fbpx
Czytasz właśnie
Karp duszony

Karp duszony

  • z cebulą i masłem
  • duszony w śmietanie lub jogurcie naturalnym
  • podany z gotowanymi warzywami
Karp duszony w śmietanie

Karp duszony to doskonała alternatywa na kolację wigilijną dla karpia smażonego. Duszony karp w śmietanie jest bardzo smaczny i przygotowuję go bez skórki. Potem podaję z gotowanymi warzywami, na przykład ziemniakami i marchewką. Tym z Was, którzy do tej ryby, mimo wszystko, nie mogą się przekonać, proponuję wypróbowanie tego dania w wersji z dorszem, szczupakiem lub sandaczem. Karpia można udusić w wywarze lub w śmietanie i delikatnie zagęścić zasmażką lub zredukować sos na wolnym ogniu. Bez zasmażki będzie lżejszy, co jest istotne dla tych z Was, którzy chcieliby, żeby na stole zagościł karp bez smażenia. Zobaczcie przepis na karpia duszonego – jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Karp duszony to ciekawa propozycja dla tych, którzy nie mogą lub nie powinni, ze względów zdrowotnych, jeść ryb smażonych na tłuszczu, w panierce. Jeśli wykorzystacie rybę z dobrego źródła, z pewnością nie będzie w niej czuć mułu. Za to w połączeniu z lekko kwaśnym sosem śmietankowym nabierze lekko wyrazistego smaku.

Przepis na karpia duszonego

Zamiast w śmietanie, można udusić go w jogurcie naturalnym. To z pewnością znacznie obniży kaloryczność całego dania i zmniejszy jego tłustość. Białe mięso ryby w sosie, a do tego gotowane ziemniaki i marchewka. Łagodna ryba i warzywa oraz lekko kwaśny sos.

Karp duszony w śmietanie

Karp duszony

Lekki karp duszony, bez panierki i bez smażenia czyli duszony karp w śmietanie lub jogurcie naturalnym.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: duszony karp, karp duszony
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 361kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg filetów lub dzwonek karpia
  • 2 cebule (utarte na tarce o drobnych oczkach)
  • 50 g masła (¼ kostki; można zastąpić 4 łyżkami masła klarowanego)
  • ½ szklanki śmietany (12-18% tłuszczu; można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 1 cytryna
  • sól, biały pieprz
  • 4 łyżki białej zasmażki 1. stopnia (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

W wersji bez zasmażki, z dodatkiem jogurtu naturalnego zamiast śmietany oraz na mniejszej ilości masła (lub po ugotowaniu karpia z cebulą na parze), danie można zaserwować osobom z wrzodami żołądka.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Zasmażka – przepis

Jak zrobić

  • Dzwonka karpia lub porcjowane filety nacieram solą i pieprzem i układam w garnku lub na głębokiej patelni na rozgrzanym maśle.
  • Posypuję rybę cebulą i duszę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez ok. 20 minut.
  • Do garnka dolewam śmietanę i sok wyciśnięty z cytryny. Zagotowuję.
  • Zasmażkę mieszam z wodą lub wywarem warzywnym i wlewam do garnka (jeśli śmietana jest wystarczająco gęsta, można zrezygnować z dodawania zasmażki). Delikatnie potrząsam, żeby sos wymieszał się z rybą.
  • Duszę całość przez ok. 5 minut, przekładam na talerze i podaję.

Wartości odżywcze

Serving: 180g | Kalorie: 361kcal (18%) | Carbohydrates: 9g (3%) | Białko: 31g (62%) | Fat: 21g (32%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 139mg (46%) | Sód: 193mg (8%) | Potas: 667mg (19%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 380IU (8%) | Witamina C: 15.1mg (18%) | Wapń: 107mg (11%) | Żelazo: 2.5mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Chcę być z Wami szczera i powiem, że dla mnie najsmaczniejszy ze wszystkich jest smażony w panierce. Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt.

Karp duszony przepis

Natomiast nie przewiduję również takiej sytuacji, w której ktoś z domowników lub gości poszukujących delikatniejszej ryby nie znajdzie niczego dla siebie. W końcu na Wigilię przygotowuje się tak dużo potraw, że można pokusić się o zrobienie dania na specjalne zamówienie. Zgodzicie się?

Karp duszony w śmietanie
Karp duszony w śmietanie

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy i u Was pojawi się taka duszona ryba ze śmietaną. Jak wrażenia smakowe? Który karp najlepszy?

3 komentarze
  • Ja na szczęście też, ale już kilka osób prosiło mnie o wersje potraw np. dla „wrzodowców” i od nowego roku trzeba będzie się za to zabrać :).

  • no tak:) są niestety biedni ..chorzy…trzeba o nich zadbać:))) dla nich są wersje light:))) czyli ryba na parze:)))

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom