Och, jak ja lubię kłaść jajko sadzone na kanapce, tak samo jak jajecznicę! Pod spód koniecznie awokado lub pomidor, a najlepiej jedno i drugie. Czasami wykorzystuję świeży chleb, innym razem robię tosty i delikatnie nacieram czosnkiem. Można cieniutko posmarować masłem lub skropić oliwą. Odrobina natki pietruszki lub bazylii na wierzch i pyszne, proste śniadanie gotowe.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 świeże jajka
- 2 kromki chleba (kwadratowe; można zrobić z nich tosty i natrzeć kawałkiem czosnku)
- 4 plastry awokado (można zastąpić mozzarellą)
- 2 plastry pomidora
- 6 listków bazylii (można zastąpić miętą, kolendrą, natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem)
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Rozgrzewam dobrze patelnię, topiąc na niej klarowane masło.
- Na roztopione i dobrze rozgrzane masło wbijam całe jajka i czekam na ścięcie białek, żeby nie rozpływały się po patelni.
- Zmniejszam płomień i smażę na średnim ogniu (nie za mocnym, żeby nie pryskał tłuszcz), aż białko całkowicie się zetnie, ale żółtko wciąż pozostanie ciemne i płynne w środku.
- Chleb smaruję masłem lub delikatnie polewam oliwą. Układam awokado, a na nim plastry pomidora.
- Przekładam jajka na kanapki, posypuję bazylią i doprawiam solą i pieprzem.
Prosty przepis, a naprawdę pysznie wygląda! Chętnie spróbuję!