Kiedy odwiedzam znajomych, idę na parapetówkę albo nieco bardziej oficjalną uroczystość, lubię przygotować ciasto albo drobną przekąskę i zabrać je ze sobą. Pomagam pani domu, żeby nie musiała spędzić zbyt dużo czasu w kuchni. Przygotowuję przekąski, które apetycznie prezentują się na talerzu, łatwo je przewieźć samochodem, a goście mogą je w prosty sposób przełożyć z dużego półmiska na swoje talerzyki. Na przykład frytki z dyni.
Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne dodatki do obiadu
Prostą w przygotowaniu i smaczną przekąską o miętowym aromacie będzie smażona dynia – frytki z dyni. Oprószone mąką, usmażone na głębokim oleju, skropione odrobiną octu, posypane miętą, czosnkiem i orzechami nerkowca. Przygotowanie frytek z dyni nie zajmie dużo czasu, jednak warto pamiętać, że przed podaniem usmażona dynia powinna odstać 3 godziny, najlepiej w chłodnym miejscu, żeby dobrze przeszła aromatem wszystkich dodatków.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg dyni (mączysta, np. piżmowa lub hokkaido)
- ¾ szklanki mąki
- 2 szklanki oleju do smażenia
- 3 Ząbki czosnku (drobno pokrojony)
- 1 łyżka suszonej mięty (lub 20 listków świeżej, posiekanych)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- ⅓ szklanki orzechów nerkowców (drobno pokrojone; mogą być uprażone na suchej patelni)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Dynię kroję na niewielkie kawałki (klasyczne frytki lub kostka) i prószę mąką.
- Smażę partiami na mocno rozgrzanym oleju. Odcedzam, osączam na papierowym ręczniku, odkładam na półmisek (nie przykrywam).
- Kawałki dyni posypuję czosnkiem i orzechami, miętą, solą i pieprzem.
- Skrapiam oliwą i octem, delikatnie mieszam i odstawiam na 3 godziny.
ja myślałem że to podobnie się robi jak frytki z ziemniaków a tutaj po usmażeniu odstawiamy na kilka godzin.
Wspaniały pomysł. Pani? Podziwiam…;)
Ja ostatnio robiłam frytki z selera:) też smaczne
Pomysłowo i apetycznie 🙂