Lekko ostre, na bazie czerwonej pasty curry przygotowanej samodzielnie. Bardzo smaczne czerwone curry z dynią, na mleku kokosowym, z dodatkiem tofu. Prosty przepis na obiad w tajskim stylu, do przygotowania w kilkanaście minut. Za to właśnie lubię kuchnię tajską. Można przygotować pastę na zapas, a potem wystarczy wrzucić pokrojone składniki do woka. Smaki słodkie, ostre i kwaśne równoważą się, tworząc doskonałą kompozycję!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g dyni (pokrojona w grubą kostkę)
- 100 g cukinii (pokrojona w półksiężyce)
- 360 g tofu (pokrojone w sporą kostkę; można zastąpić kawałkami wieprzowiny, kurczaka lub krewetkami)
- 1-1½ łyżki czerwonej pasty curry
- 1 szklanka mleka kokosowego (gęste, dobrej jakości, w składzie tylko woda i miąższ orzechów kokosowych)
- ½ szklanki wody (można zastąpić wywarem warzywnym gotowanym z dodatkiem soli i kolendry)
- 1½ łyżeczki sosu rybnego
- 1 szalotka (pokrojona drobno lub w długie paski)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 4 listki kaffiru
- 1 łyżeczka cukru (palmowy, kokosowy lub ksylitol/erytrytol; ewentualnie biały cukier)
- 1 łyżka oleju (sezamowy lub rzepakowy)
- świeża kolendra lub mięta (posiekana; do dekoracji)
- 1 papryczka chili (opcjonalnie; pokrojona na cieniutkie plasterki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Olej rozgrzewam w woku, dodaję pastę curry i podsmażam na średnim ogniu, mieszając, przez 1 minutę.
- Dodaję szalotkę, czosnek i tofu. Podsmażam przez kilka minut na średnim ogniu, do delikatnego zrumienienia.Jeśli zamiast tofu korzystam z krewetek, po podsmażeniu do różowości wyjmuję je z patelni i odstawiam.Jeśli korzystam z kurczaka/wieprzowiny, obsmażam do lekkiego zrumienienia i zostawiam na patelni.
- Dodaję dynię i cukinię. Zalewam wodą. Dokładam listki kaffiru. Zagotowuję.
- Zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie bulgotała i gotuję przez 10-15 minut pod przykryciem. W przypadku wieprzowiny wydłużam czas do 20 minut.
- Dodaję cukier, sos rybny i mleko kokosowe. Mieszam i zagotowuję. Od razu zdejmuję z ognia.
- Podaję z ugotowanym ryżem, posypane kolendrą i papryczką chili.
Twoje przepisy są bardzo zdrowe, pyszne i kolorowe.
super