fbpx
Czytasz właśnie
Jajko sadzone na kanapce

Jajko sadzone na kanapce

Jajko sadzone na kanapce

Och, jak ja lubię kłaść jajko sadzone na kanapce, tak samo jak jajecznicę! Pod spód koniecznie awokado lub pomidor, a najlepiej jedno i drugie. Czasami wykorzystuję świeży chleb, innym razem robię tosty i delikatnie nacieram czosnkiem. Można cieniutko posmarować masłem lub skropić oliwą. Odrobina natki pietruszki lub bazylii na wierzch i pyszne, proste śniadanie gotowe.

Jajko sadzone na kanapce

Jajko sadzone na kanapce

Jajko sadzone na kanapce czyli pomysł na śniadanie lub kolację. Można podać jajka sadzone na kanapkach z dodatkiem ziół, warzyw i awokado lub serem.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 5 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: jajko sadzone na kanapce
Liczba porcji: 2 kanapki
Kalorie: 279kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 świeże jajka
  • 2 kromki chleba (kwadratowe; można zrobić z nich tosty i natrzeć kawałkiem czosnku)
  • 4 plastry awokado (można zastąpić mozzarellą)
  • 2 plastry pomidora
  • 6 listków bazylii (można zastąpić miętą, kolendrą, natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Rozgrzewam dobrze patelnię, topiąc na niej klarowane masło.
  • Na roztopione i dobrze rozgrzane masło wbijam całe jajka i czekam na ścięcie białek, żeby nie rozpływały się po patelni.
  • Zmniejszam płomień i smażę na średnim ogniu (nie za mocnym, żeby nie pryskał tłuszcz), aż białko całkowicie się zetnie, ale żółtko wciąż pozostanie ciemne i płynne w środku.
  • Chleb smaruję masłem lub delikatnie polewam oliwą. Układam awokado, a na nim plastry pomidora.
  • Przekładam jajka na kanapki, posypuję bazylią i doprawiam solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

Serving: 1kanapka | Kalorie: 279kcal (14%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Białko: 8g (16%) | Fat: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 183mg (61%) | Sód: 275mg (12%) | Potas: 397mg (11%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 535IU (11%) | Witamina C: 8.7mg (11%) | Wapń: 68mg (7%) | Żelazo: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (1)
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom