Jak suszyć grzyby? Po udanym grzybobraniu pora sprawdzić najlepsze metody suszenia grzybów i wybrać tę najodpowiedniejszą. A wybierać można spośród kilku. Opowiem Wam dzisiaj o tym jak przeprowadzić suszenie grzybów w piekarniku lub nawlekanych na nitkę i rozwieszanych nad grzejnikiem. A może po prostu ułożonych na papierze do pieczenia na piecyku. A najwygodniej suszy się w suszarce, tylko przy większych zbiorach trochę to może potrwać ;). Odpowiadam też na pytanie w jakiej temperaturze suszyć grzyby. To bardzo ważne, żeby suszone grzyby miały potem dobry smak.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na grzyby suszone
Suszenie na nitkach – naturalnie i niskim kosztem
Tradycyjna metoda, którą pamiętam jeszcze z dawnych lat. Kiedy wreszcie po grzybobraniu wszystkie grzyby były oczyszczone i posegregowane, można było siedzieć z igłą i nitką i nawlekać wszystko na nitkę. Robiliśmy konkursy, czyja będzie dłuższa ;). To najniższy koszt suszenia, bo nie trzeba zużywać dodatkowo prądu. Wystarczy rozwiesić nad grzejnikiem. Ważne, żeby grzyby znalazły się w suchym, lekko przewiewnym miejscu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- świeże grzyby (oczyszczone; polecam nie myć grzybów w wodzie przed suszeniem, żeby niepotrzebnie nie nabrały dodatkowej wilgoci)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Sprzęt
- Mały nożyk
- Igła
- Nitka
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Większe kapelusze grzybów kroję na mniejsze części, wielkości ok, 5×5 cm.
- Na iglę nawlekam podwójną nić. Długość dowolna, ale sugeruję ok. 120 cm. Na końcu zawiązuję duży, gruby supeł.
- Nawlekam grzyby naprzemiennie: kapelusze i nogi (zaczynam od twardej nogi, przez którą trudniej przebije się supeł).Najlepiej nawklekać grzyby tak, żeby nić i to, co już nawleczone, leżało na płaskiej powierzchni.
- Zawiązuję oba końce nici.
- Rozwieszam grzyby w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu (np. nad kaloryferem), w odległości min. 1 m od źródła ciepła.
- Po 3 dniach grzyby powinny być całkowicie suche. Można zdjąć je z nitki i zamknąć w szczelnym, plastikowym lub szklanym pojemniku.
Zaletą tej metody jest brak hałasu, grzyby bezpiecznie ulokowane w jednym miejscu bez możliwości strącenia czy rozgrzucenia oraz piękny zapach, który unosi się po domu w trakcie suszenia :).
Suszenie w suszarce – najszybciej i wygodnie
Są suszarki o różnych pojemnościach i na pewno minusem jest emitowany przez nie szum, ale jeśli macie możliwość wstawić suszarkę do zamkniętego pomieszczenia, to po kilku godzinach suszone grzyby będą gotowe. Ogromna wygoda!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- świeże grzyby (oczyszczone; polecam nie myć grzybów w wodzie przed suszeniem, żeby niepotrzebnie nie nabrały dodatkowej wilgoci)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Sprzęt
- Suszarka do grzybów
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Grzyby układam w suszarce na papierze do pieczenia. Poszczególne kawałki nie powinny mieć ze sobą kontaktu, żeby łatwiej przepływało pomiędzy nimi powietrze i szybciej i bardziej równomiernie schły.
- Nastawiam suszarkę na temperaturę 40 °C i suszę przez 6-8 godzin.Uwaga: jeśli suszarka sugeruje inne ustawienia w instrukcji, trzeba się ich trzymać i zignorować powyższą wskazówkę.
- Ususzone grzyby studzę do temperatury pokojowej. Następnie zamykam w szczelnym, plastikowym lub szklanym pojemniku.
Minus: poza emitowanym szumem suszarka oczywiście również zużywa dodatkowy prąd.
Jak wysuszyć grzyby w piekarniku
Nie opłaca się suszyć grzybów w piekarniku, gdy jest ich mała ilość, chyba że to również mały piekarnik. Duży, o pojemności kilkudziesięciu litrów, to dobre rozwiązanie, gdy uda się zapełnić grzybami kilka poziomów. Czas suszenia potrwa kilka godzin. Dużo jednak zależy od tego, jakie ustawienia oferuje piekarnik (termoobieg). Nie wolno ustawić zbyt wysokiej temperatury, żeby grzyby się nie przypaliły i nie zgorzkniały. Wilgotne powietrze z piekarnika musi co jakiś czas mieć ujście. Tylko wtedy wilgoć z grzybów będzie stopniowo odparowywać.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- świeże grzyby (oczyszczone; polecam nie myć grzybów w wodzie przed suszeniem, żeby niepotrzebnie nie nabrały dodatkowej wilgoci)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Sprzęt
- Piekarnik
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na temperaturę 30-50 °C (z termoobiegiem). Polecam na początek niższą temperaturę i obserwację, czy grzyby nie suszą się zbyt szybko. To bardzo ważne, zwłaszcza jeśli są ułożone na blaszce.
- Układam grzyby na kratce lub blaszce (kratka jest lepszym rozwiązaniem ze względu na dostęp powietrza do grzybów od spodu) wyłożonej papierem do pieczenia.Pomiędzy grzybami powinny być odstępy, żeby swobodnie krążyło wokół nich powietrze.
- Suszę grzyby przez 1 godzinę w zamkniętym piekarniku. Następnie otwieram i wietrzę piekarnik, wycierając suchą ściereczką całą nagromadzoną wilgoć.Grzyby w tym czasie są wyjęte z piekarnika i przykryte papierowymi ręcznikami.
- Obracam grzyby spodem do góry i wkładam do piekarnika na kolejną godzinę.Powtarzam czynności do całkowitego ususzenia grzybów.
- Studzę grzyby do temperatury pokojowej. Następnie zamykam w szczelnych pojemnikach plastikowych lub szklanych.
Piekarnik to dobra metoda, gdy grzybów jest sporo i niekoniecznie chcemy mieć je rozłożone na wszystkich grzejnikach w całym domu. Oraz wówczas, gdy jest jeszcze na tyle ciepło na zewnątrz, że nie korzystamy z ogrzewania. I oczywiście gdy nie posiadamy suszarki.
A jaki jest Wasz ulubiony sposób na suszenie grzybów? Dajcie koniecznie znać w komentarzach :).