„Fashion people don’t eat” zaśmiała się Radzka zapytana o to, kto gotuje u niej w domu. Jak sama mówi: przypala wodę, bo nie przepada za gotowaniem, ale lubi smacznie zjeść i na szczęście ma chłopaka, który potrafi przyrządzić różne smakowitości. Radzka, oprócz prowadzenia vloga o modzie i podejmowania wielu innych zawodowych wyzwań, jest bardzo towarzyska i uwielbia spotykać się z przyjaciółkami na domowych imprezach. Przygotowują wtedy drobne i proste przekąski, dlatego dzisiaj pokażemy Wam jak zrobić kolorowe dipy do warzyw, które przyrządza się w kilka minut i które bardzo ładnie prezentują się na stole.
Zobacz też: Więcej pomysłów na przekąski
Dipy do warzyw to proste dodatki, które można też wykorzystać do różnych innych przekąsek. Idealnie pasują nie tylko do surowych warzyw pokrojonych w słupki, ale też do pieczonych lub gotowanych ziemniaków, placków ziemniaczanych, nieskomplikowanych sałatek, chipsów, naleśników, a niektórzy lubią nimi polać nawet pizzę. Można eksperymentować z nimi w kuchni, bazując na podstawowej recepturze: tyle samo majonezu i śmietany lub naturalnego jogurtu, odrobina soku z cytryny i dodatki: drobno posiekana cebulka lub czosnek, koperek, mięta, curry, chili… Możliwości jest całe mnóstwo.
Dipy niestety nie należą do najlżejszych, dlatego, w miarę możliwości, zwykły majonez warto zastąpić majonezem light, a śmietanę – niskotłuszczowym jogurtem. I serwować okazjonalnie, bo i tak wystarczająco trudno się od nich oderwać :).

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Dip różowy
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki keczupu
- 1 łyżka dymki i szczypiorku (drobno posiekane)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka chili lub kilka kropelek ostrego sosu tabasco (opcjonalnie)
Dip zielony
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mięty lub koperku (drobno posiekane)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dip żółty
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka curry
- ½ łyżeczki kurkumy lub szafranu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić majonez
- Jak zrobić keczup
- Jak zrobić jogurt naturalny
Jak zrobić
- Składniki poszczególnych dipów mieszam w 3 osobnych miseczkach i odstawiam na ok. 30 minut w chłodne miejsce (smaki „przegryzą się”).
- Serwuję dipy z wybranymi dodatkami.

Mój popisowy dip to taki majonezowy. Rozgniatamy kilka ząbków czosnku, mieszamy z majonezem, dodajemy dużo curry, odrobinę soku z cytryny, odrobinę oliwy. Wszystko mieszamy. Polecam, moi goście go uwielbiają!
Bardzo chętnie wypróbuję Twoje propozycje dipów.
Pozdrawiam.
wegetarianie na pewno nie pogardzą 😀 już planuję zrobić te dipy 🙂
przeraza mnie to jak radzka podchodzi do sprawy mody;/ musi szczupło wygladac zeby sie w cos zmiescic, nawet sobie biedaczka dobrze nie podje, naprawde wielka tragedia bo majonez nie był light ;/
Powtórzę: nie można było.
Nie było drugiej, bo się w kadrze na zbliżeniach nie mieściła.
O ludziska, jak wyście się umęczyły na tej jednej, małej desce … 🙁 Dlaczego nie było drugiej 🙁 ? Pozdrawiam serdecznie i subskrybuję! 🙂
uu można było dać 2 deski dla każdego !!
jestem 7400 sub! 😀
Dobra myśl :).
hallo.dziewczyny, bardzo Was lubie;)urozmaicenie do dipu czerwonego:np mozna wykonac w przyblizonych proporcjach: .2 lyzki majo, 2lyzki keczupu, 1lyzeczka chrzanu smietanowgo, 1lyzka soku pomaranczowego, 1lyzka soku jablkowego, 2lyzki wody przegotowanej, sol,pieprz,cukier do smaku.mozna naturalnie zmieniac proporcje wg.smaku.pozdrowienia z Deutschland;)
Hhahah ja teeeż 😀
bardzo pozytywny filmik, Radzka gaduła chyba Cię trochę, Doroto przegadała;) Co do dipów to wyglądają zachęcająco chyba spróbuję je zrobić:)
i kto mi teraz zrobi dip?? :>
Ty również 😉
ciekawe:) musze przejrzec inne twoje przepisy a radzka- wystyl.na rachel khoo…..pozdrawiam;)
zamiast smietany polecam jogurt;) Smak o niebo lepszy;))!
Pozdrawiam;)
Umarłam ;))).
We could have had it all
Rolling in the DIP.
;D
:))) dzięki!
Czerwone usta to jej znak rozpoznawczy, ja tam nie uważam, żeby przesadziła :).
świetnie wyszłaś na tym filmie, ehh gdybyś była wolna jużbym wsiadał w samochód … 😉
świetnie wyszłaś na tym filmie :), kobieta którą zaprosiłaś z kolei chyba trochę przesadziła ze szminką jak na taką okazję 😉
Jak się dorobię drugiej kamery to tak. Też mi się to bardzo podoba i od zawsze chciałam, żeby tak to wyglądało :).
Teraz zawsze będzie takie gotowanie na ekranie na „żywca” bez lektora? 🙂 Jestem jak najbardziej za. 😉
Radzia jest śliczna :).
uwielbiam radzke 🙂 super dziewczyny pozdrawiam 🙂
Nawet niebrzydka ta dziewczyna Rudzielca 😉 a filmik jak zwykle pozytywny. Pozdrawiam.
super filmik z Radzia 🙂