fbpx
Czytasz właśnie
Jajecznica z ryżem

Jajecznica z ryżem

Jajecznica z ryżem
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Są różne wersje tanich potraw i pewnie niejedna czy niejeden z Was zna takie cuda jak jajecznica z ryżem. Do zrobienia, gdy lodówka niemal pusta, ale pozostał w niej ryż ugotowany w nadmiarze i niezjedzony poprzedniego dnia. W wersji „na bogato” z wędliną lub pomidorem, a nawet cebulką. W wersji „uboższej” po prostu z samym ryżem, solą i pieprzem.

Jajecznica z ryżem - przepis

Jajecznica z ryżem

Jajecznica z ryżem i cebulą oraz pomidorem i natką pietruszki czyli pomysł na pożywne, sycące śniadanie lub kolację.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 25 minuty
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: jajecznica z ryżem
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 475kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4-5 świeżych jajek
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu (biały, brązowy, czerwony lub czarny)
  • 1 mała cebula (drobno pokrojona)
  • 1 pomidor (średni; pokrojony w kostkę)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 2 łyżeczki tymianku lub rozmarynu (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • bazylia lub natka pietruszki (opcjonalnie; do posypania)
  • sól

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Cebulę lekko solę i szklę na niewielkim ogniu na maśle.
  • Do zeszklonej cebuli wbijam jajka i trzymam na ogniu, bez mieszania, aż białka lekko się zetną.
  • Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy powinny być widoczne żółte i białe kolory).
  • Zmniejszam ogień, dodaję pomidory i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej. 
  • Dodaję ugotowany ryż i mieszam całość. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.
  • Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią lub natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (połowa jajecznicy na 5 jajkach) | Kalorie: 475kcal (24%) | Carbohydrates: 31g (10%) | Białko: 17g (34%) | Fat: 31g (48%) | Tłuszcze nasycone: 16g (100%) | Cholesterol: 462mg (154%) | Sód: 379mg (16%) | Potas: 405mg (12%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 1910IU (38%) | Witamina C: 14.3mg (17%) | Wapń: 94mg (9%) | Żelazo: 2.5mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Jajecznica z ryżem – przepis
Przepis na jajecznicę z ryżem
Przepis na jajecznicę z ryżem

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom