Kluski gryczane z serem sprawiły mi przyjemną niespodziankę! Nie spodziewałam się, że będą miały tak delikatny i uniwersalny smak. To dzięki białej, niepalonej kaszy gryczanej oraz dodatkowi białego sera czyli pysznego twarogu. Choć u mnie zobaczycie dziś jak zrobić kluski z kaszą gryczaną i twarogiem w wersji z cebulą, możecie podać je z dowolnym sosem. Również takim na słodko. To kolejny pomysł na tani obiad.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (biała, niepalona, lekko rozgotowana; wystudzona)
- 100 g twarogu
- 1 jajko małe
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
- sól, pieprz
Do dekoracji
- 2 łyżki natki pietruszki (posiekana)
- 1 cebula (duża; drobno posiekana, następnie skarmelizowana na oleju)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Kaszę doprawiam pieprzem i mieszam z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki. Masa powinna być lekko klejąca, ale nadawać się do formowania ręcznie w kulki.
- Lepię kulki z masy dłońmi, w razie potrzeby podsypując wierzch odrobiną mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej.
- Wrzucam kluski do gotującej, lekko osolonej wody. Mieszam, żeby nie przywarły do dna.
- Gotuję pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 10 minut od momentu wrzucenia do wody.
- Serwuję z karmelizowaną cebulą lub polane masłem, pesto albo sosem. Świetnie smakują również z bułką tartą z masłem, a także w opcji na słodko!