Szparagów nigdy dość! To jedno z warzyw, które mogłabym jeść codziennie i nigdy by mi się nie znudziło. A ponieważ ostatnio coraz częściej można je spotkać w naszym osiedlowym sklepie, równie często pojawiają się na moim stole. Tym razem grillowane szparagi w wersji anyżowej, za sprawą aromatycznego kopru włoskiego, podane w owocowo-warzywnym towarzystwie.
Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy z grilla
Ponieważ najwyższy czas przygotować coś z okazji Wielkiego Grillowania 2010, grillowane szparagi świetnie uzupełnią menu na grilla i na pewno skusi innych do grillowych eksperymentów.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g białych szparagów (oczyszczone)
- 2 plastry pomarańczy (duże)
- 1 fenkuł (koper włoski; oczyszczony, pokrojony w paski)
- 1 garść truskawek
- kilka liści sałaty lollo biondo
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Umyte, mokre szparagi grillujemy do miękkości (można owinąć je folią aluminiową i odwinąć i przypiec dopiero na sam koniec) przez kilkanaście minut.
- Na talerzu układamy sałatę, dekorujemy pokrojonym fenkułem, pomarańczą i truskawkami. Na samym wierzchu kładziemy szparagi.
Wartości odżywcze
Smak tej sałatki jest, moim zdaniem, rewelacyjny. Wymyśliłam ją (chociaż pewnie zrobił to już ktoś przede mną 😉 ) inspirując się dyskusją na Facebooku i dodatkami, które polecaliście jako uzupełnienie smaku białych szparagów. I tak, trochę przez przypadek, taka sałatka na zawsze dołączy do mojego letniego menu. Bo w końcu mamy już lato, prawda? :).
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Wielkie Grillowanie 2010.
„z poodłamywanymi” a nie bez ?
Słuszna uwaga. Poprawiłam tak, żeby było wiadomo, o co mi chodziło :).
Myyyy….. Pychotka, uwielbiam szparagi, nie tylko białe zielone też mają swój smak. Ja uwielbiam zawijane w boczek i przypiekane z żółtym serem 🙂 Też polecam 🙂
Dobry pomysł, ale ja zamiast białych robię zielone szparagi a fenkuł dzielę na ósemki i też grilluję. Całość polewam lekkim winegretem. Pozdrawiam gorąco. Bardzo lubię ten portal i często mnie inspiruje gdy nie mam pomysłu co dobrego przekąsić
urocze to zdjęcie, a w dodatku apetyczne 🙂