Jakie pyszne są kopytka z batatów, koniecznie spróbujcie przygotować! Robi się je tak samo jak klasyczne ziemniaczane, a w smaku są delikatnie słodkawe. Świetnie sprawdzą się podane zarówno z oliwą i ziołami, zielonym lub czerwonym pesto, jak i na słodko, koniecznie z imbirem i cynamonem. Zobaczcie przepis jak zrobić kopytka z batata krok po kroku. Tylko kilka prostych składników i gotowe!
Zobacz też: Najlepsze przepisy z batatów
Ten przepis to pochwała prostoty. Bez jajek, bez sera, więc wegańskie kopytka z batatów. Do przygotowania z batatów pieczonych lub gotowanych. Pamiętajcie jednak, że te z wody muszą być bardzo dobrze odcedzone, żeby masa nie wyszła zbyt klejąca. Będą mieć przepiękny kolor, gdy wykorzystacie pomarańczowe bataty, ale z tych żółtych również wyjdą smaczne! Najlepsza mąka do tego dania to taka o wysokiej zawartości glutenu. Spróbujcie wykorzystać włoską mąkę do pizzy (typ 00) lub postawcie na polską mąkę pszenną typ 500 (wrocławska).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1,2 kg batatów (ugotowane i dobrze odcedzone lub upieczone w piekarniku (pokrojone w ósemki i wstawione do 200 st. C na 30 minut) i przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione jeszcze jak są gorące)
- 300 g mąki (typ 00 czyli taka jak do pizzy; mąka włoska o dużej zawartości glutenu)
- 1 łyżeczka soli (szczypta do ciasta, reszta do gotowania)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Bataty, połowę mąki i szczyptę soli zagniatam w kulę ciasta. Stopniowo dodaję pozostałą mąkę, do uzyskania pożądanej konsystencji odpowiedniej do lepienia kopytek.Pieczone bataty będą potrzebować mniej mąki niż gotowane.
- Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.
- Wykrawam kopytka za pomocą noża lub drewnianej łopatki.
- Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Odcedzam kopytka batatowe i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami lub polewam masłem i posypuję imbirem, cynamonem i dosładzam w razie potrzeby.
Wartości odżywcze
Kopytka batatowe cudownie komponują się ze świeżymi, zielonymi ziołami i oliwą. To zestaw dodatków, który wybrałam i szczególnie polecam. Gdybym miała pod ręką orzechy, migdały lub słonecznik, na pewno delikatnie uprażyłabym je na suchej patelni i posypała gotowe danie. Można też oczywiście podać je z masłem, śmietaną lub jogurtem, a nawet podsmażoną cebulą. Spróbujcie posypać tartym parmezanem, jeśli nie zależy Wam na wersji wegańskiej.
Bardzo jestem ciekawa, jak Wam wyjdą. A może ktoś z Was spróbuje przygotować bezglutenowe na mące uniwersalnej najlepszej? Nie testowałam, czy wyjdą, więc kto odważny i sprawdzi, niech daje znać!
Bardzo jestem ciekawa, na jakie dodatki się zdecydujecie. Podacie tę potrawę jako danie główne, czy może dodatek do mięsa? Z potrawami mięsnymi lub rybnymi będą komponować się doskonale! Dajcie koniecznie znać w komentarzach :).