Deser Eton mess czyli bałagan z Eton to prosty sposób na słodkość w pucharku, do przygotowania z kilku składników. Jak zrobić Eton mess? Nie trzeba znać konkretnej receptury. Po prostu miesza się bitą śmietanę z pokruszoną bezą i owocami. Niektórzy słodzą śmietankę, choć u mnie jest ubita bez dodatku cukru. Słodka beza w zupełności wystarczy. Do tego truskawki – to klasyczny składnik. Polecam jednak poeksperymentować z innymi owocami. Kto zrobi ten pyszny deser z malin, jagód lub borówek, jeżyn, poziomek, a może nawet z kiwi?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 3-6 sporych bez (pokruszone na spore kawałki)
- 2 szklanki truskawek (można zastąpić innymi owocami, np. jagodami, malinami, borówkami, jeżynami, kiwi, mango, brzoskwinią)
- 1 łyżeczka cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%-36% (schłodzona; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki i mascarpone)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie; lub soku z granatów, ewentualnie soku z pomarańczy lub cytryny/limonki)
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- świeża mięta (do dekoracji)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić bezy
- Bita śmietana - przepis
Jak zrobić
- Owoce kroję w kawałki zasypuję cukrem (część odkładam do dekoracji), dodaję wanilię i ocet balsamiczny. Odstawiam, żeby puściły odrobinę soku.
- Śmietankę ubijam na gęsto (nie musi być sztywna).
- Mieszam śmietankę z kawałkami bezy (kilka odkładam do dekoracji) i owocami z sokiem.
- Nakładam deser do pucharków, dekoruję pozostałymi owocami i bezami oraz miętą.