fbpx
Czytasz właśnie
Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

Jest coś cudownego w smaku jabłek i cynamonu: to idealny duet, który sprawdza się od lat w słodkich wypiekach i deserach oraz potrawach wytrawnych. Najprostszy deser jabłkowy, jaki można sobie wyobrazić: crumble z jabłkami czyli jabłka z kruszonką, bez kruchego spodu. Ekspresowa szarlotka dla początkujących: kruszonka z jabłkami, którą upiec, gdy nie ma foremek, można nawet w porcelanowych miseczkach lub filiżankach.

Zobacz też: Więcej prostych deserów

Można zrobić najprostsze crumble jabłkowe, skrapiając owoce sokiem z cytryny lub pomarańczy, delikatnie dosładzając w razie potrzeby i posypując kruszonką, choć polecam poeksperymentować z dodatkiem przypraw: oprócz cynamonu świetnie sprawdzi się wszystko, co w piernikach: imbir, goździki, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, chili i kolendra… ważne, żeby te ostre były dodawane w najmniejszych ilościach.

Crumble z jabłek w wersji fit łatwo zrobić, zastępując połowę mąki górskimi płatkami owsianymi. To doskonałe jabłka z kruszonką, ale pamiętajcie o tym, żeby zamiast cukru dodać ksylitol i liczyć kalorie – bo choć indeks glikemiczny będzie niższy, to nadal wartość energetyczna, zwłaszcza po zjedzeniu większej porcji, będzie duża.

Zobacz też
Ciasto - kwitnący tulipan

Pyszne, serwowane na ciepło, opcjonalnie z bitą śmietaną i/lub gałką lodów waniliowych, crumble jabłkowe umilą chłodne wieczory jesienno zimowe lub te wiosenne, gdy nie ma jeszcze sezonu na truskawki czy inne letnie owoce, a chciałoby się zjeść coś słodkiego na ciepło.

Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

Przepis na crumble z jabłkami czyli pieczone jabłka z kruszonką, pachnące cynamonem i innymi przyprawami korzennymi, opcjonalnie z dodatkiem rodzynek, orzechów i płatków owsianych. Najlepsze crumble jabłkowe na deser!
5 z 4 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 625kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruszonka

  • 2 szklanki mąki (można zastąpić mieszanką bezglutenową; można też połowę mąki zastąpić płatkami owsianymi)
  • ¾ szklanki cukru (polecam ksylitol czyli cukier brzozowy (mniej kalorii, niższy indeks glikemiczny))
  • 200 g masła (schłodzone, pokrojone w niewielką kostkę)
  • szczypta soli

Nadzienie jabłkowe

  • 500 g jabłek (ze sparzoną skórką lub obrane, bez ogryzków, pokrojone w grubą kostkę)
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie; polecam ksylitol czyli cukier brzozowy (mniej kalorii, niższy indeks glikemiczny))
  • 1 łyżka mąki (pszenna lub ziemniaczana)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 garść rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 garść orzechów (opcjonalnie; grubo posiekane)
  • ½ łyżeczki mieszanki imbiru, gałki muszkatołowej, kolendry, pieprzu i chili (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • lody waniliowe
  • bita śmietana

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Crumble z jabłkami będą doskonale smakować w wersji z granolą: wystarczy przygotować mieszankę do domowej granoli i przed pieczeniem wymieszać ją z jabłkami. Bez dodatku mąki - fajny pomysł?
Przydatne poradniki:
  1. Mąka bezglutenowa - przepisy

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra + dół).

Kruszonka

  • Cukier z mąką mieszam w misce, dodaję masło i rozcieram do uzyskania niewielkich grudek.

Nadzienie jabłkowe

  • Jabłka skrapiam sokiem, posypuję mąką z przyprawami i cukrem, dodaję opcjonalnie dodatki. Przerzucam całość w sporej misce.

Pieczenie crumbli

  • Smaruję formę lub foremki masłem, układam na dnie nadzienie i posypuję kruszonką.
  • Piekę przez 30 minut (foremki) lub 40 minut (większa forma), do lekkiego zbrązowienia kruszonki. Serwuję na gorąco lub zimno, same lub z wybranymi dodatkami.

Wartości odżywcze

Serving: 200g (bez lodów i bitej śmietany) | Kalorie: 625kcal (31%) | Carbohydrates: 82g (27%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 31g (48%) | Tłuszcze nasycone: 17g (106%) | Cholesterol: 71mg (24%) | Sód: 243mg (11%) | Potas: 260mg (7%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 37g (41%) | Witamina A: 880IU (18%) | Witamina C: 4.3mg (5%) | Wapń: 31mg (3%) | Żelazo: 2.6mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak smakowały Wam crumble z jabłkami według mojej receptury? Dajcie znać w komentarzach, jak wyszły i które przyprawy dodaliście :).

4 komentarze
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom