i z pewnością spróbuję, jak smakuje ciasto z borówką amerykańską w tamtejszej piekarni!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udał się Wasz placek z borówkami. Oglądaliście film, o którym piszę? Jestem ciekawa, czy również przypadł Wam do gustu :). Jeśli nie widzieliście, obejrzyjcie. Dajcie potem znać, jak wrażenia!
Dziękuję za odpowiedź. Masło dałam extra, dosypię mąki. Pozdrawiam
Jeśli Twoje kruche wychodzi Ci lepiej to nie widzę powodu, żebyś go nie wykorzystała, a tylko nadzienie przygotowała wg mojej receptury :).
Witam robię drugie podejście do tego ciasta. Nie wiem co robię źle. Czy to ciasto ma wyjść klejące? Mi takie wychodzi. Od wielu lat robię ciasto kruche i nigdy nie było takie klejące że nie można uformować kuli 🙁
Proszę o odpowiedź. Sylwia
Jeśli się klei to więcej mąki trzeba sypnąć, bo mąka mące nierówna. I masło musi być takie o min. 82% zawartości tłuszczu.
Mam w tym tygodniu ten sam problem z agrestem i czereśniami ;).
Ostatnio jadę ciągiem Twoich przepisów a dzisiaj miałem robić to ciasto ale dorwałem się do miski z borówką i pozamiatane 😀
Witam! czy mozna wykorzystac inne owoce lub mrozone?
Nie próbowałam. Zwykłe jagody na pewno.
wyszło przepyszne!!Wczoraj zrobiłam :).
„Wszystkie składniki na nadzienie (oprócz masła) delikatnie mieszamy w misce” – a co potem zrobić z tą 1/4 masła – nie ma nic napisane na ten temat 🙁
Zrównoważona i zbilansowana dieta to kawałek ciasta w każdej ręce :).
Tutaj chyba raczej jej nie ma 😉
Równowaga jest najważniejsza…
owocowe ciasta – jestem od tego uzależniona
super
Hmmm im wiecej owocow, tym lepiej 🙂
Piekłam to ciasto według Twojego przepisu jest pyszne, wprawdzie nie miałam z racji zimy tylu borówek, więc nie było aż tak wysokie. Ale w weekend będę piekła, dla teściowej 🙂 wysokie i trochę się boję czy uda się go kroić?
P.S. piekłam też pychotkę, browni i racuchy z serem- wszystko wychodzi boskie!!!!!!!!!
Niełatwo jest kroić wysokie, polecam ostry i duży nóż i koniecznie łopatkę albo drugi nóż do przeniesienia ciasta na talerzyk.
Droga Pani Doroto,
Na zdjęciu owoce wyglądają jak jagody. Bardzo bym chciała je zrobić, ale boję się, że nie uzyskam tego efektu wypływającego soku. 🙂 W końcu borówki mają inne wnętrze niż jagody. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo sezon borówkowy zmierza ku końcowi.
Pozdrawiam, Beata
Nie piekłam tej wersji z jagodami, ale robiłam niedawno tartę i wydaje mi się, że jagody też puszczą sok w taki sam sposób jak te borówki ze zdjęcia. Proponuję zamiast zwykłego cukru wykorzystać cukier puder, bo nie jestem pewna czy jagody „skupią się” w cieście tak samo mocno jak borówka amerykańska.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Miłego weekendu. Pozdrawiam, Beata
Masz tę przewagę, że możesz się wybrać do tej cukierni, o której piszę w tekście na stronie i sprawdzić czy może sprzedają tam oryginał :).
[..YouTube..] Masz tę przewagę, że możesz się wybrać do tej cukierni, o której piszę w tekście na stronie i sprawdzić czy może sprzedają tam oryginał :).
[..YouTube..] @kucibaba2 Masz tę przewagę, że możesz się wybrać do tej cukierni, o której piszę w tekście na stronie i sprawdzić czy może sprzedają tam oryginał :).
Ale superowe!
[..YouTube..] Ale superowe!
może przez włosy, bo innego podobieństwa nie widzę ;). Ale w sumie każdy zwraca uwagę na coś innego.
Własnie mnie olsniło, ze jesteś podobna do Pauliny Sykut. A tak się zastanawialam kogo mi przypominasz 🙂
[..YouTube..] może przez włosy, bo innego podobieństwa nie widzę ;). Ale w sumie każdy zwraca uwagę na coś innego.
