Gołąbki wegetariańskie bez mięsa polubiłam dopiero w dorosłym życiu. Jako dziecko uważałam, że mają zbyt intensywny smak. Ale tak to już jest, kiedy w grę wchodzą grzyby… Niektórzy nigdy się do nich nie przekonują. Mnie na szczęście posmakowały jeszcze w szkolnych czasach. Ale wegetariańskie gołąbki bez mięsa zaczęłam jeść trochę później, a samodzielnie przygotowywać dopiero po przeprowadzce „na swoje”. Są bardzo smaczne za sprawą grzybów i delikatnej kapusty. Można podać je ze śmietankowo-pomidorowym sosem. Kto ma ochotę spróbować?
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie
Można przygotować je z suszonych grzybów lub wykorzystać świeże. Borowiki, maślaki, kozaki, a nawet pieczarki. Wszystkie nadadzą się do przyrządzenia farszu z ryżu i nadziewania liści kapusty. Gołąbki wegetariańskie bez mięsa lubię doprawić solą, pieprzem i papryką. Zastanawiam się jednak, czy nie byłoby warto doprawić ich np. tymiankiem. A potem można je polać śmietankowo-pomidorowym sosem z dodatkiem ziół. Co Wy na to?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g suszonych grzybów (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie dobrze odciśnięte i pokrojone)
- 1-2 szklanki ryżu
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1 l wywaru warzywnego (można dolać do niego wodę, w której moczyły się grzyby)
- 15 liści białej kapusty
- 2 łyżki masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej roślinny)
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1-2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Ryż zalewam wrzątkiem w garnku (woda powinna wystawać ok. 3 cm ponad powierzchnię ryżu), dosypuję 1 łyżeczkę soli i gotuję pod przykryciem na sypko, na niewielkim ogniu, aż odparuje.
- Cebulę szklę na małym ogniu na tłuszczu.
- Dodaję grzyby do cebuli, podsypuję lekko solą i podsmażam całość przez kilka minut na niedużym ogniu.
- Liście kapusty sparzam wrzątkiem i zanurzam po kilka sztuk aż zmiękną na tyle, żeby można było zawijać w nie farsz.
- Z liści usuwam zgrubienia za pomocą noża.
- W misce mieszam ugotowany, lekko ostudzony ryż, zeszkloną cebulę z grzybami i przyprawy na farsz.
- Układam farsz na środku każdego liścia kapusty, ściskam ręką w kształt grubego walca i zawijam gołąbki. Najpierw można zawinąć boki, a następnie rolować kapustę od dołu ku górze. Farsz musi być dobrze zawinięty, żeby nie wypadł z gołąbków podczas gotowania.
- Na dnie garnka, w którym będą gotowane gołąbki, układam kilka liści kapusty. Kładę na nich warstwowo gołąbki.
- Zalewam gołąbki wywarem tak, żeby tylko kilka centymetrów górnej warstwy nie było w nim zanurzonych.
- Gotuję gołąbki pod przykryciem na średnim ogniu tak, żeby nie wykipiały, przez ok. 30-45 minut, aż kapusta zmięknie.
Wartości odżywcze
Ja wiem, że to nie jest dobre danie na upały. Ale można je przecież ugotować wieczorem, kiedy jest chłodniej. A potem, następnego dnia, po prostu sobie odgrzać. A nawet zjeść na zimno – czy to tylko mój odchył od normy i nikt niepodgrzanych do ust nie weźmie?
Wolicie takie, w których jest dużo grzybów, czy raczej te z większą ilością ryżu? Bardzo jestem ciekawa :).
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowały wegetariańskie gołąbki bez mięsa. Jestem też bardzo ciekawa, czy obowiązkowo z sosem pomidorowym, czy jednak zupełnie bez?