Można przygotować kefir kokosowy na grzybku kefirowym, sprawdziłam to! Uzyskałam doskonały napój kefirowy bez mleka. Gdyby nie fakt, że mój grzybek wcześniej rozmnażałam w zwykłym mleku krowim, mogłabym powiedzieć, że jest to wegański kefir kokosowy. Ma doskonały smak, a najlepszy jest oczywiście na bazie tłustego mleka kokosowego, bez konserwantów i innych niepotrzebnych dodatków.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na mleko roślinne
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 ml mleka kokosowego (naturalne, bez zagęstników i konserwantów oraz innych dodatków)
- 1 łyżka ziaren kefirowych (grzybka)
- 1 łyżeczka cukru białego lub kokosowego (opcjonalnie; mleko krowie zawiera laktozę, dzięki której następuje fermentacja; w mleku kokosowym można wspomóc się dodatkiem cukru, żeby fermentacja zachodziła szybciej, a grzybek łatwiej się namnażał)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Grzybek nie może mieć kontaktu z metalem (w tym np. z wewnętrzną warstwą kartonu na mleko). Polecam stosować czyste, szklane i plastikowe naczynia oraz łyżeczki. Drewno co prawda nie niszczy grzybka, ale tutaj łatwiej o wpuszczenie do kefiru obcych bakterii, co może niekorzystnie wpłynąć na kefirowy szczep.
- Można zamrozić grzybek dokładnie wypłukany z mleka. Po rozmrożeniu znów będzie nadawać się do robienia kefiru.
- Z biegiem czasu grzybek będzie się namnażać, więc na bieżąco warto go rozdawać innym lub mrozić jego zapas, na wypadek gdyby z jakiegoś powodu aktualnie używany stracił swoje właściwości lub uległ zniszczeniu.
- Gotowy kefir można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Jak zrobić
- Ziarna grzybka bardzo dokładnie opłukuję na plastikowym sitku pod zimną wodą.
- Wkładam ziarna do butelki z mlekiem i cukrem.Można włożyć ziarna bezpośrednio do mleka, ale potem cały gotowy kefir trzeba będzie powoli przelać przez sitko, żeby go odcedzić.Można włożyć ziarna do mleka na sitku lub zawinięte w wyjałowioną gazę, żeby były całkowicie zanurzone w mleku. Wtedy będzie potrzebna miseczka lub wąskie, ale wysokie naczynie.Butelkę trzeba zakręcić, ale nie może być zakręcona szczelnie. W czasie fermentacji wytwarzają się gazy, które muszą mieć swobodne ujście z butelki.Miseczkę można przykryć pokrywką.
- Zostawiam naczynie z kefirem w ciepłym, ale nie gorącym miejscu. Z dala od przeciągów, z dala od bezpośredniego nasłonecznienia. Kilka razy dziennie delikatnie wstrząsam naczyniem, żeby wymieszać i odgazować fermentujące mleko.
- Po 24 godzinach kefir jest gotowy, jednak najlepszych właściwości nabierze po 3 dobach od wymieszania ziaren z mlekiem.
- Z gotowego kefiru odcedzam ziarna. Przepłukuję w zimnej wodzie na sitku i rozpoczynam produkcję kolejnego kefiru lub zalewam niewielką ilością mleka kokosowego i odstawiam do lodówki, gdzie może w takiej formie stać do 7 dni. Po tym czasie należy go wykorzystać do produkcji kefiru lub znów dokładnie wypłukać i zalać świeżym mlekiem w celu dalszego przechowywania w lodówce.