Koper włoski, nazywany też fenkułem, jest smacznym warzywem o nietypowym, anyżowym smaku. Doskonale smakuje na surowo, jako składnik surówek i sałatek, a podstawowym sposobem jego przyrządzenia na ciepło jest podduszenie na maśle. We Włoszech popularny dodatek do obiadu lub kolacji to koper włoski z sosem beszamelowym.
Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne potrawy z fenkułem
Podduszony na maśle, wymieszany z niezbyt gęstym, beszamelowym sosem, codziennie gościł na moim talerzu podczas ostatnich wakacji zimowych w Val di Fiemme. Moja ciocia, od 7 lat mieszkanka słonecznej Italii, przygotowała dla nas z kolei fenkuła duszonego na oliwie z oliwek, posypanego świeżo startym parmezanem.
Moja wersja będzie jednak odrobinę inna od opisanych powyżej sposobów przygotowania fenkuła. Zapraszam do wypróbowania przepisu na koper włoski z sosem beszamelowym – zapiekany w piekarniku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Fenkuł
- 4 bulwy kopru włoskiego (fenkuła; oczyszczone)
- 50 g masła (¼ kostki)
- sól
Sos beszamelowy
- 2 szklanki mleka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 50 g masła (¼ kostki)
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- szczypta startej gałki muszkatołowej
Dodatkowo
- 4 łyżki tartego parmezanu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sos beszamelowy
- Jak oczyścić koper włoski
Jak zrobić
- Koper włoski kroję w ósemki i moczę przez 10 minut w osolonej wodzie. Dokładnie odcedzam.
- Na patelni, na niewielkim ogniu, topię masło i duszę koper włoski przez ok. 15 minut.
- W czasie gdy koper włoski dusi się na maśle, przygotowuję sos beszamelowy. Topię w garnku masło na niewielkim ogniu, podsypuję mąką i, cały czas mieszając, robię jasnozłotą zasmażkę.
- Zalewam zasmażkę mlekiem, dodaję przyprawy i, cały czas mieszając, gotuję na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Podduszony na maśle koper włoski układam na dnie naczynia do zapiekania.
- Po wierzchu polewam koper włoski sosem beszamelowym i posypuję tartym parmezanem. Zapiekam przez ok. 25 minut w temperaturze 200 °C.
Wspaniale wygląda! 🙂 Aż kapie ślinka.
Robię w wersji wegańskiej, czyli na margarynie wegańskiej albo oleju, mleku owsianym i posypuję płatkami drożdżowymi zamiast serem. Przepyszne!
Piękne dzięki za podzielenie się tym pomysłem :))).
Przepyszne danie, mój małż znalazł ten przepis w necie i właśnie je przyrządził…jestem zachwycona!
1/4 kostki masla z kostki 200 czy 250g?
Z 200 g.
pyszność!
[..YouTube..] pyszność!
[..YouTube..] pyszność!
A co – nie może być? Fakt można zacząć „Znów trawą Was Waszmościowie sycić będę toć zacna to zielenina” hehe
inwokacja ? 😉
Fenkuł – miłosne ziele! A ileż cię trzeba smakować, jako Cię można sprawić… Radość dajesz i drżenie w oczekiwaniu spełnienia