fbpx
Czytasz właśnie
Halibut z sosem miętowym

Halibut z sosem miętowym

Halibut z sosem miętowym
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Ostatnio coraz częściej jadam ryby, a tym razem przyszła kolej na tłuściutkiego halibuta, na którego już od dawna miałam ogromną ochotę. Postanowiłam przygotować rybę w sposób azjatycki, wykorzystując charakterystyczne sosy i przyprawy. Oto halibut z sosem miętowym, pieczony w piekarniku.

Zobacz też: Więcej przepisów na ryby i owoce morza

Halibut to ryba dość tłusta, więc jeśli chcecie ją nieco odchudzić, możecie upiec go z dodatkiem połowy masła lub całkowicie pominąć je w przepisie. Mój halibut z sosem miętowym najlepiej będzie prezentować się na talerzu, kiedy wybierzecie rybę filetowaną, chociaż można też upiec dzwonka.

Zobacz też
Brukselka

Dodatek aromatycznej trawy cytrynowej, sosu rybnego i ostrego sambal oelek to smaki azjatyckie i jeśli kiedykolwiek byliście w Tajlandii, na pewno znacie już ten smak. Koniecznie spróbujcie go przygotować, nawet w tej nieco spolszczonej wersji, bo taki prosty dodatek do ryb z powodzeniem zastąpi te cięższe, zawiesiste i tłuste sosy, które dodajemy do ryb na polskich stołach.

Halibut z sosem miętowym

Halibut z sosem miętowym

Doskonały halibut z sosem miętowym z cytryną i limonką przygotowany na sposób azjatycki.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: halibut z sosem miętowym
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ryba

  • 1 kg filetów z halibuta (podzielone łącznie na 6 porcji)

Sos miętowy

  • 1 szklanka soku cytrynowego lub z limonki
  • 5 łyżeczek sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sambal oelek (lub 1 łyżeczka oliwy wymieszanej z drobno pokrojoną papryczką chili)
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej lub z limonki (owoc wcześnie umyty, wyszorowany i sparzony)
  • ½ szklanki listków mięty (drobno pokrojone)
  • ½ szklanki brązowego cukru (polecam zastąpić cukrem brzozowym, który ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)

Marynata do ryby

  • szklanki drobno pokrojonej trawy cytrynowej (lub białej części pora)
  • ½ szklanki cebuli (drobno pokrojona)
  • 4-6 łyżek masła (niesolone)
  • 1 szklanka listków mięty (drobno pokrojone)
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej lub z limonki (owoc wcześnie umyty, wyszorowany i sparzony)
  • ½ szklanki soku cytrynowego lub z limonki

Dodatkowo

  • 6 liści bananowca (opcjonalnie; można zastąpić folią aluminiową)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

W przypadku cukrzycy do sosu nie wolno dodawać cukru (polecam ksylitol lub syrop z agawy, którego można dodać mniej, bo jest słodszy) i koniecznie trzeba sprawdzić skład gotowych produktów tj. sambal oelek i sos rybny, wykorzystując tylko te słodzone dozwolonymi dla cukrzyków substancjami.

Jak zrobić

Sos miętowy

  • Sok cytrynowy, miętę, cukier, sos rybny, skórkę z cytryny i sambal oelek dokładnie mieszam i odstawiam.

Marynata do ryby

  • Pozostały sok cytrynowy, miętę i skórkę cytrynową mieszam, całość mieszanki odstawiam.
  • Cebulę i trawę cytrynową/pora szklę na połowie masła na najmniejszym ogniu, odstawiam i studzę.
  • Na liściach bananowca lub kawałkach folii aluminiowej układam cebulę podsmażoną z trawą cytrynową/porem, a na wierzchu kawałki ryby.
  • Posypuję solą i pieprzem, dodaję pozostałe masło oraz po 2 łyżki mieszanki miętowo-cytrynowej.

Pieczenie halibuta

  • Zawijam rybę w folię/liście bananowca. Piekę w piekarniku w temperaturze 250 °C przez ok. 15 minut.
  • Podaję rybę z ryżem i sosem miętowym.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom