O jego odkrycie spierają się Amerykanie i Francuzi. Elegancki, a jednocześnie prosty do zrobienia fondant czekoladowy. Deser z lawą czyli płynną czekoladą w środku. Popularny w tych tańszych jak i droższych restauracjach, przygotowywany i serwowany na wiele sposobów. Znany też jako molten lava cake lub molten chocolate cake czyli ciasto z płynną lawą lub ciasto z czekoladową lawą. Coś dla początkujących miłośników wypieków, bez konieczności użycia miksera. Jednak wymaga odrobiny wyczucia własnego piekarnika i obserwacji, jak ścina się masa. Zobaczcie jak zrobić lava cake.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto bez miksera
Często na świecie ten sam pomysł przychodzi do głowy paru osobom w różnych jego częściach, ale w tym samym czasie. Jean-Georges Vongerichten, szef kuchni w Nowym Jorku, w 1987 roku przygotowywał czekoladowy biszkopt. Wyjął go zbyt szybko z piekarnika, uzyskując ściętą z zewnątrz masę i płynny środek. Przypisał sobie wynalezienie nowego deseru. Inny kucharz, Jacques Torres z Francji stwierdził, że taka receptura od dawna istniała we Francji i rozpoczął się spór. Ostatecznie to kucharz z USA spopularyzował przepis na fondant czekoladowy lava cake. Do dziś podaje się ten smakołyk w restauracjach na całym świecie.
Ciastko czekoladowe z lawą
Ciasto lava cake to w rzeczywistości pojedyncze porcje pieczone w kokilkach: ceramicznych lub silikonowych, albo metalowych formach na muffiny. Od razu warto wspomnieć, że te pierwsze rozgrzewają się najdłużej. Dlatego do każdego rodzaju materiału, z którego są wykonane foremki, trzeba będzie dopasować nieco dłuższy lub krótszy czas pieczenia.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa na fondant z czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 kieliszek likieru o smaku pigwy lub pomarańczy (ok. 40 ml)
- 25 g masła
- 1 jajko
- ½ łyżki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii; dosłodzić masę można, gdy czekolada jest bardzo gorzka)
Do dekoracji (do wyboru)
- 1 kiwi (w plasterkach)
- 1 garść malin lub truskawek
- 1 garść borówek amerykańskich
- bita śmietana
- syrop klonowy
- cukier puder
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak rozpuścić czekoladę
- Bita śmietana - przepis
Jak zrobić
- Czekoladę z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
- Dodaję likier, cukier, sól i jajko. Rozkłócam trzepaczką.
- Dosypuję mąkę, mieszam delikatnie do połączenia składników.
- Przelewam masę do kokilek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra + dół) na 8-10 minut (masa w szerszych kokilkach powinna piec się krócej od tej w wąskich, wysokich). Masa powinna być ścięta po bokach i miękka w środku.
- Wyjmuję fondant czekoladowy z piekarnika i odstawiam na 1-2 minuty.
- Obkrawam fondant dookoła, wyjmuję z kokilek i przekładam na talerzyki.
- Dekoruję i od razu serwuję na gorąco.
Wartości odżywcze
Fondant czekoladowy najczęściej składa się z pięciu składników: masła, jajek, cukru, czekolady i mąki. Stopień jego słodkości będzie zależeć od rodzaju wykorzystanej czekolady. Moja propozycja to czekolada gorzka 90% dosłodzona ksylitolem dla obniżenia indeksu glikemicznego deseru. Metod przygotowania jest kilka, ale zaproponuję najprostszą z nich, bez osobnego ubijania białek na pianę.
Zamiast dodatku likieru można wykorzystać mocną kawę, sok pomarańczowy lub mleko. Dajcie znać w komentarzach, którą wersję wybierzecie :). Bardzo jestem ciekawa, jak udały się Wasze fondanty i czy podbiły Wasze podniebienia!
Tylko raz mi sie udało zrobić fondant, który by się wylewał. Jaki jest trick na to?
Obserwacja w czasie pieczenia i odpowiednio szybkie wyjęcie :). Podobnie jak ze wszystkimi wypiekami, tutaj też trzeba wyczuć piekarnik oraz czas nagrzewania się foremek – ceramiczne w białym kolorze dłużej niż cieniutkie, ciemne blaszki czy silikon.