fbpx
Czytasz właśnie
Czerwone curry z dynią

Czerwone curry z dynią

Czerwone curry z dynią

Lekko ostre, na bazie czerwonej pasty curry przygotowanej samodzielnie. Bardzo smaczne czerwone curry z dynią, na mleku kokosowym, z dodatkiem tofu. Prosty przepis na obiad w tajskim stylu, do przygotowania w kilkanaście minut. Za to właśnie lubię kuchnię tajską. Można przygotować pastę na zapas, a potem wystarczy wrzucić pokrojone składniki do woka. Smaki słodkie, ostre i kwaśne równoważą się, tworząc doskonałą kompozycję!

Czerwone curry z dynią - przepis

Czerwone curry z dynią

Doskonałe czerwone curry z dynią i tofu, gotowane z dodatkiem cukinii i mleka kokosowego. Do zrobienia w 20 minut, a tofu można zastąpić kurczakiem, wieprzowiną lub krewetkami.
4.75 z 4 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Tajska
Przepis na: czerwone curry dyniowe, czerwone curry z dynią
Liczba porcji: 3
Kalorie: 346kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g dyni (pokrojona w grubą kostkę)
  • 100 g cukinii (pokrojona w półksiężyce)
  • 360 g tofu (pokrojone w sporą kostkę; można zastąpić kawałkami wieprzowiny, kurczaka lub krewetkami)
  • 1-1½ łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 szklanka mleka kokosowego (gęste, dobrej jakości, w składzie tylko woda i miąższ orzechów kokosowych)
  • ½ szklanki wody (można zastąpić wywarem warzywnym gotowanym z dodatkiem soli i kolendry)
  • łyżeczki sosu rybnego
  • 1 szalotka (pokrojona drobno lub w długie paski)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 4 listki kaffiru
  • 1 łyżeczka cukru (palmowy, kokosowy lub ksylitol/erytrytol; ewentualnie biały cukier)
  • 1 łyżka oleju (sezamowy lub rzepakowy)
  • świeża kolendra lub mięta (posiekana; do dekoracji)
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie; pokrojona na cieniutkie plasterki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Olej rozgrzewam w woku, dodaję pastę curry i podsmażam na średnim ogniu, mieszając, przez 1 minutę.
  • Dodaję szalotkę, czosnek i tofu. Podsmażam przez kilka minut na średnim ogniu, do delikatnego zrumienienia.
    Jeśli zamiast tofu korzystam z krewetek, po podsmażeniu do różowości wyjmuję je z patelni i odstawiam.
    Jeśli korzystam z kurczaka/wieprzowiny, obsmażam do lekkiego zrumienienia i zostawiam na patelni.
  • Dodaję dynię i cukinię. Zalewam wodą. Dokładam listki kaffiru. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie bulgotała i gotuję przez 10-15 minut pod przykryciem. W przypadku wieprzowiny wydłużam czas do 20 minut.
  • Dodaję cukier, sos rybny i mleko kokosowe. Mieszam i zagotowuję. Od razu zdejmuję z ognia.
  • Podaję z ugotowanym ryżem, posypane kolendrą i papryczką chili.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 346kcal (17%) | Carbohydrates: 16g (5%) | Białko: 14g (28%) | Fat: 26g (40%) | Tłuszcze nasycone: 15g (94%) | Sód: 256mg (11%) | Potas: 555mg (16%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 7095IU (142%) | Witamina C: 35.9mg (44%) | Wapń: 193mg (19%) | Żelazo: 5mg (28%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Czerwone curry z dynią - przepis
Czerwone curry z dynią – przepis
Przepis na czerwone curry z dynią
Przepis na czerwone curry z dynią
2 komentarze
4.75 from 4 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom