Przygotowywałam gulasz wieprzowy w formie zupy z mielonym mięsem, ale przyszedł wreszcie czas na przygotowanie go w klasycznej formie. Duszony z czerwonym winem z dodatkiem warzyw, jest idealną potrawą na jesienny lub zimowy wieczór. Można podać go z chlebem lub ryżem, albo kaszą. Zobaczcie jak zrobić gulasz z wieprzowiny.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g wieprzowiny (można wykorzystać specjalnie porcjowaną na gulasz lub wybrać chude części bez błon i pokroić na kawałki wielkości 1 kęsa)
- 8 pieczarek (oczyszczone, obrane, pokrojone na plasterki)
- 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce lub drobno)
- 1 marchewka (duża; obrana i pokrojona na plasterki)
- 4 śliwki suszone (pokrojone na połówki lub ćwiartki)
- 300 ml wywaru wieprzowo-warzywnego (można zastąpić czystym wywarem warzywnym)
- 150 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła klarowanego (można zastąpić smalcem)
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki tymianku lub majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki (można dorzucić też szczyptę chili)
- 1 łyżka mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
- 4 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie; drobno posiekana, do posypania gotowego dania)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Wieprzowinę zalewam winem i mieszam z przyprawami. Przykrywam i odstawiam na noc (lub na kilka godzin) do lodówki.
- Cebulę szklę na połowie klarowanego masła na patelni, podsypując solą. Przekładam do garnka, w którym będzie gotowany gulasz.
- Pieczarki duszę przez kilka minut na pozostałym po cebuli tłuszczu. Następnie odkrywam i smażę na średnim ogniu, aż zmiękną. Przekładam do garnka, w którym będzie gotowany gulasz.
- Odcedzam wieprzowinę z wina (zachowuję wino!), oprószam mąką. Dodaję pozostałe masło na patelnię i smażę mięso, do zrumienienia. Przekładam do garnka na gulasz.
- Zalewam mięso winem i wywarem. Dodaję śliwki i przyprawy.
- Duszę gulasz ok. 20 minut, na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Po 10 minutach gotowania gulaszu do garnka dodaję marchewkę.
- Gdy wieprzowina zmięknie (do sprawdzenia widelcem), można dodaś sok z cytryny, wymieszać i serwować, np. z chlebem, kluskami lub gotowanym ryżem czy kaszą.