Wystarczą dwa składniki i pyszne gnocchi z batatów można przyrządzić z ulubionymi dodatkami. Pieczone bataty i wysokoglutenowa mąka jako wersja wegańska ciasta na gnocchi z batatów. Choć u mnie jest wegetariańsko, bo jako dodatek wykorzystałam parmezan, masło i świeżą bazylię. Bez jajka, za to z batatów o cudownym kolorze i lekko słodkawym smaku. Koniecznie spróbujcie!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1,2 kg batatów (ugotowane i dobrze odcedzone lub upieczone w piekarniku (pokrojone w ósemki i wstawione do 200 st. C na 30 minut) i przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione jeszcze jak są gorące)
- 300 g mąki (typ 00 czyli taka jak do pizzy; mąka włoska o dużej zawartości glutenu)
- 1 łyżeczka soli (szczypta do ciasta, reszta do gotowania)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Bataty, połowę mąki i szczyptę soli zagniatam w kulę ciasta. Stopniowo dodaję pozostałą mąkę, do uzyskania pożądanej konsystencji odpowiedniej do lepienia gnocchi.Pieczone bataty będą potrzebować mniej mąki niż gotowane.
- Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.
- Wykrawam gnocchi za pomocą noża lub drewnianej łopatki. Każde delikatnie roluję za pomocą widelca.
- Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Odcedzam gnocchi batatowe i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami oraz startym parmezanem lub innym serem włoskim.