Warzywny koktajl z papryki, który przypadnie do gustu nawet sceptykom! Można zmiksować go na bazie słodkiej, podłużnej, czerwonej papryki, a gdy dodatkowo upiecze się ją wcześniej i obierze ze skórki, napój nabierze dodatkowej słodyczy i delikatniejszego smaku. Papryka podczas obróbki termicznej zachowuje większość składników odżywczych, więc również w takiej wersji koktajl paprykowy to po prostu samo zdrowie :). Ma piękny, czerwony kolor. Jednak w ten sam sposób, wykorzystując paprykę o innej barwie, można zrobić koktajl z papryką pomarańczową, żółtą lub zieloną.Pr
Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne
Koktajl z papryki przygotowałam z dodatkiem marchewki, pomarańczy, grejpfruta i banana. Jest dzięki nim słodki, ale także z kwaskowatym posmakiem. Grejpfrut możecie zastąpić ananasem. Wystarczy plaster dojrzałego, świeżego i… pokochacie ten smak! Ma przepiękny, ciemnopomarańczowy kolor. A może to czerwień? Oczywiście inne kolory papryki gwarantują inne odcienie gotowego koktajlu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 papryka słodka (podłużna, bez nasion; świeża lub upieczona i obrana ze skórki)
- 1 marchewka (obrana, pokrojona w grube kawałki)
- 1 pomarańcza (obrana, oczyszczona z błon i pestek)
- 1 grejpfrut (obrany, oczyszczony z błon i pestek)
- 1 banan (lub 1 plaster świeżego, słodkiego ananasa, o grubości ok. 2 cm)
- świeża mięta (do dekoracji)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze.
Wartości odżywcze
Wygląda wyjątkowo smakowicie, zgodzicie się?
Ciekawa jestem, którą wersję zmiksujecie. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakował :).
Przepraszam, ale papryka z pomarańczą, bananem i grejpfrutem brzmi wyjątkowo niesmacznie 🙁 Paprykę, podobnie jak inne warzywa lubię jeść na słono z przyprawami, a łączenie jej z owocami jest po prostu nietrafione. Szukałam smacznych koktajli warzywnych na słono- i to wpisałam w przeglądarkę. Tylko WARZYWNYCH. Ten wpis wyskoczył nie wiedzieć czemu na pierwszej stronie, chociaż jest to przepis na zwykły koktajl owocowy z dodatkiem papryki.