fbpx
Czytasz właśnie
Grillowany kurczak sojowy

Grillowany kurczak sojowy

Sojowy kurczak z grilla

Mięso z grilla przygotowuje się szybko – doprawione lub zamarynowane, wystarczy ułożyć na żeberkach grilla lub tacce i trzymać na ogniu, aż zmięknie w środku i zrumieni się z wierzchu. Grillowany kurczak sojowy należy do takich szybkich dań, a cały sekret jej brązowego koloru i nietypowego smaku tkwi w leżakowaniu w zalewie przygotowanej z sosu sojowego. Tak doprawione mięso można grillować nie tylko na imprezie w plenerze, ale również w domowym zaciszu, na specjalnej patelni.

Zobacz też: Więcej pomysłów na dania z grilla

Kurczak sojowy z grilla

Grillowany kurczak sojowy

Grillowany kurczak sojowy - przepis na szybki i smaczny obiad. Sojowy kurczak z grilla w marynacie z dodatkiem czosnku.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: grillowany kurczak sojowy
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 pierś kurczaka (podwójna; pokrojona na mniejsze porcje)

Marynata

  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub pomarańczy (skórka wcześniej wyszorowana i sparzona)
  • ¼ szklanki sosu sojowego (w wersji bezglutenowej należy wykorzystać sos sojowy bezglutenowy)
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Składniki marynaty mieszamy w misce.
  • Kurczaka zanurzamy w marynacie tak, żeby mięso mogło przejść nią ze wszystkich stron i odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W trakcie marynowania mięso można obracać w misce.
  • Na ok. 1 godzinę przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki. Układamy na żeberkach grilla lub na metalowej tacce do grillowania i grillujemy pod pokrywą grilla lub zawinięte w folię aluminiową przez ok. 10-15 minut, obracając w trakcie grillowania, żeby mięso upiekło się równomiernie ze wszystkich stron.Alternatywnie mięso można grillować na patelni do grillowania przez ok. 15 minut.
  • Pozostałą marynatę można zredukować na dużym ogniu i wykorzystać jako dodatkowy sos sojowy do kurczaka.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kurczak sojowy z grilla
Kurczak sojowy z grilla
9 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom