Nie sądziłam, że będzie smakował właśnie tak: intensywny, dużo ostrzejszy niż ten świeży, drobniutko posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Kiszony czosnek: dla najtwardszych zawodników do zjedzenia za pomocą wykałaczki, prosto z miseczki ustawionej obok innych zakąsek imprezowych. Dla nieco delikatniejszych podniebień dodatek do kanapek, zup czy mięs i ryb, najlepiej dołożony już po obróbce termicznej lub pod sam jej koniec, żeby nie stracić jego wartości odżywczych.
Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki
Kiszony czosnek to przyjaciel smaków naszej kuchni polskiej. Możecie wykorzystać go jako dodatek do wszelkich staropolskich potraw lub po prostu zjadać jako przekąskę, jeśli nieobce Wam są mocne smaki. Połączony z ostrzejszym pieprzem, nabierze dodatkowego smaku, a zamiast klasycznych i znanych dodatków polecam spróbować wersji z tymiankiem i kolendrą – co za zapach!

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zawartość
- 10 główek czosnku (najlepszy będzie młody, polski czosnek, o najintensywniejszym smaku)
- 1 korzeń chrzanu
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu (czarny lub kolorowy)
- 3 liście laurowe lub kaffiru
- 1-2 łodygi suszonego kopru (gałązki z kwiatami; można zastąpić sporą liczbą gałązek suszonego tymianku)
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy lub kolendry (opcjonalnie)
Zalewa
- 1 łyżka soli kamiennej lub himalajskiej
- 1 l wody
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układam połamane gałązki kopru lub tymianku. Dosypuję ziarniste przyprawy.
- W słoikach dość ciasno upycham podzielony na ząbki, obrany czosnek.
- W wolne miejsce pomiędzy czosnek wkładam cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz listki laurowe lub kaffiru.
- Składniki na zalewę zagotowuję.
- Zalewam czosnek gorącą zalewą tak, żeby był całkowicie przykryty.
- Zamykam słoiki i odstawiam do ukiszenia.
- Po ok. 10-14 dniach kiszony czosnek będzie gotowy. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
Wartości odżywcze
Czekam na Wasze wrażenia po jego zjedzeniu :D. Którą wersję smakową wybierzecie?

Moj czosnek wyszedl niebieski. Co poszlo nie tak ?
Malgorzata
Czasami czosnek w czasie kiszenia robi się zielony lub niebieski, a nawet czarny (składniki mogą wejść ze sobą w reakcję i zależy to między innymi od rodzaju i stopnia dojrzałości czosnku i minerałów w wodzie), ale to nie wpływa na jego walory zdrowotne. Można jeść :).
Czy koper musi być suszony, czy można dodać świeże gałązki? Dziekuję 🙂
Moja mama mi kiedyś mówiła, że nie wolno, nie pamiętam już czemu. Ale wydaje mi się, że to mit, chociaż sama jeszcze nie testowałam ;).
Czy ilość przypraw (liść laurowy, pieprz, Gorczyca itp.) jest podana na jeden słoik czy na wszystkie 6 łącznie?
Proporcje są na wszystkie słoiczki łącznie. Listków może Pani ewentualnie dać więcej, żeby ich nie rozdzielać :).