Podobnie jak kalafior, można przygotować kiszone brokuły, zamknięte w słoiku, o kolorze przypominającym ogórki po kiszeniu, choć nieco innym zapachu. Może mniej dekoracyjne niż kiszony kalafior, za to smaczne i zdrowe, a gdy zechcemy pochwalić się nietypowymi kiszonkami, to te z brokułów na pewno zaskoczą wszystkich, którym w trakcie imprezy zaserwujemy je jako zakąskę do wódki.
Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki
Kiszone brokuły robię tak samo jak ogórki. To najprostszy sposób, choć brakuje mi listków winogron i wiśni, które zawsze dodawałyśmy do kiszonek z mamą, kiedy cała nasza rodzina zasiadała latem przy wielkich zapasach, które zamykaliśmy w słoikach. Chrzan i czosnek, a do tego suszony koper. Tak musi być! Kolor też się zgadza, a jeśli Wasze brokuły będą z listkami, nie wyrzucajcie ich! One też nadają się do ukiszenia i są bogate w witaminę A. Polecam spróbować, a potem otworzyć sobie taki słoik do niedzielnego obiadu lub na jesienną czy zimową imprezę w gronie znajomych, gdy pogoda sprawia, że nikt nie ma siły i chęci snucia się po barach z przekąskami na mieście, ale każdy chętnie skosztowałby czegoś kwaśnego do czystego alkoholu lub tatara.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zawartość
- 1 kg różyczek brokuła (umyty, bez grubego trzonu - można go wykorzystać w innym celu, np. do ugotowania wywaru warzywnego)
- 4-6 ząbków czosnku (obrany ze skórki)
- 1 korzeń chrzanu (obrany, pokrojony w słupki)
- 2 gałązki kopru z nasionami (podsuszone lub suche; nie mogą być świeżo zerwane; można zastąpić 4 łyżkami suszonego koperku lub tymianku)
Zalewa
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie; dodatek cukru sprawia, że brokuł może stać dłużej w słoiku i nadmiernie nie skwaśnieje, delikatnie go również utwardza)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
UWAGA: Pasteryzacja niszczy sporą część witamin i innych korzystnych składników wytworzonych w czasie kiszenia, ale umożliwia przechowywanie brokułów w pokojowej temperaturze. Ja wolę niepasteryzowane :).
Jak zrobić
- Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układam połamane gałązki kopru.
- W słoikach dość ciasno upycham brokuł.
- W wolne miejsce pomiędzy kawałkami brokuła wkładam cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz całe główki czosnku (po 2-3 sztuki).
- Składniki na zalewę zagotowuję.
- Zalewamy brokuł gorącą zalewą tak, żeby był całkowicie przykryty.
- Zamykam słoiki i odstawiam do ukiszenia.
- Po ok. 5-7 dniach kiszone brokuły będą gotowe. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
Dziękuję bardzo za przepisy na kiszonki, dopiero od roku zaczełam robić coś więcej niż ogórki kiszone. A tu tyle możliwości i wspaniałych przepisów. Jak zawsze ważne są szczegóły.