Jak ugotować kaszę bulgur krok po kroku i ile minut trwa czas gotowania kaszy bulgur? Odpowiem dziś na te pytania i pokażę, jak powinna wyglądać gotowana kasza bulgur. To bardzo pożywna kasza pszenna wykorzystywana powszechnie w kuchni tureckiej oraz na Bliskim Wschodzie. Spotkacie ją w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. To, jak długo gotować bulgur, będzie zależeć od grubości ziaren. A gotowa kasza świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs oraz ryb i warzyw, albo jako składnik pożywnych sałatek.
Zobacz też: Najlepsze przepisy z kaszą bulgur
Gotowana kasza bulgur jest sypka i bardzo pożywna. Bardzo dobrze wypełnia żołądek, zwłaszcza w połączeniu z warzywami. Można polać ją ulubionym sosem lub wymieszać z daniem jednogarnkowym. Jest doskonałym zamiennikiem ryżu wszędzie tam, gdzie nie jest wymagany dodatek jego kleistej papki. Jeśli chcecie zrobić z nią sałatkę, obowiązkowo na pierwszym miejscu postawcie na tabbouleh!
Bulgur na gorąco lub po wystudzeniu
Po ugotowaniu i wyprażeniu na sypko w przykrytym garnku zdjętym z ognia kaszę można serwować na gorąco. Jeśli jednak chcecie podać ją na zimno, polecam rozłożyć płasko na dużym talerzu lub blaszce z piekarnika i zostawić w pokojowej temperaturze. Dzięki temu będzie potem nadal sypka.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka kaszy bulgur (drobne, średnie lub grube ziarna)
- 1½ szklanki wody
- 1 łyżeczka oliwy (extra vergine)
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Zagotowuję wodę z solą. Następnie dodaję olej.
- Bulgur wsypuję do garnka z wodą i delikatnie mieszam. Przykrywam i zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie bulgotała.
- Gotuję na wolnym ogniu. Czas gotowania:- drobnoziarnista: 8 minut- średnioziarnista: 12 minut- gruboziarnista: 16 minut
- Zdejmuję z ognia i zostawiam pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
- Mieszam delikatnie bulgur za pomocą widelca i serwuję na gorąco lub schładzam i wykorzystuję np. jako składnik innych potraw.
Wartości odżywcze
Apetyczne ziarna w ciemnobeżowym kolorze. Ale jeśli macie ochotę, możecie dosypać do gotowania odrobinę kurkumy i kasza bulgur nabierze pięknej, żółtej barwy!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, z czym najchętniej jadacie kaszę bulgur oraz jak Wam smakuje! Lepsza od ryżu i innych kasz?