Drink z arbuzem przygotowaliśmy na imprezę grillową w ogrodzie znajomych. Przepis na drink z arbuzem jest wyjątkowo prosty. W składzie znajdziecie zmiksowany arbuz, ogórek i sok z cytryny wzbogacone procentami z czystej, białej wódki. Potem koniecznie chłodzenie w lodówce, choć można wcześniej trzymać w niej przez kilka godzin sam arbuz. To idealny drink na lato, ale ostrożnie! Wchodzi tak dobrze jak kompot, ale niejedną osobę sponiewiera, gdy pije się za szybko i w dużych ilościach. Jest za to bardzo smaczny i orzeźwiający! Zobaczcie jak zrobić drink z arbuza krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na drinki
Można oczywiście przygotować go w innych wersjach, nie tylko z wódką. Spróbujcie z dodatkiem białego rumu, z którym arbuz skomponuje się równie dobrze.
Przepis na drink z arbuzem
Polecam dodawać alkohol stopniowo, dzięki czemu najłatwiej uzyskać pożądaną moc całego trunku. Możecie wykorzystać dodatek świeżych ziół. Szczególnie polecam miętę, która z arbuzem, ogórkiem i limonką tworzy doskonałe połączenie smaków. Kilka kroków i drink z arbuza gotowy.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 kg arbuza (obrany, najlepiej oczyszczony z pestek i schłodzony w lodówce)
- 1 ogórek (duży; obrany i pokrojony w grube plastry; kilka plasterków można zostawić do dekoracji)
- 2 limonki lub cytryny (obrane i oczyszczone z pestek i błon)
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie, jeśli arbuz nie jest mocno słodki)
- 1 garść listków mięty lub bazylii (opcjonalnie; kilka można zostawić do dekoracji)
- 1-2 szklanki wódki (najlepiej przygotować wersję z 1 szklanką i stopniowo dolewać więcej, do uzyskania pożądanej mocy drinku)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Wszystkie składniki, oprócz wódki, miksuję na gładką masę w blenderze.Można przelać gotową masę przez sitko.
- Dodaję wódkę, mieszam.
- Schładzam w lodówce przez min. 1 godzinę, jeśli wcześniej arbuz nie był trzymany w lodówce.Serwuję w szklankach, opcjonalnie z kostkami lodu i plasterkami ogórka oraz listkami mięty do dekoracji.
Wartości odżywcze
Apetyczny kolor, piękny arbuzowo-miętowo-ogórkowy zapach, zaskakujący smak i orzeźwienie. Kto ma ochotę się poczęstować?
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wam Wasze drinki. Bardzo jestem ciekawa. Napiszcie też, którą wersję składu wybraliście :).