Choć w oryginale powinien być z pomidorów, spróbujcie zrobić ketchup z papryki, ekspresowy! Wystarczy jeden składnik w najprostszej wersji: słodka, podłużna papryka czerwona. Ale nie zaszkodzi mu kilka dodatków dla wydobycia głębi smaku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 5 papryk czerwonych podłużnych (słodkie; upieczone w piekarniku nagrzanym do 200 °C (termoobieg) przez ok. 30 minut, następnie obrane ze skórek i odciśnięte na sitku (sok zachowany!))
- ½ cebuli (opcjonalnie; mała, pokrojona w talarki lub półksiężyce)
- ½ łyżeczki gorczycy (opcjonalnie)
- 1 szczypta chili albo ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki octu
- 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę szklę na oliwie.
- Do miękkiej cebuli dodaję gorczycę i chili. Posypuję solą. Podsmażam całość na średnim ogniu.
- Kiedy przyprawy zaczną mocno pachnieć, przekładam całość do blendera. Dodaję paprykę.
- Miksuję całość na gładką masę. W razie potrzeby konsystencję reguluję sokiem odciśniętym z papryki po upieczeniu.
- Przelewam do wyparzonego słoika, zakręcam i pasteryzuję. Można też wykorzystać ketchup paprykowy od razu po zmiksowaniu.