Mięso z grilla przygotowuje się szybko – doprawione lub zamarynowane, wystarczy ułożyć na żeberkach grilla lub tacce i trzymać na ogniu, aż zmięknie w środku i zrumieni się z wierzchu. Grillowany kurczak sojowy należy do takich szybkich dań, a cały sekret jej brązowego koloru i nietypowego smaku tkwi w leżakowaniu w zalewie przygotowanej z sosu sojowego. Tak doprawione mięso można grillować nie tylko na imprezie w plenerze, ale również w domowym zaciszu, na specjalnej patelni.
Zobacz też: Więcej pomysłów na dania z grilla
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 pierś kurczaka (podwójna; pokrojona na mniejsze porcje)
Marynata
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub pomarańczy (skórka wcześniej wyszorowana i sparzona)
- ¼ szklanki sosu sojowego (w wersji bezglutenowej należy wykorzystać sos sojowy bezglutenowy)
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Składniki marynaty mieszamy w misce.
- Kurczaka zanurzamy w marynacie tak, żeby mięso mogło przejść nią ze wszystkich stron i odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W trakcie marynowania mięso można obracać w misce.
- Na ok. 1 godzinę przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki. Układamy na żeberkach grilla lub na metalowej tacce do grillowania i grillujemy pod pokrywą grilla lub zawinięte w folię aluminiową przez ok. 10-15 minut, obracając w trakcie grillowania, żeby mięso upiekło się równomiernie ze wszystkich stron.Alternatywnie mięso można grillować na patelni do grillowania przez ok. 15 minut.
- Pozostałą marynatę można zredukować na dużym ogniu i wykorzystać jako dodatkowy sos sojowy do kurczaka.
Dobrze prawicie miłe Panie 🙂
Chrupkie pieczywo, najlepiej czosnkowe, domowej roboty oczywiście 🙂
Makaron 😀 Chiński , albo jakas mega wielka ilość warzyw , sałatek 😛
Na ruszcie, pieczonego w całości, można go dodatkowo polewać marynatą w trakcie pieczenia. Daj znać jak wyszło :).
[..YouTube..] Na ruszcie, pieczonego w całości, można go dodatkowo polewać marynatą w trakcie pieczenia. Daj znać jak wyszło :).
Jestem ciekaw czy kurczak w całości nasmarowany tą marynatą i pieczony na obrotowym ruszcie, będzie równie dobry jak ten twój.
Zbliża się sobota, więc trza wypróbować 🙂
[..YouTube..] Jestem ciekaw czy kurczak w całości nasmarowany tą marynatą i pieczony na obrotowym ruszcie, będzie równie dobry jak ten twój.
Zbliża się sobota, więc trza wypróbować 🙂
Mmm… Pysznie :):):)
[..YouTube..] Mmm… Pysznie :):):)