Jajka faszerowane są jedną z popularniejszych przekąsek, które często serwuje się na imprezach. Łatwe do przygotowania, a dodatkowo nie wymagają skomplikowanych składników. I choć ze względu na majonez są odrobinę ciężkie, popatrzcie na imprezowy stół kiedy je podacie: zawsze „mają wzięcie”. Trzeba po prostu umieć jeść je z umiarem. Choć nikt nie mówi, że będzie łatwo ;).
Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski
Można nadziewać je różnorodnymi farszami. Najbardziej popularnym jest chyba farsz z podsmażanych pieczarek, wymieszanych z majonezem i ugniecionym, ugotowanym na twardo żółtkiem. Na każdym jajku tworzy się pieczarkowa górka, którą można udekorować czymś zielonym lub… keczupem. A może czerwoną papryczką lub połówką koktajlowego pomidorka? Do Was należy wybór!
Jaja faszerowane z pieczarkami, bez skorupek
Są równie popularne co jajka faszerowane w skorupkach i nie wymagają smażenia połówek jajek na patelni. Farsz pieczarkowy przygotujecie w prosty sposób. Wystarczy podsmażyć pieczarki na patelni z pozostałymi składnikami, a następnie nadziewać połówki ugotowanych na twardo, pozbawionych wcześniej żółtek, jajek. Odrobina wprawy się przyda, ale poradzi sobie nawet początkujący kucharz lub kucharka :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
- 1 cebulka (mała; drobno pokrojona)
- 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
- 4 pieczarki (małe; pokrojone w drobną kosteczkę; można zastąpić 2 dużymi)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, papryka
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Ostudzone, ugotowane na twardo jajka, przekrawamy na pół (jeszcze w skorupkach). Następnie obieramy ze skorupek.
- Cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem.
- Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, smażymy aż pieczarki się przyrumienią.
- Z jajek delikatnie wyjmujemy żółtka, przekładamy do miseczki i ugniatamy widelcem.
- Do żółtek dodajemy pieczarki z cebulką i majonez, mieszamy. Dosypujemy też natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy.
- Farszem żółtkowo-pieczarkowym nadziewamy białka. Czubek każdego jajka możemy ozdobić kroplą keczupu.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy lubicie jajka faszerowane pieczarkami i natką pietruszki, takie jak te ze zdjęcia. Jakie dodatki wybraliście do dekoracji?
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wrażenia po degustacji jajek. A może dorzucicie coś od siebie do proponowanej receptury?
Dzięki za przepis..najszybciej zniknęły z talerza:)
to już lepiej bez muzyki wrzucić film, ta faktycznie taka pogrzebowa jest
Dzieki za przepis podoba mi sie. Jutro zrobie sobie na kolacje……
wszystko fajnie tylko ta muzyka jak na pogrzeb
hahaha, dobre pytanie 😉
nie latwiej bylo obrac jajka i dopiero wtedy przecinac je na pol?:)
[..YouTube..] hahaha, dobre pytanie 😉
[..YouTube..] nie latwiej bylo obrac jajka i dopiero wtedy przecinac je na pol?:)
Mój teściu oszalał na ich punkcie 😀
Hit imprezowy – NIC!
A zrobię , dawno nie było 🙂
O tak! poprosze jakieś przepisy na słone przekąski!
Nuda panie tego, tj. u mnie będą bliny. Znowu 😉
jajka faszerowane kojarzą mi się raczej ze świętami wielkanocnymi; poza tym okresem ich nie tykam nawet….drągiem:-)
ja też uwielbiam jajeczka faszerowane – obowiązkowo są na każdej imprezie.
ostatnio zauważyłam w sklepach takie wafelki w kształcie jajek, które można faszerować różnymi farszami – mają chyba zastąpić zwykłe jajko. czy ktoś już ich próbował?
klasyka gatunku, takie przepisy są uniwersalne 🙂
przepis jest swietny i na pewno go wykorzystam
[..YouTube..] klasyka gatunku, takie przepisy są uniwersalne 🙂
[..YouTube..] @AgatkaJacusia klasyka gatunku, takie przepisy są uniwersalne 🙂
[..YouTube..] przepis jest swietny i na pewno go wykorzystam
wiesz, nie jest łatwo znaleźć muzykę, którą można wykorzystać legalnie do celów komercyjnych, żeby jeszcze miała odpowiednią długość. Więc czasem się wrzuca to co się ma, a nie to co by się chciało, niestety.
[..YouTube..] wiesz, nie jest łatwo znaleźć muzykę, którą można wykorzystać legalnie do celów komercyjnych, żeby jeszcze miała odpowiednią długość. Więc czasem się wrzuca to co się ma, a nie to co by się chciało, niestety.
[..YouTube..] @TheQetza wiesz, nie jest łatwo znaleźć muzykę, którą można wykorzystać legalnie do celów komercyjnych, żeby jeszcze miała odpowiednią długość. Więc czasem się wrzuca to co się ma, a nie to co by się chciało, niestety.
Ta muzyka z niczym pozytywnym się nie kojarzy.
[..YouTube..] Ta muzyka z niczym pozytywnym się nie kojarzy.
Widzisz, brak Ci moich zdolności 😉
Jak się kroi w skorupkach, jest mniejsza szansa, że rozwali się jajko :).
Tak, jajka faszerowane zawsze sprawdzają się na imprezach. Są mega smaczne. Można je także zrobić z łososiem lub inną rybką
mam pytanko, poco kroic jajka nozem,skoro skorupki sa nie wykorzystane?mozna po prostu obrac je ze skorupki i pozniej wydrazyc zoltka…
Było już to pytanie i była już odpowiedź :D.
Tzn. było na Facebooku, a odpowiedź zaimportowała się poniżej :D.
Ale faszerować takie małe to już niezły wyczyn :D.
Jajka faszerowane pieczarkami to kolejna klasyka gatunku :D.
Moja Mamcia uwielbia takie jajka robić i jeść:)
Niedawno robilam jajka z tym farszem,ale dodalam troche musztardy francuskiej i to byl strzal w 10:) Fajniewyczuwalo sie w farszu ziarenka gorczycy i je rozgryzalo:) Polecam wyprobowac:)
oo a ja miałam wczoraj na kolacje jajka faszerowane takim samym farszem :))
mam ten sam przepis na swoim blogu 🙂 uwielbiam je!