fbpx
Czytasz właśnie
Eton mess

Eton mess

Eton mess

Deser Eton mess czyli bałagan z Eton to prosty sposób na słodkość w pucharku, do przygotowania z kilku składników. Jak zrobić Eton mess? Nie trzeba znać konkretnej receptury. Po prostu miesza się bitą śmietanę z pokruszoną bezą i owocami. Niektórzy słodzą śmietankę, choć u mnie jest ubita bez dodatku cukru. Słodka beza w zupełności wystarczy. Do tego truskawki – to klasyczny składnik. Polecam jednak poeksperymentować z innymi owocami. Kto zrobi ten pyszny deser z malin, jagód lub borówek, jeżyn, poziomek, a może nawet z kiwi?

Eton mess

Eton mess

Brytyjski deser Eton mess czyli bałagan z Eton przygotowywany z bezy, bitej śmietany i truskawek. Można też odejść od klasyki i wykorzystać inne, kolorowe owoce.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Brytyjska
Przepis na: eton mess
Liczba porcji: 3
Kalorie: 368kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3-6 sporych bez (pokruszone na spore kawałki)
  • 2 szklanki truskawek (można zastąpić innymi owocami, np. jagodami, malinami, borówkami, jeżynami, kiwi, mango, brzoskwinią)
  • 1 łyżeczka cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%-36% (schłodzona; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki i mascarpone)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie; lub soku z granatów, ewentualnie soku z pomarańczy lub cytryny/limonki)
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • świeża mięta (do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić bezy
  2. Bita śmietana - przepis

Jak zrobić

  • Owoce kroję w kawałki zasypuję cukrem (część odkładam do dekoracji), dodaję wanilię i ocet balsamiczny. Odstawiam, żeby puściły odrobinę soku.
  • Śmietankę ubijam na gęsto (nie musi być sztywna). 
  • Mieszam śmietankę z kawałkami bezy (kilka odkładam do dekoracji) i owocami z sokiem.
  • Nakładam deser do pucharków, dekoruję pozostałymi owocami i bezami oraz miętą.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Kalorie: 368kcal (18%) | Carbohydrates: 24g (8%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 29g (45%) | Tłuszcze nasycone: 18g (113%) | Cholesterol: 108mg (36%) | Sód: 48mg (2%) | Potas: 177mg (5%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 20g (22%) | Witamina A: 1165IU (23%) | Witamina C: 39.7mg (48%) | Wapń: 62mg (6%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Eton mess - przepis
Eton mess – przepis
Deser Eton mess - bałagan z Eton
Deser Eton mess – bałagan z Eton
Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom