Są takie mięsa, których nigdy nie przygotowywałam. Trudniej dostępne, bo dziś trzeba specjalnej wyprawy ze wsi do miasta, żeby kupić jagnięcinę lub kawałek dobrej wołowiny. Jagnięcina pieczona ze śliwkami to danie idealne na zbliżającą się jesień i zimę, kiedy coraz chłodniejsze dni i noce odbywają się pod znakiem siedzenia w cieple domowego zacisza.
Zobacz też: Więcej przepisów na dania jednogarnkowe
Jagnięcina pieczona ze śliwkami to moja odpowiedź na wyzwanie rzucone przez pewnego przystojnego mężczyznę. Być może widzieliście go na jednym z billboardów w swoim mieście lub gdzieś w trasie. Ale wszystko po kolei.
Jacek Majchrzak to indywidualista, który śmiało podąża za swoimi marzeniami. Zupełnie jak ja :). Nie boi się ryzyka, w kuchni stawia na sprawdzone smaki i tradycyjne potrawy połączone z wyrazistymi przyprawami. Potrafi wszystko rzucić, postawić na jedną kartę i działać. Jest głównym bohaterem serialu „Na noże”, który jesienią i zimą, podczas długich wieczorów, będzie emitowany w stacji TVN. W roli Jacka wystąpi Wojciech Zieliński, niezapomniany doktor Orda z „Lekarzy”, tym razem w zupełnie innej „odsłonie”.
Dostałam kilka dni temu pewną przesyłkę i to właśnie ona zainspirowała mnie do stworzenia dzisiejszego dania.
Czy sprostam wyzwaniu i przygotuję coś smacznego, potrawę, której nie powstydziłby się Jacek Majchrzak? Oczywiście :). Ma być kolorowo, ładnie podane, choć pozornie na talerzu Jacka panuje nieład, za to w efekcie wszystko do siebie pasuje. Jacek lubi potrawy, w których dominują smaki nietypowych przypraw. Spora porcja, kolorowy talerz… Brzmi znajomo, do dzieła!
Pomyślałam o gnocchi ze szpinakiem, podanych z jagnięciną w śliwkowym sosie. Ale chciałam przygotować coś wyjątkowo kolorowego, więc dołożyłam trochę składników i oto mój bazowy zestaw!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g jagnięciny (karkówka (lub łopatka, udziec bez kości, oczyszczona z tłuszczu i błon, pokrojona na kawałki wielkości dużego kęsa, namoczone przez noc w wytrawnym winie))
- 6 śliwek węgierek (przekrojone na połówki, wypestkowane)
- 2 cebule (średnie; pokrojone w ósemki)
- 4-6 Ząbków czosnku (pokrojony w cienkie plasterki; można zastąpić 1 łyżką świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
- 2 marchewki (oskrobane; pokrojone w grube plastry)
- 2 Garście pomidorków koktajlowych (słodkie w smaku)
- 1 czerwona papryka (bez nasion, pokrojona w grubą kostkę)
- 6 ziemniaków (średnie, obrane lub w skórce, ale dokładnie wyszorowane, pokrojone w grube plastry)
- 2 Garście szpinaku (świeże listki, bez grubych łodyg)
- 2 łyżki tymianku (świeży, drobno posiekany)
- 4 Gałązki rozmarynu (świeży)
- świeża kolendra
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek (extra vergine; można zastąpić stopionym masłem klarowanym lub olejem kokosowym rafinowanym)
- OPCJONALNIE
- 1 Szczypta chili
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jagnięcina pieczona ze śliwkami | DOROTA.iNJagnięcina pieczona ze śliwkami - tym razem w wersji wideo. Jest trochę krojenia, ale poza tym wystarczy tylko wrzucić wszystko do naczynia żaroodpornego i piecze się sama :). Podobają Wam się takie krótkie filmiki z przepisami, robić ich więcej?Przepis do wydrukowania: https://dorotakaminska.pl/jagniecina-pieczona-ze-sliwkami/Opublikowany przez Dorota Kamińska na 7 wrzesień 2016
Obejrzyj bezpośrednio na moim Facebooku
Przydatne przepisy i poradniki
- Jagnięcinę można zastąpić innym mięsem o łagodnym smaku, np. kawałkami kurczaka ze skórą.
Jak zrobić
- Jagnięcina pieczona ze śliwkami - przepis - krok 1
- Mięso nacieram solą i pieprzem oraz czosnkiem lub imbirem i chili. Skrapiam oliwą, odstawiam do lodówki na 30 minut.
- Jagnięcina pieczona ze śliwkami - przepis - krok 2
- W natłuszczonej formie do pieczenia układam warstwowo warzywa i mięso oraz tymianek i rozmaryn (jeśli mięso ma się udusić, powinno być niżej). Cebulę i śliwki można, opcjonalnie, podsmażyć wcześniej na patelni, na maśle klarowanym, oliwie lub oleju kokosowym. Im głębsze naczynie, tym więcej sosu zebranego na dnie w czasie pieczenia.
- Jagnięcina pieczona ze śliwkami - przepis - krok 3
- Podlewam całość 2-4 łyżkami oliwy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C na dolną półkę, na ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa).
- Jagnięcina pieczona ze śliwkami - przepis - krok 4
- Gotowe danie dekoruję świeżą kolendrą. Opcjonalnie, przed podaniem, sos można odlać z dna i zredukować na patelni, na dużym ogniu.
- Jagnięcina pieczona ze śliwkami
- Potrawę można zaserwować samodzielnie lub podać z gotowaną kaszą gryczaną niepaloną, kuskusem, kaszą jaglaną, komosą ryżową lub ryżem.
Polecam jagnięcinę pieczoną ze śliwkami na jesienne lub zimowe wieczory. A jeśli macie ochotę śledzić zmagania kulinarne, słowne i „na noże” Jacka Majchrzaka z jego konkurentem, Darkiem Boretti, oglądajcie serial „Na noże” w TVN w każdą niedzielę o godz. 21:30.