Prosto i szybko. A do tego smacznie. Jak się ma całą masę roboty do wykonania, taka potrawa jest idealna. Już dawno miałam wrzucić ten przepis, ale ciągle coś stawało mi na drodze. W końcu jest. Oto on: indyk z papryką i parmezanem
Zobacz też: Więcej pomysłów na szybki obiad
W wersji bezglutenowej można zrobić je z dodatkiem mąki kukurydzianej lub uniwersalnej mieszanki. Piersi z indyka, podobnie jak kurczak, mają łagodny smak i dobrze komponują się z wieloma składnikami. Tutaj mamy możliwość przygotowania tego dania na ostro, jeśli zwykłą paprykę zastąpi się ostrą papryczką chili. Indyk z papryką i parmezanem to prosty i szybki obiad, do zaserwowania z puree z ziemniaków lub dyni, albo ugotowanym ryżem czy kaszą i sałatką lub surówką.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 dość spore plastry piersi z indyka (w miarę grube, żeby można było wyciąć kieszonkę)
- 4 łyżeczki startego parmezanu lub innego żółtego sera
- ¼ czerwonej papryki (pokrojona w drobną kostkę)
- ¼ zielonej papryki (pokrojona w drobną kostkę)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz, sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem, posypuję solą i pieprzem i nacieram czosnkiem.
- W każdym kawałku indyka, przy pomocy dużego i ostrego noża, wycinam otwór tak, aby powstała kieszonka.
- Nadziewam wszystkie kieszonki papryką pomieszaną z parmezanem (po ok. 2 łyżki nadzienia na 1 kieszonkę), zapinam wszystkie kieszonki za pomocą wykałaczek.
- Lekko prószę mąką, obsmażam na oliwie aż do zrumienienia.
- Następnie dolewam ¼ szklanki wrzątku, przykrywam patelnię i duszę całość do miękkości.
- Podaję z puree ziemniaczanym i sałatką z selera.
Dorotko, to danie wygląda rewelacyjnie!!!
Pozdrawiam Cię serdecznie!