Są różne wersje tanich potraw i pewnie niejedna czy niejeden z Was zna takie cuda jak jajecznica z ryżem. Do zrobienia, gdy lodówka niemal pusta, ale pozostał w niej ryż ugotowany w nadmiarze i niezjedzony poprzedniego dnia. W wersji „na bogato” z wędliną lub pomidorem, a nawet cebulką. W wersji „uboższej” po prostu z samym ryżem, solą i pieprzem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4-5 świeżych jajek
- 1 szklanka ugotowanego ryżu (biały, brązowy, czerwony lub czarny)
- 1 mała cebula (drobno pokrojona)
- 1 pomidor (średni; pokrojony w kostkę)
- 50 g masła (¼ kostki)
- 2 łyżeczki tymianku lub rozmarynu (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
- bazylia lub natka pietruszki (opcjonalnie; do posypania)
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę lekko solę i szklę na niewielkim ogniu na maśle.
- Do zeszklonej cebuli wbijam jajka i trzymam na ogniu, bez mieszania, aż białka lekko się zetną.
- Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy powinny być widoczne żółte i białe kolory).
- Zmniejszam ogień, dodaję pomidory i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej.
- Dodaję ugotowany ryż i mieszam całość. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.
- Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią lub natką pietruszki.