fbpx
Czytasz właśnie
Grillowany kurczak na szpinaku

Grillowany kurczak na szpinaku

Grillowany kurczak na szpinaku

Pożywna sałatka albo lekkie drugie danie – jak kto woli :). Grillowany kurczak na szpinaku. Nareszcie wiosna i znowu będzie można wcinać świeży szpinak, który znowu będzie można łatwo kupić na wszystkich możliwych wrocławskich bazarach :).

Grillowany kurczak na szpinaku

Grillowany kurczak na szpinaku

Łatwy do zrobienia grillowany kurczak na szpinaku, z dodatkiem czosnku i rukoli. 
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: grillowany kurczak na szpinaku
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g piersi z kurczaka (pokrojona w dużą kostkę)
  • 200 g bekonu w plasterkach (pokrojony w cienkie paski; można zastąpić szynką)
  • 150 g szpinaku
  • papryka w proszku
  • 1 ząbek czosnku (mały; przeciśnięty przez praskę)
  • 2 kromki białego chleba tostowego (pokrojone w małą kostkę)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 150 g rukoli
  • sól

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

Przyprawienie i grillowanie kurczaka

  • Kurczaka przyprawiamy solą i papryką, nacieramy czosnkiem i delikatnie spryskujemy oliwą. Grillujemy na suchej patelni (najlepiej specjaniej, grillowej).

Smażenie bekonu

  • Na suchej patelni smażymy bekon, na chrupko. W przypadku gdy zamiast bekonu używamy szynki, przed smażeniem możemy lekko spryskać patelnię oliwą.

Przygotowanie grzanek

  • Pieczywo spryskujemy oliwą i smażymy na dość dużym ogniu aż do przyrumienienia.
  • Kurczaka mieszamy ze szpinakiem i rukolą, polewamy octem balsamicznym i posypujemy bekonem/szynką i grzankami.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
2 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom