Pamiętam czasy, kiedy w polskich domach nie było jeszcze grilla, a latem, na podwórku, rozpalało się ogniska lub stawiało rożno. Młodzi rodzice, czasem w towarzystwie dziadków, zawsze wśród znajomych, piekli nad ogniem nadziane na kije kiełbaski, a w popiele czekały zakopane ziemniaki, najlepsze – z ogniska, które po ostudzeniu przekrawało się na pół i zjadało z solą, brudząc się przy tym niemiłosiernie czarną, zwęgloną skórką. Wtedy jeszcze nikomu z nas nie była znana potrawa, na którą Was dziś zaproszę: karkówka z grilla.
Zobacz też: Więcej prostych przepisów
Dziś takie ogniska to rzadkość, a ich miejsce zastąpiły grille, na których grillujemy kiełbasę, a zaraz po niej największą popularnością cieszy się karkówka z grilla. Można przygotowywać ją na wiele sposobów, wybierając swoje ulubione przyprawy, a w mojej rodzinie preferujemy klasyczny sposób jej grillowania. Ciekawa jestem jak Wy ją zrobicie – wykorzystacie moją recepturę czy dodacie coś od siebie?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg karkówki (pokrojona w niezbyt grube plastry, delikatnie roztłuczona)
- 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- suszony majeranek lub tymianek
- słodka lub ostra papryka albo chili w proszku
- imbir w proszku (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Karkówkę (każdy plaster z osobna) nacieramy dokładnie czosnkiem, przyprawami i ziołami.
- Mięso przekładamy do miski, zalewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i ugniatamy tak, żeby dokładnie rozprowadzić ją po wszystkich plastrach karkówki.
- Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę, chociaż najlepsza karkówka to taka, która marynowała się przez całą noc.
- Na 1 godzinę przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki.
- Układamy plastry karkówki na żeberkach grilla lub tacce i grillujemy przez ok. 10-15 minut (mięso powinno być brązowe i rumiane, ale nie może być spalone i twarde), w połowie grillowania obracając mięso.
- Najlepiej grillować karkówkę pod przykryciem, na grillu z pokrywką, co zapobiegnie jej wysuszeniu. Jeśli nie mamy grilla z pokrywką, można grillować karkówkę zawiniętą w folię aluminiową, a pod koniec grillowania odwinąć i zrumienić lub trzymać na żeberkach albo tacce bez przykrycia czy zawijania i podlewać co kilka minut piwem.
- Karkówkę podajemy z chlebem, ulubioną sałatką i, opcjonalnie, z dodatkowym sosem.
Mięsny jeż, mięsny jeż… 😛
[..YouTube..] Mięsny jeż, mięsny jeż… 😛
Zdziwisz się, bo to właśnie takie przepisy są najczęściej wyszukiwane :).
[..YouTube..] Zdziwisz się, bo to właśnie takie przepisy są najczęściej wyszukiwane :).
kto nie słyszał o ziemniakach z popiołu ? LOL
[..YouTube..] kto nie słyszał o ziemniakach z popiołu ? LOL
Ach, zjadłoby się kawałek takiego mięsa 🙂
Znam tę metodę, tak się dawniej piekło ziemniaki z ogniska :).
[..YouTube..] Znam tę metodę, tak się dawniej piekło ziemniaki z ogniska :).
tak w popiole ale nie obieraj ziemniaków
[..YouTube..] tak w popiole ale nie obieraj ziemniaków
[..YouTube..] tak w popiole ale nie obieraj ziemniaków
No ! nie wiem czy ziemniaki ze smoły to dobry pomysł ! hłe hłe
[..YouTube..] No ! nie wiem czy ziemniaki ze smoły to dobry pomysł ! hłe hłe
[..YouTube..] No ! nie wiem czy ziemniaki ze smoły to dobry pomysł ! hłe hłe
dodawaj kochana takie filmy wcześniej bo jest 22 a ja mam ochote na karkówkę z grilla! 🙂
[..YouTube..] dodawaj kochana takie filmy wcześniej bo jest 22 a ja mam ochote na karkówkę z grilla! 🙂
Do tej klasycznej marynaty dodaję jeszcze chlust czerwonego wina stołowego lub wytrawnego.Tak przygotowane mięsko jest kruche i soczyste . Pozdrawiam serdecznie Ludka
Wino albo piwo, no jasne :).
Przymierzam się do steków i ziemniaków, może uda się w przyszły weekend jak będzie pogoda, ale w smole? Może masz na myśli popiół? 🙂
[..YouTube..] Przymierzam się do steków i ziemniaków, może uda się w przyszły weekend jak będzie pogoda, ale w smole? Może masz na myśli popiół? 🙂
a zrobisz też steka przepis taki tadycyjny z usa i ziemniaki ale w smole spróbuj i załatkę do tego
[..YouTube..] a zrobisz też steka przepis taki tadycyjny z usa i ziemniaki ale w smole spróbuj i załatkę do tego
[..YouTube..] a zrobisz też steka przepis taki tadycyjny z usa i ziemniaki ale w smole spróbuj i załatkę do tego
Super! Sezon grillowy rozpoczęty, więc czekam na więcej przepisów! 🙂