fbpx
Czytasz właśnie
Koktajl bananowy

Koktajl bananowy

Koktajl z bananów

Dzisiaj na śniadanie, zamiast kanapek, naleśników lub płatków zbożowych zrobiłam pyszny koktajl bananowy. Cały sekret tego doskonałego, odżywczego koktajlu polega na tym, że zamiast cukru waniliowego dodaje się do niego waniliowy… serek homogenizowany. Smak-bajka, który polecam wszystkim fanom bananowych deserów. Najlepszy koktajl z bananem i przy okazji coś ekstra dla wielbicieli cynamonu! Zobaczcie jak zrobić koktajl z bananów – przepis krok po kroku.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Koktajl bananowy można przygotować na różne sposoby. Serek homogenizowany waniliowy w składzie to najprostsza metoda na uzyskanie gęstej konsystencji koktajlu i jego waniliowego aromatu. Wykorzystując, zamiast mleka i serka, jogurt naturalny, kefir lub maślankę, zachowamy pożądaną gęstość. Przy okazji zmniejszy się wtedy stopień jego słodkości, zwłaszcza jeśli banany są mocno dojrzałe.

Koktajl z bananów

Koktajl bananowy

Najlepszy koktajl bananowy z dojrzałych bananów i serka homogenizowanego waniliowego, który można też zastąpić jogurtem naturalnym, maślanką lub kefirem. Pyszny koktajl z bananów na śniadanie lub deser.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl bananowy, koktajl z banana
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 387kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 banany (obrane ze skórki; kilka plasterków w skórce można zostawić do dekoracji)
  • 1 l mleka (można zastąpić maślanką lub wykorzystać mleko roślinne, np. kokosowe lub migdałowe)
  • 100 g waniliowego serka homogenizowanego (można zastąpić jogurtem naturalnym wymieszanym z miąższem z 1 laski wanilii lub 1 łyżką ekstraktu z wanilii)
  • 100 g cukru (można zmniejszyć nawet o połowę, jeśli banany są mocno dojrzałe; zamiast cukru można posłodzić koktajl bananowy ksylitolem, syropem z agawy, stewią w płynie lub miodem)
  • szczypta cynamonu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, aż banany całkowicie się rozdrobnią, a koktajl spieni.
  • Przelewamy do wysokich szklanek, ozdabiamy plasterkami banana i posypujemy cynamonem. A następnie wypijamy ze smakiem i bierzemy dokładkę :).
  • Jeśli chcemy uzyskać wersję alkoholową, możemy pod koniec miksowania dolać do koktajlu 50 ml ajerkoniaku albo likieru bananowego.

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka (słodzony cukrem) | Kalorie: 387kcal (19%) | Carbohydrates: 51g (17%) | Białko: 10g (20%) | Fat: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 52mg (17%) | Sód: 188mg (8%) | Potas: 575mg (16%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 45g (50%) | Witamina A: 780IU (16%) | Witamina C: 5.1mg (6%) | Wapń: 310mg (31%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Cukier, zwłaszcza w wersji „fit”, warto zastąpić miodem lub, jeszcze lepiej, ksylitolem, chociaż zdarzyło mi się niejeden raz w ogóle nie dosładzać koktajlu bananowego. Nie ma problemu, nawet z samego jogurtu i bardzo mocno dojrzałych bananów też wyjdzie słodki. Kwestia przyzwyczajenia się do kupowania tych ciemnych, z poplamioną skórką. Z pewnością będziecie zaskoczeni!

Zobacz też
Zupa czosnkowa na grzankach

Koktajl bananowy
Koktajl bananowy

Ciekawa jestem, która wersja i z jakimi dodatkami najbardziej przypadnie Wam do gustu. Piszcie koniecznie w komentarzach, jak smakował! Lepszy z cukrem czy bez cukru?

 

70 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom