fbpx
Czytasz właśnie
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Pokazywałam gulasz wołowy inspirowany kuchnią chińską 10 lat temu. A dziś wersja klasyczna, o prostym składzie, za to wzbogacona czerwonym winem. Wołowina moczona w winie nabiera dodatkowej kruchości, choć sekretem przygotowywania tej z części odpowiedzialnych za ruch, np. udźca, jest po prostu odpowiednio długa obróbka termiczna. Polędwicy wołowej nie wolno trzymać zbyt długo w wysokiej temperaturze, bo stwardnieje i nie da się jej odratować. Mięso z udźca – wręcz przeciwnie! Zobaczcie jak zrobić gulasz wołowy idealny na jesienne i zimowe wieczory.

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy na winie, z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów, cebuli i czosnku oraz korzennych przypraw. Idealny na chłodne, jesienne lub zimowe dni, sycący i rozgrzewający.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina 40 minuty
Razem: 1 godzina 55 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: gulasz wołowy
Liczba porcji: 4
Kalorie: 585kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g wołowiny (można wykorzystać specjalnie porcjowaną na gulasz lub wybrać chude części bez błon i pokroić na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 8 grzybów suszonych (wymoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie odciśnięte i pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce lub drobno)
  • 8 śliwek suszonych (pokrojone na połówki lub ćwiartki)
  • 400 ml wywaru wołowo-warzywnego
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
  • 4 goździki (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wołowinę zalewam winem i mieszam z przyprawami. Przykrywam i odstawiam na noc (lub na kilka godzin) do lodówki.
  • Cebulę szklę na połowie klarowanego masła na patelni, podsypując solą. Przekładam do garnka, w którym będzie gotowany gulasz.
  • Odcedzam wołowinę z wina (zachowuję wino!), oprószam mąką. Dodaję pozostałe masło na patelnię i smażę mięso, do zrumienienia. Przekładam do garnka na gulasz.
  • Zalewam mięso winem i wywarem. Dodaję grzyby, śliwki i przyprawy. 
  • Duszę gulasz ok 1½ godziny, na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
  • Jeżeli płyn wyparuje za mocno, dolewam dodatkowy wywar lub wodę.
  • Gdy wołowina zmięknie (do sprawdzenia widelcem), można serwować, np. z chlebem, kluskami lub gotowanym ryżem czy kaszą.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 585kcal (29%) | Carbohydrates: 14g (5%) | Białko: 25g (50%) | Fat: 42g (65%) | Tłuszcze nasycone: 20g (125%) | Cholesterol: 125mg (42%) | Sód: 555mg (24%) | Potas: 667mg (19%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 45IU (1%) | Witamina C: 4mg (5%) | Wapń: 43mg (4%) | Żelazo: 3.8mg (21%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom