Jak ugotować bataty krok po kroku i w jaki sposób najlepiej? Od czasu do czasu słyszę to pytanie, kiedy wybieram słodkie ziemniaki w sklepie i obok mnie stoi osoba, która jeszcze ich nie próbowała. Miłośników ich delikatnego, słodkawego smaku cały czas przybywa. I dobrze, bo są smaczne i bogate w beta-karoten! Czas gotowania batatów zależy od ich wielkości i sposobu obróbki termicznej, ale cała procedura jest oczywiście prosta. Pokażę Wam dzisiaj moje trzy sposoby na bataty gotowane: obrane, w mundurkach, na parze i w kuchence mikrofalowej. Ciekawa jestem, który okaże się dla Was najwygodniejszy.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na bataty
Są różne odmiany batatów o innym kolorze (niektóre żółte, inne białe, jeszcze inne cudownie pomarańczowe), ale czas gotowania pozostaje ten sam i zależy głównie od ich wielkości. Im większe kawałki, tym dłużej trzeba gotować. To oczywiste ;). Dlatego jeśli zależy Wam na czasie, obierzcie słodkie ziemniaki i pokrójcie w kostkę. Z kolei te gotowane w mundurkach będą wymagały dłuższego czasu obróbki cieplnej. Za to potem o wiele prościej i przyjemniej będzie je obrać.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg batatów (umyte, obrane, z usuniętymi oczkami, opłukane w zimnej wodzie, opcjonalnie pokrojone na mniejsze kawałki; można też zostawić skórkę i nie kroić na mniejsze kawałki, ale wydłuży to czas gotowania)
- 1 łyżeczka soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Można też przekroić każdy słodki ziemniak, po wyszorowaniu jego skórki pod wodą, na 2-3 części. I gotować w ten sposób, a potem obierać. To moja ulubiona metoda :).
- Duże bataty (powyżej 15 cm długości) mogą wymagać dłuższego czasu gotowania niż 20 minut, zwłaszcza gdy będą gotowane w całości.
- Bataty zalane wrzątkiem stracą mniej wartości odżywczych w trakcie gotowania. Z kolei te wkładane do zimnej wody ugotują się bardziej równomiernie.
- Najwięcej wartości odżywczych uda się zatrzymać w batatach gotowanych w mundurkach (bez obierania).
- Bataty, które mają być wykorzystane na zimno (np. do sałatki) odcedzam na durszlaku i przelewam zimną wodą. Można też zanurzyć je w misce z wodą i kostkami lodu.
Jak zrobić
- Obrane bataty (lub takie w mundurkach) wkładam do garnka do ok. ¾ jego wysokości i zalewam wodą (zimną lub wrzątkiem), ok. 2,5-5 cm powyżej ich powierzchni. Dosypuję sól.
- Zagotowuję całość na dużym ogniu, następnie zmniejszam moc palnika tak, żeby woda delikatnie bulgotała. Gotuję bez przykrycia (gotowane pod przykryciem mogą się łatwiej rozpaść).Czas gotowania: 10-20 minut, w zależności od wielkości kawałków batatów, ich odmiany oraz początkowej temperatury wody.
- Po 5 minutach sprawdzam miękkość batatów za pomocą noża, widelca lub drewnianego patyczka do szaszłyków. Powinny łatwo i płynnie dać się wbić do samego środka.Bataty pokrojone na mniejsze kawałki (kostka o boku 2-3 cm) ugotują się szybciej niż te większe, pozostawione w całości.Mniejsze kawałki, ugotowane szybciej, można wyjąć z garnka wcześniej, a duże pozostawić do dalszego gotowania.
- Odcedzam ugotowane bataty na durszlaku, zostawiając je przez chwilę do odparowania znajdującej się na ich powierzchni wody.
- Serwuję gorące słodkie ziemniaki z dodatkiem masła lub ulubionego sosu lub wykorzystuję do dalszej obróbki, zgodnie z przepisem na konkretne danie.
Wartości odżywcze
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg batatów (obrane, z usuniętymi oczkami, opłukane w zimnej wodzie, opcjonalnie pokrojone na mniejsze kawałki lub w całe, w mundurkach, umyte)
- ½ łyżeczki soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Na dno garnka, w którym będą gotowane ziemniaki, wlewam wrzątek i wkładam wkładkę do gotowania na parze lub durszlak.
- Ziemniaki wkładam do garnka na wkładkę/durszlak, obsypuję solą (jeśli są obrane) i przykrywam.
- Gotuję na parze na niewielkim lub średnim ogniu (woda powinna mocno parować, ale nie musi intensywnie wrzeć na całej powierzchni) przez ok. 10-25 minut.Bataty pokrojone na małe kawałki ugotują się szybciej od tych dużych.Mniejsze kawałki, ugotowane szybciej, można wyjąć z garnka wcześniej, a duże pozostawić do dalszego gotowania.
- Odcedzam bataty z wody, która skropliła się na ich powierzchni podczas gotowania na parze (można osuszyć je ściereczką lub papierowym ręcznikiem) i zostawiam jeszcze przez chwilę na durszlaku.
Wartości odżywcze
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g batatów (obrane, z usuniętymi oczkami, opłukane w zimnej wodzie, opcjonalnie pokrojone na mniejsze kawałki lub w mundurkach, umyte)
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Sprzęt
- Kuchenka mikrofalowa
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Bataty umieszczam w jednej warstwie w naczyniu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej.Muszą być jednakowej wielkości, żeby ugotowały się w tym samym czasie.
- Oblewam słodkie ziemniaki kilkoma łyżkami wody, przykrywam naczynie folią przeznaczoną do kuchenek mikrofalowych lub pokrywką do mikrofali i na wysokiej mocy gotuję przez ok. 5-10 minut (mniejsze, w kawałkach ugotują się szybciej niż większe).
- Po ugotowaniu odstawiam bataty na ok. 1-2 minuty i dopiero po tym czasie wyjmuję z naczynia/rozwijam z folii i odcedzam.
Wartości odżywcze
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, która metoda jest dla Was najwygodniejsza! W jakiej potrawie najbardziej Wam smakują słodkie ziemniaki?
Nie wiem czy dałoby się pozbawić batatów słodkiego smaku? Już dawno odeszłam od słodyczy i razi mnie słodki smak. Jak go wyeliminować z batatów. Odpowie mi ktoś?
Bataty długo uważałam za jakieś dziwactwo… Naprawdę. Aż nie spróbowałam… nawet Pani nie wie, jak mi głupio przed samą sobą, że latami się wzbraniałam. Teraz bez batatów przynajmniej raz w tygodniu nie wytrzymam 🙂