Kuzynka pożywnej owsianki czyli jaglanka – przepis na pożywne, zdrowe i smaczne śniadanie na słodko lub wytrawnie. Do rozgrzania się w chłodne poranki lub zawsze, gdy potrzebne jest śniadanie lekkostrawne, które jednocześnie postawi nas na nogi. U mnie zazwyczaj na słodko – uwielbiam zrobić jaglankę z dodatkiem kolorowych owoców i mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego! Można też zrobić wersję wytrawną – co kto lubi!
Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne śniadania
Jaglanka może powstać na dwa sposoby: z ugotowanej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych. Obie wersje są lekkostrawne i pożywne, a z płatków oczywiście kaszkę przygotuje się szybciej. Warto jednak pamiętać, że kasza jaglana na śniadanie przygotowana z całych ziaren będzie bogatsza w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze.
Jaglanka – pyszna kasza jaglana na śniadanie
Kasza i mleko lub jogurt to podstawowy skład. Do tego odrobina miodu lub dodatek owoców: całych, a może zmiksowanych? Świeżych, mrożonych, czy suszonych? Do wyboru :). Jaglanka jest pyszna z polskimi sezonowymi, tj. truskawki, maliny, jagody, porzeczki, jabłka… Albo z importowanymi: spróbujcie dodać granat, banana, brzoskwinię, mango, figę.
Kasza jaglana na śniadanie mojego autorstwa obowiązkowo zawiera orzechy, pestki dyni lub słonecznik – bez nich rzadko sięgam po śniadaniowe „paćki” ;). Mak lub nasiona chia to także składniki, z których korzystam. Coś musi chrupać!
Kaszka jaglana wytrawna
Bez cukru, za to np. z twarożkiem, pestkami z dyni i słonecznika oraz awokado. Co Wy na to?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kaszka jaglana
- ⅔ szklanki suchej kaszy jaglanej (wypłukana w gorącej wodzie, dobrze odcedzona)
- 1 szklanka mleka (polecam kokosowe lub migdałowe; można wykorzystać też mleko krowie lub wodę/sok z owoców)
- 1½ szklanki wody
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
Dodatki (do wyboru)
- 2-4 łyżeczki orzechów nerkowców lub włoskich (grubo posiekane)
- 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego (można zastąpić 1 łyżką miodu)
- banan, truskawki, jagody, maliny, winogrona, granat, figi lub inne owoce
- wiórki kokosowe lub migdały w płatkach
Do dekoracji
- nasiona chia lub mak (można posypać wierzch lub po ugotowaniu dodać do kaszki przed przelaniem do miseczek)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- W niedużym garnku zalewam odcedzoną z gorącej wody kaszę wodą i mlekiem. Dodaję sól i cynamon. Zagotowuję.
- Zmniejszam ogień do minimum (kasza ma delikatnie pyrkać), przykrywam i gotuję przez ok. 20 minut, do uzyskania konsystencji owsianki. W trakcie gotowania nie mieszam.
- Zdejmuję kaszę z ognia, przelewam do miseczek. Dekoruję syropem/miodem oraz owocami, wiórkami i orzechami.
Wartości odżywcze
Dajcie znać, czy lepsza jest na słodko, czy może wytrawna. Jestem bardzo ciekawa, jakie są Wasze ulubione dodatki!
Jaglanka – najlepszy sposób na śniadanie 🙂 Ja jak tylko nie zapomnę to namaczam najpierw kaszę na kilka-kilkanaście godzin, wtedy po ugotowaniu jaglanka wychodzi bardziej kremowa niż „ziarnista”.
O tak, dobrze jest do takich śniadaniowych papek namaczać nie tylko kaszę jaglaną, ale też gryczaną, a nawet ryż :).
Uwielbiam takie zestawy na śniadanie, zawsze potrafią postawić mnie na nogi 🙂 Czasami też zabieram taką owsiankę ze sobą do pracy i wtedy dopiero rozkoszuję się jej smakiem 🙂