Kapusta zasmażana z kminkiem jest kolejną wariacją na temat białej kapusty, która świetnie sprawdza się, czy to na surowo, czy po ugotowaniu, czy w formie kiszonej, jako dodatek do obiadu. Dodatek kminku do kapusty to jedno z popularniejszych połączeń przyprawa-warzywo, chociaż zapewne wielu z Was trudno będzie się do niego przekonać i wybierzecie klasyczną kapustę zasmażaną lub kapustę zasmażaną z pomidorami.
Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kapusta
- 1 główka białej kapusty (mała, bez głąba i zewnętrznych, zepsutych liści, poszatkowana)
- 1 jabłko (duże, obrane, pokrojone w kostkę lub cienkie plastry)
- 1-2 łyżki kminku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym)
Do zasmażki
- 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
- 2 łyżki mąki (pszenna lub kukurydziana)
- 2 łyżki masła (w wersji wegańskiej można zastąpić olejem roślinnym)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Kapustę zalewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem przez ok. 20 minut. Młodą kapustkę można dusić krócej: 10 minut lub po prostu od razu wrzucić na patelnię, wcześniej przygotowując zasmażkę.
- Do ugotowanej kapusty dodaję jabłko i przykrywam garnek (jabłko zmięknie pod wpływem wysokiej temperatury w garnku).
- Na patelni szklę cebulę na roztopionym maśle.
- Cebulę zasypuję mąką i zasmażam do delikatnego zrumienienia, cały czas mieszając.
- Rozprowadzam zasmażkę zimną wodą, wywarem warzywnym lub wodą odciśniętą z kapusty i dokładnie mieszam.
- Do rozrzedzonej zasmażki dodaję kapustę i smażę całość jeszcze chwilę, doprawiając do smaku solą, cukrem, pieprzem i kminkiem, opcjonalnie dodając odrobinę octu lub soku z cytryny.
Kapusta rewelacyjna! Dziękuję za przepis!
Dzięki za skorzystanie :).
To prawda, kminek jest bardzo dobry na zapobieganie wzdęciom lub zwalczanie ich :).
Też kiedyś nie lubiłam, a już zwłaszcza w chlebie. Na szczęście z czasem zmieniłam zdanie ;))).
Bleee nienawidzę kminku. Ale można kupić mielony i jego nie czuć. A podobno w połączeniu z kapustą sprawia, że kapusta nie powoduje wzdęć:)
tak, tak koniecznie kotlecik;) ja też za kminkiem nie przepadam
A ja nadal nie mogę przekonać sie do kminku ale kapustka pyyycha! 🙂