fbpx
Czytasz właśnie
Gołąbki wegetariańskie bez mięsa

Gołąbki wegetariańskie bez mięsa

Gołąbki wegetariańskie bez mięsa

Gołąbki wegetariańskie bez mięsa polubiłam dopiero w dorosłym życiu. Jako dziecko uważałam, że mają zbyt intensywny smak. Ale tak to już jest, kiedy w grę wchodzą grzyby… Niektórzy nigdy się do nich nie przekonują. Mnie na szczęście posmakowały jeszcze w szkolnych czasach. Ale wegetariańskie gołąbki bez mięsa zaczęłam jeść trochę później, a samodzielnie przygotowywać dopiero po przeprowadzce „na swoje”. Są bardzo smaczne za sprawą grzybów i delikatnej kapusty. Można podać je ze śmietankowo-pomidorowym sosem. Kto ma ochotę spróbować?

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Można przygotować je z suszonych grzybów lub wykorzystać świeże. Borowiki, maślaki, kozaki, a nawet pieczarki. Wszystkie nadadzą się do przyrządzenia farszu z ryżu i nadziewania liści kapusty. Gołąbki wegetariańskie bez mięsa lubię doprawić solą, pieprzem i papryką. Zastanawiam się jednak, czy nie byłoby warto doprawić ich np. tymiankiem. A potem można je polać śmietankowo-pomidorowym sosem z dodatkiem ziół. Co Wy na to?

Gołąbki wegetariańskie bez mięsa

Gołąbki wegetariańskie bez mięsa

Przepis na gołąbki z sosem pomidorowym czyli najlepsze gołąbki z ryżem, cebulą i mielonym mięsem, z polane sosem z pomidorów i śmietanki.
4.63 z 8 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: gołąbki wegetariańskie, gołąbki z grzybami
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 207kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g suszonych grzybów (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie dobrze odciśnięte i pokrojone)
  • 1-2 szklanki ryżu
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 l wywaru warzywnego (można dolać do niego wodę, w której moczyły się grzyby)
  • 15 liści białej kapusty
  • 2 łyżki masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej roślinny)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1-2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
  • sól

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Ryż zalewam wrzątkiem w garnku (woda powinna wystawać ok. 3 cm ponad powierzchnię ryżu), dosypuję 1 łyżeczkę soli i gotuję pod przykryciem na sypko, na niewielkim ogniu, aż odparuje.
  • Cebulę szklę na małym ogniu na tłuszczu.
  • Dodaję grzyby do cebuli, podsypuję lekko solą i podsmażam całość przez kilka minut na niedużym ogniu.
  • Liście kapusty sparzam wrzątkiem i zanurzam po kilka sztuk aż zmiękną na tyle, żeby można było zawijać w nie farsz.
  • Z liści usuwam zgrubienia za pomocą noża.
  • W misce mieszam ugotowany, lekko ostudzony ryż, zeszkloną cebulę z grzybami i przyprawy na farsz.
  • Układam farsz na środku każdego liścia kapusty, ściskam ręką w kształt grubego walca i zawijam gołąbki. Najpierw można zawinąć boki, a następnie rolować kapustę od dołu ku górze. Farsz musi być dobrze zawinięty, żeby nie wypadł z gołąbków podczas gotowania.
  • Na dnie garnka, w którym będą gotowane gołąbki, układam kilka liści kapusty. Kładę na nich warstwowo gołąbki.
  • Zalewam gołąbki wywarem tak, żeby tylko kilka centymetrów górnej warstwy nie było w nim zanurzonych.
  • Gotuję gołąbki pod przykryciem na średnim ogniu tak, żeby nie wykipiały, przez ok. 30-45 minut, aż kapusta zmięknie.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 207kcal (10%) | Carbohydrates: 42g (14%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 2g (3%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 6mg (2%) | Sód: 362mg (16%) | Potas: 414mg (12%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 335IU (7%) | Witamina C: 25.3mg (31%) | Wapń: 38mg (4%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ja wiem, że to nie jest dobre danie na upały. Ale można je przecież ugotować wieczorem, kiedy jest chłodniej. A potem, następnego dnia, po prostu sobie odgrzać. A nawet zjeść na zimno – czy to tylko mój odchył od normy i nikt niepodgrzanych do ust nie weźmie?

Zobacz też
Kapuśniak grzybowy

Wolicie takie, w których jest dużo grzybów, czy raczej te z większą ilością ryżu? Bardzo jestem ciekawa :).

Gołąbki wegetariańskie - przepis
Gołąbki wegetariańskie – przepis

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowały wegetariańskie gołąbki bez mięsa. Jestem też bardzo ciekawa, czy obowiązkowo z sosem pomidorowym, czy jednak zupełnie bez?

Zobacz komentarze (0)
4.63 from 8 votes (8 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom