Kanapka z awokado na śniadanie gości regularnie na moim talerzu. Proste przepisy to najlepsze przepisy, a ten właśnie taki jest. Nigella Lawson wywołała parę lat temu oburzenie, pokazując w brytyjskiej telewizji publicznej, jak zrobić kanapkę z awokado. Rozsmarowała owoc na toście, a Brytyjczycy zarzucili jej, że nie za to płacą abonament ;). Zaryzykuję i ja i kanapka z awokado też zagości na moim blogu. Przygotujcie ją z ulubionego pieczywa. Zróbcie tosty i wykorzystajcie dojrzały owoc. Zjedzcie pyszne śniadanie lub kolację.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadanie
Od pewnego czasu w mediach zwraca się uwagę na kwestie etyczne związane ze spożyciem awokado. Popularność i wzrost zapotrzebowania sprawił, że w najbiedniejszych regionach wycina się drzewa, żeby przygotować grunt pod uprawę awokado. Dlatego warto sprawdzać, czy przypadkiem nie kupuje się awokado z takich właśnie terenów, gdzie niszczona jest przyroda i nisko opłaca się pracowników.
Dobrze się temu przyjrzeć i kupować ze sprawdzonego źródła, bo awokado jest korzystne dla zdrowia i warto zjadać 1-2 sztuki tygodniowo. Niektórzy twierdzą, że połówkę każdego dnia, ale uważam, że jest mnóstwo zdrowych, roślinnych tłuszczów, które również powinny się znaleźć w codziennym jadłospisie i ta 1-2 sztuki w tygodniu w zupełności wystarczą.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 kromki chleba (może być tostowany i posmarowany cieniutko odrobiną masła lub skropiony oliwą)
- 1 awokado (obrane ze skórki)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; można zastąpić kawałkiem imbiru)
- 4 plastry wędzonego łososia (opcjonalnie; można zastąpić ulubioną wędliną)
- 1 garść listków młodego szpinaku, sałaty lub rukoli (opcjonalnie)
- 4 plastry pomidora (opcjonalnie; malinowy, dojrzały)
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka tymianku, rozmarynu, bazylii lub mieszanki ziół prowansalskich (świeże lub suszone zioła)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Nacieram delikatnie kromki czosnkiem lub imbirem.
- Awokado rozgniatam widelcem na pastę, dodając sok z cytryny i szczyptę soli oraz pieprzu.
- Na kromkach chleba układam pomidor, łososia/wędlinę oraz pastę z awokado
- Posypuję ziołami i serwuję.
Wartości odżywcze