Ostatnio coraz częściej jadam ryby, a tym razem przyszła kolej na tłuściutkiego halibuta, na którego już od dawna miałam ogromną ochotę. Postanowiłam przygotować rybę w sposób azjatycki, wykorzystując charakterystyczne sosy i przyprawy. Oto halibut z sosem miętowym, pieczony w piekarniku.
Zobacz też: Więcej przepisów na ryby i owoce morza
Halibut to ryba dość tłusta, więc jeśli chcecie ją nieco odchudzić, możecie upiec go z dodatkiem połowy masła lub całkowicie pominąć je w przepisie. Mój halibut z sosem miętowym najlepiej będzie prezentować się na talerzu, kiedy wybierzecie rybę filetowaną, chociaż można też upiec dzwonka.
Dodatek aromatycznej trawy cytrynowej, sosu rybnego i ostrego sambal oelek to smaki azjatyckie i jeśli kiedykolwiek byliście w Tajlandii, na pewno znacie już ten smak. Koniecznie spróbujcie go przygotować, nawet w tej nieco spolszczonej wersji, bo taki prosty dodatek do ryb z powodzeniem zastąpi te cięższe, zawiesiste i tłuste sosy, które dodajemy do ryb na polskich stołach.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ryba
- 1 kg filetów z halibuta (podzielone łącznie na 6 porcji)
Sos miętowy
- 1 szklanka soku cytrynowego lub z limonki
- 5 łyżeczek sosu rybnego
- 1 łyżeczka sambal oelek (lub 1 łyżeczka oliwy wymieszanej z drobno pokrojoną papryczką chili)
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej lub z limonki (owoc wcześnie umyty, wyszorowany i sparzony)
- ½ szklanki listków mięty (drobno pokrojone)
- ½ szklanki brązowego cukru (polecam zastąpić cukrem brzozowym, który ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
Marynata do ryby
- ⅔ szklanki drobno pokrojonej trawy cytrynowej (lub białej części pora)
- ½ szklanki cebuli (drobno pokrojona)
- 4-6 łyżek masła (niesolone)
- 1 szklanka listków mięty (drobno pokrojone)
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej lub z limonki (owoc wcześnie umyty, wyszorowany i sparzony)
- ½ szklanki soku cytrynowego lub z limonki
Dodatkowo
- 6 liści bananowca (opcjonalnie; można zastąpić folią aluminiową)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Sos miętowy
- Sok cytrynowy, miętę, cukier, sos rybny, skórkę z cytryny i sambal oelek dokładnie mieszam i odstawiam.
Marynata do ryby
- Pozostały sok cytrynowy, miętę i skórkę cytrynową mieszam, całość mieszanki odstawiam.
- Cebulę i trawę cytrynową/pora szklę na połowie masła na najmniejszym ogniu, odstawiam i studzę.
- Na liściach bananowca lub kawałkach folii aluminiowej układam cebulę podsmażoną z trawą cytrynową/porem, a na wierzchu kawałki ryby.
- Posypuję solą i pieprzem, dodaję pozostałe masło oraz po 2 łyżki mieszanki miętowo-cytrynowej.
Pieczenie halibuta
- Zawijam rybę w folię/liście bananowca. Piekę w piekarniku w temperaturze 250 °C przez ok. 15 minut.
- Podaję rybę z ryżem i sosem miętowym.