Są desery, za którymi nie przepadam. Wspominałam już o tym wielokrotnie. Wielopiętrowe ciasta, do których przygotowywania nie mam cierpliwości, zwłaszcza że ich zrobienie wymaga skupienia i precyzji, o które ciężko, gdy oprócz tego pilnuje się dwóch kamer i oświetlenia. I jest deser z malinami, który ostatnio wymyśliłam, nieskomplikowany. Z klasycznym składem na jogurcie i żelatynie lub wegański, z mlekiem kokosowym oraz usztywniającym go agarem. Może się na niego skusisz?
Zobacz też: Więcej przepisów fit
Lubię takie proste receptury i gwarancję dobrego wyglądu całości, gdy owoce są świeże i kolorowe. Nie trzeba szprycy i skomplikowanych dekoracji, gdy pod ręką są maliny, odrobina bakalii i świeża mięta, ale jeśli macie ochotę, możecie wykorzystać też jagody, borówki amerykańskie, truskawki, kiwi lub mango czy brzoskwinię. Można zaszaleć – dajcie znać, jaką wersję wybierzecie i czy będzie to deser z malinami, czy z dodatkiem innych owoców :).
Wegański deser z malinami to usztywnienie agarem oraz baza z mleka kokosowego lub innego, roślinnego mleka o łagodnym smaku. Nieco bardziej klasycznie? Wykorzystajcie jogurt. Najbardziej kremowo? jogurt zastąpcie śmietanką kremówką lub mascarpone.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Warstwa ciemnoróżowa
- 1 szklanka malin
- ½ banana (bardzo dojrzały)
- 1 łyżeczka agaru (lub 2 łyżeczki żelatyny)
- 1 łyżeczka syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
Warstwa jasnoróżowa
- ½ szklanki malin
- 1 szklanka mleka kokosowego (lub jogurtu naturalnego)
- ½ banana (bardzo dojrzały)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki agaru (lub 4 łyżeczki żelatyny)
- 1 łyżeczka syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
DO DEKORACJI
- 1 szklanka malin
- 2 garście blanszowanych migdałów
- świeża mięta
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić jogurt naturalny domowy
Jak zrobić
Masa ciemnoróżowa
- Składniki na ciemnoróżową masę (oprócz agaru/żelatyny) miksuję na gładko w blenderze.
- Połowę masy podgrzewam w garnku z agarem/żelatyną, mieszając dokładnie do jego całkowitego rozpuszczenia. Zdejmuję z ognia.
- Łyżka po łyżce, dodaję pozostałą masę ciemnoróżową, za każdym razem dokładnie mieszając.
- Przelewam masę do pucharków i wstawiam do lodówki do stężenia, na ok. 30 minut.
Masa jasnoróżowa
- Przygotowuję dokładnie w ten sam sposób co masę ciemnoróżową. Delikatnie studzę.
Formowanie warstw
- Na stężałą masę ciemnoróżową nakładam masę jasnoróżową i wyrównuję powierzchnię. Wstawiam do lodówki do stężenia, na ok. 30 minut.
- Dekoruję deser świeżymi malinami, migdałami i miętą i od razu serwuję.