Lubię dania proste i sycące, do których przygotowania wystarczy parę prostych składników. Takie, które rozgrzeją mnie w chłodne dni lub maksymalnie skrócą czas przebywania w kuchni, gdy jest cieplej. Tzw. comfort food. Potrawy często podobne do siebie w wielu regionach całego świata. Może nie posiadają identycznego składu, za to zbliżone cechy. Niektórzy mówią, że mączne kluski charakterystyczne dla niemieckiej i austriackiej kuchni kuchni to makaron spätzle, przygotowany z mąki pszennej, wody, soli, jajek i oleju. W kuchni polskiej to kluski lane, których odpowiednik można też spotkać w Czechach. Dlatego käsespätzle z serem to międzynarodowe danie w wielu odsłonach i przybliżę Wam dziś jedną z najprostszych.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na łatwy obiad
Gotowane kluski, zapieczone z serem, z dodatkiem karmelizowanej cebuli i natki pietruszki. Prosta i pożywna potrawa, która dzięki świeżej naci dostarcza też sporej dawki witaminy C. Idealna nie tylko na zimę. Jeśli przyjrzeć się jej składowi, łatwo zauważyć, że również w kuchni polskiej jadamy makaron z serem. Takie danie można też spotkać w Czechach, Austrii, Szwajcarii, a nawet w USA, gdzie mówi się na niego mac and cheese. Lubimy kluski w tej części świata, nie tylko we Włoszech!
Pieczone kluski z serem – przepis na łatwy obiad
Można przygotować spätzle samodzielnie lub kupić gotowe – polecam, jak w przypadku wszystkich makaronów, wybierać te ugotowane, zapakowane próżniowo i przechowywane w lodówce. Koniecznie dobre sery – najwyższej jakości składniki w przepisach o prostym składzie to warunek konieczny uzyskania idealnego smaku. Do tego świeża natka pietruszki pokrojona ceramicznym nożem i karmelizowana na maśle cebulka. To wszystko, käsespätzle – pieczone kluski z serem upieką się same :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 600 g klusek spätzle (ważone po ugotowaniu)
- 300 g sera żółtego emmentaler i/lub gruyere (starty na tarce o grubych oczkach)
- 6 łyżek masła
- 2 spore cebule (drobno pokrojone)
- ½ łyżeczki soli
- ½ pęczka natki pietruszki
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 200 st. C (przypiekanie od góry).
- Na najmniejszym ogniu roztapiam masło na patelni.
- Na masło wrzucam pokrojoną cebulę, solę i delikatnie, dokładnie mieszam. Zostawiam do skarmelizowania na malutkim ogniu, przez 20 minut.
- Na dnie patelni żeliwnej lub naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem układam kluski wymieszanej ze startym serem.
- Wstawiam do piekarnika na kilkanaście minut, do rozpuszczenia sera i zapieczenia brzegów.
- Podaję zapiekankę ze skarmelizowaną cebulą i natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy i Wy lubicie kluski, makarony. Trochę się im w ostatnim czasie oberwało, kiedy nastała moda na bezglutenowe potrawy. Pamiętajcie, że warto je jadać! Oczywiście nie codziennie, bo każdy powinien mieć zróżnicowaną dietę. Oprócz klusek w jadłospisie powinny się też znaleźć kasze czy ryż, a przede wszystkim – warzywa! Dajcie znać, czy takie zapiekane kluski z serem, z karmelizowaną cebulą i natką pietruszki Wam posmakowały :).