Niełatwo czasem pokochać botwinkę czy koktajl z botwinki. Potrzeba cierpliwości i naprawdę dobrych, świeżych, jędrnych listków, żeby docenić ten smak. Koktajl botwinkowy najlepiej smakuje w takiej bardzo świeżej i młodej wersji. Uwierzcie mi, trzeba się odrobinę postarać i nie robić go w pośpiechu, bo sama mam za sobą nieudane próby. W połączeniu z pomarańczą, bananem i ananasem nieco łagodzi się ten intensywny smak. W takim towarzystwie, wraz z selerem naciowym, tworzy się doskonały zestaw witamin i minerałów. Zobaczcie jak zrobić koktajl z botwinką o głębokim, bordowym kolorze.
Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne
Gdy po raz pierwszy przygotowywałam koktajl z botwinki, wykorzystałam mrożone listki i to był pierwszy błąd. Kolejna próba odbywała się w pośpiechu i nie oczyściłam dokładnie korzonków, dlatego wyszedł mi koktajl botwinkowy z łykiem. Coś okropnego! Nie zrażając się, przystąpiłam do trzeciej próby. Na spokojnie dodałam do botwinki składniki o słodkim smaku. Bingo! Koktajl z botwinką jednak jest dobry! Oczywiście może być ciężko polubić go tym z Was, którzy nie przełkną botwinkowych listków pod żadną postacią.
Koktajl z botwinki i dodatki
Choć podstawowy smak gwarantuje złagodzenie charakterystycznego, intensywnego smaku listków, warto przygotować koktajl z botwinką z „przemyconym” słonecznikiem czy innymi nasionami o łagodnym smaku. „Dorzucą” do składu odrobinę roślinnych kwasów tłuszczowych oraz minerałów.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 pęczek botwinki (świeże, jędrne listki, obcięte u nasady + korzonki oczyszczone z „wąsów” i obrane)
- 2 pomarańcze (obrane, oczyszczone z błon; 1 pomarańczę można zastąpić 1 czerwonym grejpfrutem)
- 1 łodyga selera naciowego (oczyszczona z łyka)
- 1 banan
- 1 plaster ananasa (o grubości ok. 1,5 cm; obrany)
- 2 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję na gładko w blenderze.
- Podaję koktajl z botwinki udekorowany plasterkami pomarańczy i listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, jakie będą Wasze wrażenia!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakował Wam koktajl z botwinki, bo jestem bardzo ciekawa!