[..YouTube..] @AgatkaJacusia może przez włosy, bo innego podobieństwa nie widzę ;). Ale w sumie każdy zwraca uwagę na coś innego.
Doskonały przepis. Dużo owoców, mało ciasta. To lubię!!!. Lepszego deseru próżno szukać w cukierniach. Pozdrawiam Ludka
Ja również należę do zwolenniczek ciasta z większą proporcją owoców :). A najmniej lubię te suche, babki piaskowe, wielkanocne, drożdżowe bez owocowych dodatków, biszkopty bez owoców itp.
[..YouTube..] Własnie mnie olsniło, ze jesteś podobna do Pauliny Sykut. A tak się zastanawialam kogo mi przypominasz 🙂
chyba się podejmę..
Dziękuję :). Zajrzyj do mnie na stronę, będzie Ci łatwiej znaleźć więcej przepisów :).
Można :). Myślę, że będą równie smaczne, tylko w przypadku dojrzałego banana nie będzie trzeba dodawać aż takiej ilości cukru, a z kolei do jabłek można dodać go trochę więcej, w zależności od tego jak bardzo są słodkie.
Dzięki, już ostatnio Gwiazdeczka pisała do mnie gdzie kupiłam. A ona niestety tak pięknie wygląda tylko na filmie, bo w rzeczywistości to słabej jakości ciuch.
W trakcie pieczenia wydostaje się przez nie gorące powietrze, dzięki czemu ciasto się nie porozlepia, nie wystrzeli, nie będzie dużych bąbli itp. :).
mam jeszcze pytanie-w jakim celu te naciecia na ciescie?
piekna bluzka 🙂
CZY MOZNA TAKIE CIASTO ZROBIC Z JABLKAMI LUB BANANE I tp.
[..YouTube..] CZY MOZNA TAKIE CIASTO ZROBIC Z JABLKAMI LUB BANANE I tp.
[..YouTube..] Dziękuję :). Zajrzyj do mnie na stronę, będzie Ci łatwiej znaleźć więcej przepisów :).
[..YouTube..] @Matyldonka Dziękuję :). Zajrzyj do mnie na stronę, będzie Ci łatwiej znaleźć więcej przepisów :).
[..YouTube..] Można :). Myślę, że będą równie smaczne, tylko w przypadku dojrzałego banana nie będzie trzeba dodawać aż takiej ilości cukru, a z kolei do jabłek można dodać go trochę więcej, w zależności od tego jak bardzo są słodkie.
[..YouTube..] @ciania17 Można :). Myślę, że będą równie smaczne, tylko w przypadku dojrzałego banana nie będzie trzeba dodawać aż takiej ilości cukru, a z kolei do jabłek można dodać go trochę więcej, w zależności od tego jak bardzo są słodkie.
[..YouTube..] Dzięki, już ostatnio Gwiazdeczka pisała do mnie gdzie kupiłam. A ona niestety tak pięknie wygląda tylko na filmie, bo w rzeczywistości to słabej jakości ciuch.
[..YouTube..] @GreenElf92 Dzięki, już ostatnio Gwiazdeczka pisała do mnie gdzie kupiłam. A ona niestety tak pięknie wygląda tylko na filmie, bo w rzeczywistości to słabej jakości ciuch.
[..YouTube..] W trakcie pieczenia wydostaje się przez nie gorące powietrze, dzięki czemu ciasto się nie porozlepia, nie wystrzeli, nie będzie dużych bąbli itp. :).
[..YouTube..] @GreenElf92 W trakcie pieczenia wydostaje się przez nie gorące powietrze, dzięki czemu ciasto się nie porozlepia, nie wystrzeli, nie będzie dużych bąbli itp. :).
[..YouTube..] CZY MOZNA TAKIE CIASTO ZROBIC Z JABLKAMI LUB BANANE I tp.
Mniam, mniam, mniam, mniam 🙂
Muszę w koncu upiec jakieś ciasto. Myślę, ze wlasnie wyrpóbuję Twoj przepis.
Twoje cisato wygląda bardzo imponująco.
Pozdrawiam.
[..YouTube..] Mniam, mniam, mniam, mniam 🙂
Muszę w koncu upiec jakieś ciasto. Myślę, ze wlasnie wyrpóbuję Twoj przepis.
Twoje cisato wygląda bardzo imponująco.
Pozdrawiam.