Jest coś cudownego w smaku jabłek i cynamonu: to idealny duet, który sprawdza się od lat w słodkich wypiekach i deserach oraz potrawach wytrawnych. Najprostszy deser jabłkowy, jaki można sobie wyobrazić: crumble z jabłkami czyli jabłka z kruszonką, bez kruchego spodu. Ekspresowa szarlotka dla początkujących: kruszonka z jabłkami, którą upiec, gdy nie ma foremek, można nawet w porcelanowych miseczkach lub filiżankach.
Zobacz też: Więcej prostych deserów
Można zrobić najprostsze crumble jabłkowe, skrapiając owoce sokiem z cytryny lub pomarańczy, delikatnie dosładzając w razie potrzeby i posypując kruszonką, choć polecam poeksperymentować z dodatkiem przypraw: oprócz cynamonu świetnie sprawdzi się wszystko, co w piernikach: imbir, goździki, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, chili i kolendra… ważne, żeby te ostre były dodawane w najmniejszych ilościach.
Crumble z jabłek w wersji fit łatwo zrobić, zastępując połowę mąki górskimi płatkami owsianymi. To doskonałe jabłka z kruszonką, ale pamiętajcie o tym, żeby zamiast cukru dodać ksylitol i liczyć kalorie – bo choć indeks glikemiczny będzie niższy, to nadal wartość energetyczna, zwłaszcza po zjedzeniu większej porcji, będzie duża.
Pyszne, serwowane na ciepło, opcjonalnie z bitą śmietaną i/lub gałką lodów waniliowych, crumble jabłkowe umilą chłodne wieczory jesienno zimowe lub te wiosenne, gdy nie ma jeszcze sezonu na truskawki czy inne letnie owoce, a chciałoby się zjeść coś słodkiego na ciepło.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruszonka
- 2 szklanki mąki (można zastąpić mieszanką bezglutenową; można też połowę mąki zastąpić płatkami owsianymi)
- ¾ szklanki cukru (polecam ksylitol czyli cukier brzozowy (mniej kalorii, niższy indeks glikemiczny))
- 200 g masła (schłodzone, pokrojone w niewielką kostkę)
- szczypta soli
Nadzienie jabłkowe
- 500 g jabłek (ze sparzoną skórką lub obrane, bez ogryzków, pokrojone w grubą kostkę)
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie; polecam ksylitol czyli cukier brzozowy (mniej kalorii, niższy indeks glikemiczny))
- 1 łyżka mąki (pszenna lub ziemniaczana)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 garść rodzynek (opcjonalnie)
- 1 garść orzechów (opcjonalnie; grubo posiekane)
- ½ łyżeczki mieszanki imbiru, gałki muszkatołowej, kolendry, pieprzu i chili (opcjonalnie)
Do dekoracji
- lody waniliowe
- bita śmietana
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Mąka bezglutenowa - przepisy
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra + dół).
Kruszonka
- Cukier z mąką mieszam w misce, dodaję masło i rozcieram do uzyskania niewielkich grudek.
Nadzienie jabłkowe
- Jabłka skrapiam sokiem, posypuję mąką z przyprawami i cukrem, dodaję opcjonalnie dodatki. Przerzucam całość w sporej misce.
Pieczenie crumbli
- Smaruję formę lub foremki masłem, układam na dnie nadzienie i posypuję kruszonką.
- Piekę przez 30 minut (foremki) lub 40 minut (większa forma), do lekkiego zbrązowienia kruszonki. Serwuję na gorąco lub zimno, same lub z wybranymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Jak smakowały Wam crumble z jabłkami według mojej receptury? Dajcie znać w komentarzach, jak wyszły i które przyprawy dodaliście :).
Super pomysł z podaniem wartości odżywczych!
Zrobilam, ale uzylam maki kokosowej (innej nie mialam) z platkami owsianymi- co nieco „wysuszylo” kruszonke…ale smakuje genialnie!!! Galka lodow dobrze zwilza ten deser. Swietny przepus!
Brzmi świetnie. Poczekam z przepisem do jesieni kiedy rozpocznie się prawdziwy sezon na polskie jabłka! ; )
Bardzo fajna, smaczna przekąska 🙂 na pewno wypróbuję ten przepis