fbpx
Czytasz właśnie
Kluski gryczane z serem

Kluski gryczane z serem

Kluski gryczane z serem

Kluski gryczane z serem sprawiły mi przyjemną niespodziankę! Nie spodziewałam się, że będą miały tak delikatny i uniwersalny smak. To dzięki białej, niepalonej kaszy gryczanej oraz dodatkowi białego sera czyli pysznego twarogu. Choć u mnie zobaczycie dziś jak zrobić kluski z kaszą gryczaną i twarogiem w wersji z cebulą, możecie podać je z dowolnym sosem. Również takim na słodko. To kolejny pomysł na tani obiad.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad

Kluski gryczane z serem

Kluski gryczane z serem

Kluski gryczane z serem w środku czyli gryczane kluseczki o uniwersalnym smaku, do zaserwowania na wytrawnie lub ze słodkim sosem owocowym albo bakaliowym.
4.80 z 5 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kluski gryczane z serem
Liczba porcji: 24 sztuki
Kalorie: 45kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (biała, niepalona, lekko rozgotowana; wystudzona)
  • 100 g twarogu
  • 1 jajko małe
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • 2 łyżki natki pietruszki (posiekana)
  • 1 cebula (duża; drobno posiekana, następnie skarmelizowana na oleju)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Kaszę doprawiam pieprzem i mieszam z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki. Masa powinna być lekko klejąca, ale nadawać się do formowania ręcznie w kulki.
  • Lepię kulki z masy dłońmi, w razie potrzeby podsypując wierzch odrobiną mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej.
  • Wrzucam kluski do gotującej, lekko osolonej wody. Mieszam, żeby nie przywarły do dna.
  • Gotuję pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 10 minut od momentu wrzucenia do wody.
  • Serwuję z karmelizowaną cebulą lub polane masłem, pesto albo sosem. Świetnie smakują również z bułką tartą z masłem, a także w opcji na słodko!

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (bez karmelizowanej cebuli i pietruszki) | Kalorie: 45kcal (2%) | Carbohydrates: 8g (3%) | Białko: 1g (2%) | Cholesterol: 13mg (4%) | Sód: 30mg (1%) | Potas: 87mg (2%) | Witamina A: 25IU (1%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 11mg (1%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kluski gryczane z serem - przepis
Kluski gryczane z serem – przepis
Przepis na kluski gryczane z serem
Przepis na kluski gryczane z serem
Zobacz komentarze (0)
4.80 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom