fbpx
Czytasz właśnie
Flan z pora

Flan z pora

Flan z porów

Przygotowanie przekąsek imprezowych dla niejedzących mięsa gości wcale nie musi przysparzać gospodarzom kłopotu. Jeśli tylko Wasi przyjaciele, rodzina czy znajomi uznają spożywanie produktów mlecznych, mogą ze smakiem zjeść flan z pora. Wystarczy zeszklić por na maśle, zalać mlekiem wymieszanym z jajkami i przyprawami i upiec w kąpieli wodnej. Proste? Oczywiście!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Flan z porów wymaga tylko kilku składników. Przygotowuje się go bardzo szybko, a na pieczenie wystarczy jedyne 20 minut. I w taki oto sposób gorący starter gotowy. Można podać samodzielnie lub z dodatkiem ciepłego pieczywa i masła czosnkowego. Brzmi interesująco?

Flan z pora

Flan z pora

Flan z pora czyli pomysł na przekąskę na ciepło, bez mięsa lub wegetariańską kolację. Pieczony w piekarniku flan z pora serwowany na gorąco, gotowy w niecałe 30 minut.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 25 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Europejska
Przepis na: flan z pora, flan z porem, flan z pory
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 100kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 pory (duże; tylko białe części)
  • 1 Kubek mleka (ok. 300 ml)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Pora kroję kilka razy wzdłuż, a następnie drobno w poprzek.
  • Na patelni rozgrzewam oliwę i szklę pora.
  • Jajka rozkłócam widelcem, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dolewam mleko.
  • Pora wkładam do kokilek ułożonych w większym naczyniu żaroodpornym i zalewam mlekiem z jajkami.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewam wrzątek i piekę flan w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 20 minut.
  • Podaję gorący.

Wartości odżywcze

Serving: 130g | Kalorie: 100kcal (5%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 86mg (29%) | Sód: 65mg (3%) | Potas: 149mg (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 695IU (14%) | Witamina C: 3.5mg (4%) | Wapń: 86mg (9%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Flan z pora to prosta potrawa pt. „przegląd lodówki”. Do przyrządzenia, gdy macie w domu naprawdę nieduży zapas składników. Por można zastąpić np. kalafiorem, brokułem lub cebulą, albo papryką. Niezwykle szybko możecie wymyślić modyfikacje, dlatego ciekawa jestem, czy spróbujecie!

Zobacz też
Kompot rabarbarowy

Flan z pora
Flan z pora

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł i smakował Wam flan z porem. Czekam na wieści :).

4 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom