Choć przygotowywało się je już dawno, moda na kiszone buraki nastała w ciągu ostatnich dwóch lat. I dobrze, bo są bardzo korzystne dla zdrowia, podobnie jak inne kiszonki.
Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki
Buraki kiszone świetnie wpływają na poprawę odporności organizmu, dzięki zawartości witaminy C i naturalnych probiotyków, które pomagają utrzymać właściwy poziom mikroflory bakteryjnej w jelitach. Kiszone buraki ułatwiają zwalczanie infekcji i regulują ciśnienie krwi.
Kiszone buraki dobre na wszystko?
To polskie, rodzime buraki, które od lat jedliśmy na naszej szerokości geograficznej, dlatego w sezonie jesienno-zimowym taka kiszonka sprawdzi się lepiej niż egzotyczne owoce z importu. W erze mody na zagraniczne składniki, na szczęście, nie zapomnieliśmy o tym, co dobrego ma do zaoferowania polska kuchnia. To, co ważne, to wypijanie zalewy czyli soku z kiszonych buraków, który, oprócz witaminy C, zawiera też bardzo dużo witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu i wszystkich jego układów. Dzięki kulturom bakterii kwasu mlekowego kiszone buraki i sok ułatwiają trawienie i korzystnie wpływają na pracę jelit. Dodatkowo zawierają żelazo, magnez i potas, dzięki czemu pozwalają m. in. utrzymać właściwy poziom hemoglobiny we krwi, zapobiegając anemii.
Przypominałam już o tym przy wpisie o samym soku, ale warto wspomnieć raz jeszcze. Choć bardzo zdrowe i korzystne dla organizmu człowieka, buraki kiszone nie są cudownym lekiem na wszystko, który będzie działać cuda i „rozgrzeszy” tych, którzy niezdrowo się odżywiają na co dzień.
Żeby skutecznie działały, należy je wprowadzać do posiłków jako element jadłospisu bogatego w warzywa i kasze oraz roślinne, naturalne tłuszcze czyli zrównoważonej, zdrowej diety. Kiedy jedzenie będzie ubogie w warzywa i kasze, a bogate w mięso, nasycone tłuszcze zwierzęce i nadmiar produktów mlecznych, żadne kiszone buraki, kurkuma i soki z cytryn nie pomogą. Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zawartość
- 1 kg buraków (obrane ze skórek, pokrojone w cienkie plastry)
- 4-6 ząbków czosnku (pokrojony na plasterki lub drobno)
- ½ cebuli (pokrojona w talarki)
- 4 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 8 goździków
Zalewa
- 1 łyżka soli
- 1 l wody
- 1 łyżeczka cukru
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Można pominąć dodatek 1 łyżeczki cukru w zalewie, dokładając do każdego słoika po ½ słodkiego, dojrzałego, obranego ze skórki jabłka.
- Kiszenie buraków można przyspieszyć, dodając do wystudzonej zalewy po 1 łyżce sfermentowanej zalewy z innych, przygotowanych wcześniej kiszonek.
- Buraki można zastąpić marchewką, przygotowując ją w pysznej, kiszonej wersji.
Jak zrobić
Zalewa
- Zagotowuję wodę, dodaję sól i cukier. Rozpuszczam i studzę do temperatury pokojowej.
Zawartość
- Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układam buraki, naprzemiennie z pozostałymi składnikami.
Układanie w słoikach
- Zalewam zalewą i obciążam, np. wygotowanymi kamieniami otoczakami, żeby buraki były zanurzone w swoim soku i nie spleśniały. Przykrywam słoiki nakrętkami lub talerzykami.
Kiszenie buraków
- Odstawiam buraki w chłodne miejsce na ok. 5-10 dni do ukiszenia.
Przechowywanie
- Zamykam słoiki na wieczka zaciskowe z gumką lub zakręcam. Przechowuję w chłodnym miejscu do 1 roku.
„Podchodzi” Wam ich smak, czy kiszone ogórki oraz kapusta lepsze? Dajcie znać, jak sprawdzają się u Was buraki kiszone i czy zagościły na stałe w Waszych jadłospisach :).
Mam pytanie do podpunktu przechowywanie.
PRZECHOWYWANIE
Zamykam słoiki na wieczka zaciskowe z gumką lub zakręcam. Przechowuję w chłodnym miejscu do 1 roku.
Jaka temperatura powinna być w chłodnym miejscu?
Taka temperatura jak w piwnicy pod ziemią wystarczy. Albo można trzymać w lodówce :).
Czy można po ukiszeniu zapasteryzowac w garnku? 🙂
Można, ale pasteryzacja pozbawi ich większości korzystnych dla zdrowia witamin i minerałów. Lepiej robić mniejsze ilości i trzymać w lodówce :).
A nie da się jakoś zrobić aby zalać zalewą i żeby buraki w słoiku same się ukisiły jak ogórki kiszone ??
Myślę, że gdyby je pokroić w takie grubsze frytki i dobrze upchnąć w słoiku, to się ukiszą bez obciążania tak jak ogórki :).
WITAM MAM PYTANIE CZY DO KISZENIA BURAKÓW MOŻNA UŻYĆ SOLI HIMALAJSKIEJ
Dzień dobry Iwono, jak najbardziej. Też jej używałam, ale dowiedziałam się, że nasza polska sól kamienna, ta o brzydkim kolorze, ma praktycznie tę samą zawartość minerałów, a cenę niższą :).