Zielony sos, a właściwie dip z natki pietruszki to moja tegoroczna rozgrzewka kulinarna przed poważniejszymi wyzwaniami, np. upieczeniem mazurka wielkanocnego, którego co roku brakuje na naszym rodzinnym stole. Trochę zieleniny w lodówce i kilka prostych składników, dzięki którym można przygotować smaczny dip do sałatek, wędlin, ziemniaków czy jajek, idealny do zaserwowania podczas wielkanocnego śniadania lub postawienia na stole po obiedzie, obok chleba i zimnych przekąsek.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze wędliny wielkanocne
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 150 g majonezu
- 150 g kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 pęczek natki pietruszki (drobno pokrojona)
- 1 cebulka dymka (opcjonalnie; drobno pokrojona)
- 2 łyżki łyżki soku z cytryny
- 2 jajka (ugotowane na twardo i mocno ugniecione widelcem)
- 1 łyżeczka tartego chrzanu (najlepiej świeżego, ale może być też ze słoiczka)
- 1 łyżka musztardy
- 10 świeżych listków bazylii (drobno pokrojone)
- ½ pęczka szczypiorku (drobno pokrojony)
- ½ łyżeczki soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mieszam w małej salaterce na jednolitą masę, odstawiam na 10 minut do lodówki i gotowe :).
jaka ta śmietana ma byc – 12% ? 18%?
Obojętnie. Kwaśna.