Od dawna planowałam upiec ciasto z cukinii, kolejny nietypowy wypiek. Delikatnie zielone, choć wiele osób przyrządza kakaową wersję. Chciałam uzyskać wilgotne ciasto o cytrynowym posmaku, które będzie się nadawać do zjedzenia bez dodatków lub udekorowania owocami i kremem. Zdecydowałam się podać je z właśnie w wersji z kremem i owocami, choć w podstawowej dekoracji wystarczyłby sam cukier puder. Która opcja, Waszym zdaniem, lepsza? Zobaczcie jak zrobić ciasto cukiniowe krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto
Ta receptura to zmodyfikowana, choć w sporym stopniu, wersja ciasta marchewkowego. Nie ma tu jednak korzennych przypraw. Zamiast tego jest delikatnie kwaskowaty posmak, który świetnie przełamuje słodycz ciasta i łagodny smak kremu. Zielony kolor cieszy oko, a kolorowe owoce stworzą z nim wyjątkowo apetyczną mieszankę. I z pewnością taki widok ucieszy oko, a potem smak podbije niejedno serce :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 4 jajka
- ½-¾ szklanki cukru (brązowy lub biały, można zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem))
- 1 szklanka oleju lub stopionego masła
- 2 szklanki mąki (pszenna biała lub razowa; przesiana)
- 1½ szklanki startej cukinii (ok. 1 średnia cukinia; starta na tarce o drobnych oczkach)
- ½ szklanki startego jabłka (lub zmiksowanego w blenderze ananasa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej (suszona, drobno zmielona)
- 1 łyżeczka skórki z cytryny lub limonki (starta na tarce o drobnych oczkach, a wcześniej wyszorowana i sparzona)
- ½ szklanki migdałów blanszowanych (opcjonalnie; grubo posiekane)
- ¼ łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
Krem
- 250 g kremu z bitej śmietany i mascarpone
Dodatkowo do dekoracji
- truskawki
- borówki amerykańskie
- świeża mięta
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić krem z bitej śmietany i mascarpone
- Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
- Zakalec – jak go uniknąć?
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika).
- Ucieram całe jajka z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
- Cały czas miksując, powoli dolewam olej cienką strużką.
- Na koniec dosypuję mąkę, proszek i sodę, migdały oraz dodaję cukinię, jabłko, trawę cytrynową, imbir i skórkę z cytryny. Delikatnie miksuję do połączenia składników.
- Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
- Piekę ciasto z cukinii przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
- Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę na kratce.
- Gdy ciasto wystygnie, dekoruję kremem i owocami i serwuję.
Wartości odżywcze
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszło Wam to ciasto cukiniowe. Bardzo jestem ciekawa, czy pokusiliście się o krem i owoce, czy u Was okrojona o dodatki wersja?