Pożywna sałatka albo lekkie drugie danie – jak kto woli :). Grillowany kurczak na szpinaku. Nareszcie wiosna i znowu będzie można wcinać świeży szpinak, który znowu będzie można łatwo kupić na wszystkich możliwych wrocławskich bazarach :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g piersi z kurczaka (pokrojona w dużą kostkę)
- 200 g bekonu w plasterkach (pokrojony w cienkie paski; można zastąpić szynką)
- 150 g szpinaku
- papryka w proszku
- 1 ząbek czosnku (mały; przeciśnięty przez praskę)
- 2 kromki białego chleba tostowego (pokrojone w małą kostkę)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 150 g rukoli
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
Przyprawienie i grillowanie kurczaka
- Kurczaka przyprawiamy solą i papryką, nacieramy czosnkiem i delikatnie spryskujemy oliwą. Grillujemy na suchej patelni (najlepiej specjaniej, grillowej).
Smażenie bekonu
- Na suchej patelni smażymy bekon, na chrupko. W przypadku gdy zamiast bekonu używamy szynki, przed smażeniem możemy lekko spryskać patelnię oliwą.
Przygotowanie grzanek
- Pieczywo spryskujemy oliwą i smażymy na dość dużym ogniu aż do przyrumienienia.
- Kurczaka mieszamy ze szpinakiem i rukolą, polewamy octem balsamicznym i posypujemy bekonem/szynką i grzankami.
Piotr: fajnie wyglądają, ale cena trochę odstrasza. Widząc te wszystkie ciekawe produkty (blaszki w kształcie biedronek i milion innych fajnych gadżetów kuchennych) coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że nie nadążam już za nowościami w wyposażeniu kuchni. Chyba czas to zmienić :).
sa rozpylacze do oliwy, które można samodzielnie napełniać, jako środek rozpylający wykorzystywane jest sprężone powietrze… np.: http://www.fide.pl/pl/kuchenprofi/trattoria_rozpylacz_do_oliwy__1005312820/826/ są też tańsze na alegro